Lang niet alle e-nummers zijn slecht, zo zijn er ook natuurlijke
e-nummers en kunnen zelfs gezond zijn. Bijvoorbeeld E300 is eigenlijk
gewoon vitamine C en wordt gebruikt om producten langer houdbaar te
maken. De ene e-stof is de andere niet en daarom hieronder een handig
overzicht, waarbij groen betekent dat dit praktisch onschadelijk is voor
het menselijk lichaam, maar waarbij oranje in zeer geringe mate
genuttigd kan worden en rood echt moet worden vermeden. De lijst is wel
erg kritisch, dus bij de minste of geringste twijfel hebben we de
classificatie ingedeeld naar oranje of rood.
De e-nummers zijn onderverdeeld in de volgende groepen:
E100-199 : Kleurstoffen
E200-299 : Conserveermiddelen / Voedingszuren
E300-399 : Anti-oxidanten
E400-499 : Emulgatoren
E500-599 : Diverse additieven
E600-699 : Smaakversterkers
E700-799 : Conserveermiddelen |
Om de
zoekfunctie in
te schakelen
gebruik je de
toetscombinatie
CTRL / F
Zodra de
zoekfunctie is
geopend kun je
het E-nummer
waarover je
informatie wilt
inzien openen.
|
|
Kleurstoffen worden gebruikt om producten te kleuren of de kleuren ervan
te versterken. |
Herkomst
|
Doel
|
E-nummer
|
Naam
|
Opmerkingen
|
Extractie uit geelwortel (Curcuma longa)
|
Gele kleurstof
|
E100
|
Curcumine
|
|
Verschillende soorten gisten
|
Gele kleurstof
|
E101
|
Riboflavine
|
Andere naam: vitamine B2
|
Synthetisch
|
Gele kleurstof
|
E102
|
Tartrazine
|
De ADI is tot 7,5 mg/kg lichaamsgewicht.
Kan overgevoeligheids reacties geven bij
een kleine groep mensen.
|
Wortel van de alkanet (Alkanna tinctoria)
|
Gele kleurstof
|
E103
|
Alkannine
|
Sinds 1984 verboden
|
Synthetisch
|
Gele kleurstof
|
E104
|
Chinolinegeel
|
|
Verschillende soorten gisten
|
Gele kleurstof
|
E106
|
natriumriboflavine-5′-fosfaat
|
|
Synthetisch
|
Gele kleurstof
|
E107
|
Geel 2G
|
|
Synthetisch
|
Gele kleurstof
|
E110
|
Zonnegeel FCF
|
|
Een schildluizensoort
|
Rode kleurstof
|
E120
|
Cochenille
|
|
|
Rode kleurstof
|
E121
|
Citrusrood 2
|
Carcinogeen, wordt in de EU niet meer
toegelaten
|
Synthetisch
|
Rode kleurstof
|
E122
|
Karmozijnrood
|
|
Synthetisch
|
Rode kleurstof
|
E123
|
Amaranth
|
|
Synthetisch
|
Rode kleurstof
|
E124
|
Cochenillerood A
|
|
|
|
E125
|
Ponceau SX
|
|
Synthetisch
|
Rode kleurstof
|
E127
|
Erythrosine
|
|
Synthetisch
|
Rode kleurstof
|
E128
|
Rood 2G
|
|
Synthetisch
|
Rode kleurstof
|
E129
|
Allura rood
|
|
Synthetisch
|
Blauwe kleurstof
|
E131
|
Patentblauw V
|
|
Synthetisch
|
Blauwe kleurstof
|
E132
|
Indigotine
|
|
Synthetisch
|
Blauwe kleurstof
|
E133
|
Briljantblauw FCF
|
|
Natuurlijke kleurstof, bladgroen
|
Donkergroene kleurstof
|
E140
|
Chlorophyll
|
|
Semi-synthetische
|
Donkergroene kleurstof
|
E141
|
Chlorophyl koper complexen
|
|
Synthetisch
|
Groene kleurstof
|
E142
|
Briljantzuurgroen BS
|
|
|
Groene kleurstof
|
E143
|
Fast Green FCF
|
|
Gebrande suiker
|
Bruine kleurstof
|
E150
|
Karamel
|
|
Synthetisch
|
Zwarte kleurstof
|
E151
|
Briljantzwart BN
|
|
Semi-natuurlijke kleurstof
|
Zwarte kleurstof
|
E153
|
Koolstof
|
|
Synthetisch
|
Bruine kleurstof
|
E154
|
Bruin FK
|
|
Synthetisch
|
Bruine kleurstof
|
E155
|
Chocoladebruin HT
|
|
Diverse plantaardige bronnen/synthetisch
|
Oranje/gele kleurstof
|
E160(a)
|
Caroteen
|
|
De tropische anattoboom (Bixa orellana)
|
Oranje/gele kleurstof
|
E160(b)
|
Annatto
|
|
Paprika’s
|
Oranje-rode kleurstof
|
E160(c)
|
Paprika extract
|
|
Tomaten
|
Rode kleurstof
|
E160(d)
|
Lycopeen
|
Indien genetisch gemodificeerd oranje,
anders groen.
|
Synthetisch uit ß-caroteen
|
Oranje kleurstof
|
E160(e)
|
Beta-apo-8′-carotenal
|
|
Synthetisch uit ß-caroteen
|
Oranje kleurstof
|
E160(f)
|
Ethylester van beta-apo-8′-caroteenzuur
|
|
Verschillende plantaardige bronnen of
synthetisch
|
Gele, oranje tot rode kleurstoffen
|
E161
|
Xanthophyllen
|
|
Natuurlijk uit boterbloem
|
Gele kleurstof
|
E161a
|
Flavoxanthine
|
Weinig over bekend, verboden in
Zwitserland
|
Natuurlijk
|
Gele kleurstof
|
E161b
|
Luteine
|
Kan astma, netelroos en neusverkoudheid
veroorzaken.
|
Natuurlijk
|
Rode kleurstof
|
E161c
|
Kryptoxanthine
|
Verboden in Zwitserland. Anti-oxidant
|
Rode bieten
|
Rood/paarse kleurstof
|
E162
|
Bietenrood
|
|
Rode kool en andere planten
|
Rode, paarse of blauwe kleurstoffen
|
E163
|
Anthocyaninen
|
|
Mineraal, kalk
|
Witte kleurstof
|
E170
|
Calcium carbonaat
|
|
Mineraal
|
Witte kleurstof
|
E171
|
Titanium dioxide
|
|
Ertsen of mineralen
|
zwarte, rode, oranje of bruine kleurstof
|
E172
|
IJzeroxiden
|
|
Bauxieterts
|
Metaalkleurige kleurstof
|
E173
|
Aluminium
|
|
Zilverertsen
|
Metaalkleurige kleurstof
|
E174
|
Zilver
|
|
Verschillende ertsen
|
Metaalkleurige kleurstof
|
E175
|
Goud
|
|
Synthetische uit aminonaftolcarbonzuur
|
Rode kleurstof
|
E180
|
Rubis pigment
|
|
Diverse planten, oa de eik
|
Geelwit tot bruin poeder
|
E181
|
Looizuur
|
|
|
|
E182
|
Orchil,
orceine
(lakmoes)
|
|
E200-299 : Conserveermiddelen /
Voedingszuren
Conserveermiddelen hebben als nut de producten langer houdbaar te
maken. Voedingszuren Hebben als doel de Ph te veranderen waardoor het
product langer houdbaar kan worden, maar ook om de kleur te behouden.
|
Herkomst
|
Doel
|
E-nummer
|
Naam
|
Opmerkingen
|
Lijsterbes
|
Conserveermiddel tegen schimmels en
gisten
|
E200
|
Sorbinezuur
|
Kan huidirritatie veroorzaken.
|
Lijsterbes
|
Conserveermiddel
|
E201
|
Natriumsorbaat
|
Vergelijkbaar met E200
|
Lijsterbes
|
Conserveermiddel
|
E202
|
Kaliumsorbaat
|
Vergelijkbaar met E200
|
Lijsterbes
|
Conserveermiddel
|
E203
|
Calcium sorbaat
|
Vergelijkbaar met E200
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen schimmels en
bacteriën
|
E210
|
Benzoezuur
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen gisten en
bacteriën
|
E211
|
Natriumbenzoaat
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen gisten en
bacteriën
|
E212
|
Kaliumbenzoaat
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen gisten en
bacteriën
|
E213
|
Calciumbenzoaat
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen
gisten,schimmels,bacteriën
|
E214
|
Ethyl 4-hydroxibenzoaat
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen
gisten,schimmels,bacteriën
|
E215
|
Ethyl 4-hydroxibenzoaat natriumzout
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen
gisten,schimmels,bacteriën
|
E216
|
Propyl 4-hydroxibenzoaat
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen
gisten,schimmels,bacteriën
|
E217
|
Propyl 4-hydroxibenzoaat natriumzout
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen gisten en
schimmels
|
E218
|
Methyl 4-hydroxibenzoaat
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen gisten en
schimmels
|
E219
|
Methyl 4-hydroxibenzoaat natriumzout
|
|
Natuurlijk voorkomend gas
|
Conserveermiddel, bleekmiddel,
deegverbeteraar
|
E220
|
Zwaveldioxide
|
|
Synthetisch
|
Tegen micro-organismen,anti-oxidant,deegverbeteren
|
E221
|
Natriumsulfiet
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel, anti-oxidant,
bleekmiddel
|
E222
|
Natriumbisulfiet
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel, anti-oxidant,
bleekmiddel
|
E223
|
Natriummetabisulfiet
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen micro-organismen
|
E224
|
Kaliummetabisulfiet
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel
|
E225
|
Kaliumsulfiet
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel
|
E226
|
Calciumsulfiet
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel
|
E227
|
Calciumbisulfiet
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen micro-organismen
|
E228
|
Kaliumbisulfiet
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen schimmels
|
E230
|
Biphenyl
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen schimmels en
bacteriën
|
E231
|
2-Hydroxibiphenyl
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen schimmels
|
E232
|
Natrium-ortho-fenylfenolaat
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen schimmels
|
E233
|
Thiabendazol
|
|
Geproduceerd door Lactococcus lactis
|
Conserveermiddel tegen schimmels en
bacteriën
|
E234
|
Nisine
|
|
Geproduceerd door de schimmel
Streptomyces
|
Conserveermiddel, vooral tegen schimmels
|
E235
|
Pimaricine
|
|
Natuurlijk voorkomend
|
Conserveermiddel tegen bacteriën,
smaakversterker
|
E236
|
Mierenzuur
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen bacteriën
|
E237
|
Natriumformiaat
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen bacteriën
|
E238
|
Calciumformiaat
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen schimmels
|
E239
|
Hexamine
|
|
Synthetisch
|
Ontsmettingsmiddel tegen bacteriën
|
E240
|
Formaldehyde
|
|
Synthetisch
|
Steriliseren van koude frisdranken
|
E242
|
Dimethyldicarbonaat
|
|
Natuurlijk
|
Tegen botulisme, voorkomt bruinkleuring
van vlees
|
E249
|
Kaliumnitriet
|
|
Natuurlijk
|
Tegen botulisme, voorkomt bruinkleuring
van vlees
|
E250
|
Natriumnitriet
|
|
Natuurlijk
|
Tegen bacteriën, voorkomt bruinkleuring
van vlees
|
E251
|
Natriumnitraat
|
|
Natuurlijk
|
Tegen botulisme, voorkomt bruinkleuring
van vlees
|
E252
|
Kaliumnitraat
|
|
Natuurlijk
|
Tegen bacteriën, smaakstof
|
E260
|
Azijnzuur
|
|
Synthetisch
|
Voorkomt verkleuring van voedingswaren
|
E261
|
Natriumacetaat
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen schimmels en
bacteriën
|
E262
|
Natriumdiacetaat
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen
bacteriën,stabilisator
|
E263
|
Calciumacetaat
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen
bacteriën,stabilisator
|
E264
|
Ammoniumacetaat
|
|
Natuurlijk
|
Conserveermiddel tegen gisten, smaakstof
|
E270
|
Melkzuur
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen enkele soorten
schimmels
|
E280
|
Propionzuur
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen 3 soorten
schimmels
|
E281
|
Natrium propionaat
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen 3 soorten
schimmels
|
E282
|
Calcium propionaat
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen schimmels
|
E283
|
Kalium propionaat
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel
|
E284
|
Boorzuur
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel
|
E285
|
Natriumtetraboraat
|
|
Natuurlijk voorkomend gas
|
Conserveermiddel, koelmiddel, “prik” in
limonade
|
E290
|
Koolzuurgas
|
|
Synthetisch/natuurlijk
|
Voedingszuur
|
E296
|
Appelzuur
|
Kan GM zijn
|
Synthetisch
|
Voedingszuur
|
E297
|
Fumaarzuur
|
|
E300-399
: Anti-oxidanten
Anti-oxidantia zorgen ervoor dat producten langer houdbaar worden door
de weerbaarheid tegen zuurstof te vergroten.
|
Herkomst
|
Doel
|
E-Nummer
|
naam
|
Opmerkingen
|
Natuurlijk voorkomend
|
Vitamine, anti-oxidant, voorkomt
bruinkleuring
|
E300
|
Ascorbinezuur
|
|
Synthetisch uit ascorbinezuur en
keukenzout
|
Vitamine, anti-oxidant, voorkomt
bruinkleuring
|
E301
|
Natriumascorbaat
|
|
Synthetisch uit ascorbinezuur en calcium
|
Anti-oxidant, stabilisator en als
vitamine C
|
E302
|
Calciumascorbaat
|
|
Synthetisch
|
Anti-oxidant tegen het ranzig worden van
vetten
|
E304
|
Ascorbyl-palmitaat
|
|
Natuurlijk
|
Vitamine en anti-oxidant
|
E306
|
Tocoferol-extracten
|
|
Natuurlijk of synthetisch
|
Vitamine en anti-oxidant
|
E307
|
alpha-tocopherol
|
|
Natuurlijk of synthetisch
|
Vitamine en anti-oxidant
|
E308
|
gamma-tocopherol
|
|
Natuurlijk of synthetisch
|
Vitamine en anti-oxidant
|
E309
|
delta-tocopherol
|
|
Synthetisch
|
Anti-oxidant
|
E310
|
Propylgallaat
|
|
Synthetisch
|
Anti-oxidant
|
E311
|
Octylgallaat
|
|
Synthetisch
|
Anti-oxidant
|
E312
|
Dodecylgallaat
|
|
Synthetisch
|
Anti-oxidant
|
E320
|
BHA – Butylhydroxianisool
|
|
Synthetisch
|
Anti-oxidant
|
E321
|
BHT – Butylhydroxitolueen
|
|
Natuurlijk
|
Anti-oxidant, emulgator of
anti-schuimmiddel
|
E322
|
Lecithinen
|
|
Synthetisch
|
Vochtbinder
|
E325
|
Natriumlactaat
|
|
Synthetisch
|
Zout van melkzuur
|
E326
|
Kaliumlactaat
|
|
Synthetisch
|
Zout van melkzuur
|
E327
|
Calciumlactaat
|
|
|
Natuurlijk zuur
|
E330
|
Citroenzuur
|
|
|
Semi-synthetisch zout van citroenzuur
(E330)
|
E331a
|
Natriumwatrestofcitraatt
|
|
|
Semi-synthetisch zout van citroenzuur
(E330)
|
E331b
|
Dinatriumcitraat
|
|
|
Semi-synthetisch zout van citroenzuur
(E330)
|
E331c
|
Trinatriumcitraat
|
|
|
Semi-synthetisch zout van citroenzuur
(E330)
|
E332a
|
Kaliumdiwaterstofcitraat
|
|
|
Semi-synthetisch zout van citroenzuur
(E330)
|
E332b
|
Trikaliumcitraat
|
|
|
Semi-synthetisch zout van citroenzuur
(E330)
|
E333a
|
Calciumwaterstofcitraat
|
|
|
Semi-synthetisch zout van citroenzuur
(E330)
|
E333b
|
Di-calciumcitraat
|
|
|
Semi-synthetisch zout van citroenzuur
(E330)
|
E333c
|
Calciumcitraat
|
|
|
Natuurlijk zuur
|
E334
|
Wijnsteenzuur
|
|
|
Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur
(E334)
|
E335a
|
Natriumwaterstoftartraat
|
|
|
Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur
(E334)
|
E335b
|
Dinatriumtartraat
|
|
|
Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur
(E334)
|
E336a
|
Kaliumwaterstoftartraat
|
|
|
Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur
(E334)
|
E336b
|
Kaliumtartraat
|
|
|
Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur
(E334)
|
E337
|
Natriumkaliumtartraat
|
|
|
Natuurlijk zuur, synthetisch bereid
|
E338
|
Fosforzuur
|
|
|
Zout van fosforzuur (E338)
|
E339a
|
Natriumdiwaterstoffosfaat
|
|
|
Zout van fosforzuur (E338)
|
E339b
|
Dinatriumwaterstoffosfaat
|
|
|
Zout van fosforzuur (E338)
|
E339c
|
Trinatriumfosfaat
|
|
|
Zout van fosforzuur (E338)
|
E340a
|
Kaliumdiwaterstoffosfaat
|
|
|
Zout van fosforzuur (E338)
|
E340b
|
Dikaliumwaterstoffosfaat
|
|
|
Zout van fosforzuur (E338)
|
E340c
|
Trikaliumfosfaat
|
|
|
Zout van fosforzuur (E338)
|
E341a
|
Monocalciumfosfaat
|
|
|
Zout van fosforzuur (E338)
|
E341b
|
Calciumwaterstoffosfaat
|
|
|
Zout van fosforzuur (E338)
|
E341c
|
Tricalciumdifosfaat
|
|
|
Zout van fosforzuur (E338)
|
E343
|
Magnesiumfosfaat
|
|
|
Zout van appelzuur
|
E350
|
Natriummalaat en natriumwaterstofmalaat
|
|
|
Zout van appelzuur
|
E351
|
Kaliummalaat en Kaliumwaterstofmalaat
|
|
|
Zout van appelzuur
|
E352
|
Calciummalaat en Calciumwaterstofmalaat
|
|
|
Natuurlijk zuur
|
E353
|
Metawijnsteenzuur
|
|
|
Zout van wijnsteenzuur (E334)
|
E354
|
Calciumtartraat
|
|
|
Natuurlijk zuur
|
E355
|
Adipinezuur
|
|
|
Natuurlijk zuur
|
E363
|
Barnsteenzuur
|
|
|
Synthetisch zuur
|
E370
|
1,4-Heptonolacton
|
|
|
Semi-synthetisch zout van citroenzuur
(E330)
|
E380
|
Triammoniumcitraat
|
|
|
Synthetisch zout van citroenzuur (E330)
|
E381
|
Ammoniumijzercitraat
|
|
|
synthetisch zout
|
E385
|
Calcium EDTA
|
|
E400-499
: Emulgatoren
Emulgatoren veranderen de textuur van een product en zorgen
ervoor dat twee oorspronkelijk niet met elkaar te mengen stoffen toch
gemengd kunnen worden.
|
Herkomst
|
Doel
|
E-nummer
|
Naam
|
|
Verdikkingsmiddel
|
E400
|
Alginezuur
|
|
Zout van Alginezuur (E400)
|
E401
|
Natriumalginaat
|
|
Zout van Alginezuur (E400)
|
E402
|
Kaliumalginaat
|
|
Zout van Alginezuur (E400)
|
E403
|
Ammoniumalginaat
|
|
Zout van Alginezuur (E400)
|
E404
|
Calciumalginaat
|
|
Ester van Alginezuur (E400)
|
E405
|
Propyleenglycolalginaat
|
Natuurlijk
|
Verdikkingsmiddel
|
E406
|
Agar-Agar
|
Natuurlijk
|
Verdikkingsmiddel
|
E407
|
Carrageen
|
Natuurlijk
|
Verdikkingsmiddel
|
E408
|
Furcelleran
|
Natuurlijk
|
Verdikkingsmiddel
|
E410
|
Johannesbroodpitmeel
|
Natuurlijk
|
Verdikkingsmiddel
|
E412
|
Gurapitmeel
|
Natuurlijk
|
Verdikkingsmiddel
|
E413
|
Tragacanth
|
Natuurlijk
|
Verdikkingsmiddel
|
E414
|
Arabische Gom
|
Natuurlijk
|
Verdikkingsmiddel
|
E415
|
Xanthaangom
|
Natuurlijk
|
Verdikkingsmiddel
|
E416
|
Karayagom
|
Natuurlijk
|
Verdikkingsmiddel
|
E417
|
Taragom
|
|
Natuurlijke suikeralcohol
|
E420
|
Sorbitol
|
|
Natuurlijke suikeralcohol
|
E421
|
Mannitol
|
|
Natuurlijk alcohol
|
E422
|
Glycerol
|
Vetzuren
|
Synthetische emulgator
|
E430
|
Polyoxyethyleen(8)stearaat
|
Vetzuren
|
Synthetische emulgator
|
E431
|
Polyoxyethyleen(40)stearaat
|
Vetzuren
|
Synthetische emulgator
|
E432
|
Tween 20
|
Vetzuren
|
Synthetische emulgator
|
E433
|
Polysorbaat 80
|
Vetzuren
|
Synthetische emulgator
|
E434
|
Tween 40
|
Vetzuren
|
Synthetische emulgator
|
E435
|
Tween 60
|
Vetzuren
|
Synthetische emulgator
|
E436
|
Tween 65
|
Natuurlijk
|
Verdikkingsmiddel
|
E440a
|
Pectine
|
Synthetisch
|
Bereid uit pectine
|
E440b
|
Geamineerde pectine
|
Natuurlijk
|
Verdikkinsmiddel
|
E441
|
Gelatine
|
Synthetisch
|
Synthetische emulgatoren
|
E442
|
Ammoniumfosfatiden
|
Synthetisch
|
Stabilisator
|
E445
|
Clycerolester
|
Synthetisch
|
Zout
|
E450a
|
Dinatriumdiwaterstofdifosfaat
|
Synthetisch
|
Zout
|
E450a
|
Trinatriumdifosfaat
|
Synthetisch
|
Zout
|
E450a
|
Tetranatriumdifosfaat
|
Synthetisch
|
Zout
|
E450a
|
Tetrakaliumdifosfaat
|
Synthetisch
|
Zout
|
E450b
|
Pentanatriumtrifosfaat
|
Synthetisch
|
Zout
|
E450b
|
Pentakaliumtrifosfaat
|
Synthetisch
|
Zout
|
E450c
|
Natriumpolyfosfaat
|
Synthetisch
|
Zout
|
E450c
|
Kaliumpolyfosfaat
|
|
Synthetische stabilisatoren
|
E452, E452I-E452iv
|
Polyfosfaten
|
|
Natuurlijk polymeer, houtstof
|
E460
|
Microkristallijn Cellulose
|
|
Natuurlijk polymeer, houtstof
|
E460
|
Cellulose
|
|
Bereid uit cellulose (E460)
|
E461
|
Methylcellulose
|
|
Bereid uit cellulose (E460)
|
E463
|
Hydroxypropylcellulose
|
|
Bereid uit cellulose (E460)
|
E464
|
Hydroxypropylmethylcellulose
|
|
Bereid uit cellulose (E460)
|
E465
|
Methylethylcellulose
|
|
Bereid uit cellulose (E460)
|
E466
|
Natriumcarboxymethylcellulose
|
Vetzuren
|
Zouten van vetten
|
E470
|
Vetzuurzouten
|
Vetzuren
|
Soort vet
|
E471
|
Mono- en diglyceriden van vetzuren
|
Vetzuren
|
Synthetische emulgatoren
|
E472a
|
Mono- en diglyceriden van vetzuren,
veresterd met azijnzuur
|
Vetzuren
|
Synthetische emulgatoren
|
E472b
|
Mono- en diglyceriden van vetzuren,
veresterd met melkzuur
|
Vetzuren
|
Synthetische emulgatoren
|
E472c
|
Mono- en diglyceriden van vetzuren,
veresterd met citroenzuur
|
Vetzuren
|
Synthetische emulgatoren
|
E472d
|
Mono- en diglyceriden van vetzuren,
veresterd met wijnsteenzuur
|
Vetzuren
|
Synthetische emulgatoren
|
E472e
|
Mono- en diglyceriden van vetzuren,
veresterd met azijnzuurderivaten
|
Vetzuren
|
Synthetische emulgatoren
|
E472f
|
Mono- en diglyceriden van vetzuren,
veresterd met azijn- en wijnsteenzuur
|
Vetzuren
|
Synthetische emulgatoren
|
E473
|
Suiker-esters
|
Combinatie van suiker met vetzuren.
|
Synthetische emulgatoren
|
E474
|
Suikerglyceriden
|
Mengsel van melkzuur en stearinezuur
|
Synthetische emulgatoren
|
E481/482
|
Natrium/Calcium-stearoyllactylaat
|
Mengsel van wijnsteenzuur en
stearinezuur
|
Synthetische emulgatoren
|
E483
|
Stearyltartraat
|
Mengsel van citroenzuur en stearinezuur
|
Synthetische emulgatoren
|
E484
|
Stearylcitraat
|
Vetzuren
|
Synthetische emulgatoren
|
E491-495
|
Verbindingen van sorbitol (een
plantaardige stof) met diverse vetzuren
|
E500-599 : Diverse additieven
Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen regelen dat de
zuurte niet te hoog is of houdt de klontenering tegen of zorgt ervoor
dat brood sneller rijst.
|
Doel
|
E-nummer
|
Naam
|
Opmerkingen
|
base
|
E500
|
Natriumcarbonaat
|
|
base
|
E500a
|
Natriumwaterstofcarbonaat
|
|
base
|
E501
|
Kaliumcarbonaat
|
|
base
|
E503
|
Ammoniumcarbonaat
|
|
base, anti-klontermiddel
|
E504
|
Magnesiumcarbonaat
|
|
bron van ijzer
|
E505
|
IJzercarbonaat
|
|
Natuurlijk zuur
|
E507
|
Zoutzuur
|
|
zout
|
E508
|
Kaliumchloride
|
|
metaalionen binder
|
E509
|
Calciumchloride
|
|
smaakstof, deegverbeteraar
|
E510
|
Ammoniumchloride
|
|
verstevigingsmiddel
|
E511
|
Magnesiumchloride
|
|
Zuur
|
E513
|
Zwavelzuur
|
|
zuur
|
E514
|
Natriumsulfaat
|
|
zoutvervanger
|
E515
|
Kaliumsulfaat
|
|
verstevigingsmiddel
|
E516
|
Calciumsulfaat
|
|
magnesium bron
|
E518
|
Magnesiumsulfaat
|
|
verstevigingsmiddel
|
E520
|
Aluminiumsulfaat
|
|
verstevigingsmiddel
|
E521
|
Aluminiumnatriumsulfaat
|
|
rijsmiddel
|
E523
|
Aluminiumammoniumsulfaat
|
|
base
|
E524
|
Natriumhydroxyde
|
|
base
|
E525
|
Kaliumhydroxyde
|
|
base
|
E526
|
Calciumhydroxyde
|
|
base
|
E527
|
Ammonia
|
|
base
|
E528
|
Magnesiumhydroxyde
|
|
base
|
E529
|
Calciumoxyde
|
|
base, anti-klontermiddel
|
E530
|
Magnesiumoxyde
|
|
anti-klontermiddel
|
E535
|
Natriumferrocyanide
|
|
anti-klontermiddel
|
E536
|
Kaliumferrocyanide
|
|
anti-klontermiddel
|
E537
|
Ferrohexacyanomanganaat
|
|
rijsmiddel
|
E540
|
Dicalciumdifosfaat
|
|
rijsmiddel
|
E541
|
Zuur natriumaluminiumfosfaat
|
|
smeltzout
|
E541
|
Basisch natriumaluminiumfosfaat
|
|
anti-klontermiddel
|
E542
|
Beendermeel
|
|
Stabilisator
|
E543
|
Natriumcalciumpolyfosfaat
|
|
Emulgator
|
E544
|
Calciumpolyfosfaat
|
|
Emulgator
|
E545
|
Ammoniumpolyfosfaten
|
|
emulgator
|
E546
|
Dimagnesiumdifosfaat
|
|
anti-klontermiddel
|
E550
|
Natriumsilicaat
|
|
anti-klontermiddel
|
E551
|
Siliciumdioxyde
|
|
anti-klontermiddel
|
E552
|
Calciumsilicaat
|
|
anti-klontermiddel
|
E553a
|
Magnesiumsilicaat
|
|
anti-klontermiddel
|
E553b
|
Talk
|
|
anti-klontermiddel
|
E554
|
Natriumaluminiumsilicaat
|
|
anti-klontermiddel
|
E555
|
Kaliumaluminiumsilicaat
|
|
anti-klontermiddel
|
E556
|
Aluminiumcalciumsilicaat
|
|
anti-klontermiddel
|
E557
|
Zinksilicaat
|
|
anti-klontermiddel
|
E558
|
Bentoniet
|
|
anti-klontermiddel
|
E559
|
Kaolien
|
|
anti-klontermiddel
|
E570
|
Stearinezuur
|
|
anti-klontermiddel
|
E571
|
Ammoniumstearaat
|
|
anti-klontermiddel
|
E572
|
Magnesiumstearaat
|
|
anti-klontermiddel
|
E573
|
Aluminiumstearaat
|
|
metaalionen-binder
|
E574
|
Gluconzuur
|
|
metaalionen-binder
|
E575
|
Glucono-delta-lacton
|
|
metaalionen-binder
|
E576
|
Natriumgluconaat
|
|
metaalionen-binder
|
E577
|
Kaliumgluconaat
|
|
zuurteregelaar
|
E578
|
Calciumgluconaat
|
|
ijzerbron
|
E579
|
IJzer gluconaat
|
|
E600-699 : Smaakversterkers
Smaakversterkers zorgen dat de smaak van een product sterker
wordt of voegen een smaak toe.
|
Herkomst
|
Doel
|
E-nummer
|
Naam
|
Opmerkingen
|
Synthetisch
|
Natuurlijk aminozuur, smaakversterker
|
E620
|
L-glutaminezuur
|
Sommige mensen kunnen er overgevoelig
voor zijn (zie E621). Mag niet in
babyvoeding (jonger dan 3 maanden)
worden gebruikt.
|
Synthetisch
|
Natuurlijk aminozuur, smaakversterker
|
E621
|
Natriumglutamaat
|
Kan bij overgevoeligheid
persoonlijkheidsveranderingen,
woedeaanvallen, schizofrenie, apathie en
gedragsstoornissen zoals
hyperactiviteit veroorzaken. Mag niet in
babyvoeding (jonger dan 3 maanden)
worden gebruikt.
|
Synthetisch
|
Natuurlijk aminozuur smaakversterker
|
E622
|
Kaliumglutamaat
|
Vergelijkbaar met E621
|
Synthetisch
|
Natuurlijk aminozuur smaakversterker
|
E623
|
Calciumglutamaat
|
Vergelijkbaar met E621
|
Synthetisch
|
Natuurlijk aminozuur smaakversterker
|
E624
|
Ammoniumglutamaat
|
Vergelijkbaar met E621
|
Synthetisch
|
Natuurlijk aminozuur smaakversterker
|
E625
|
Magnesiumglutamaat
|
Vergelijkbaar met E621, maar kan soms
ook een kalmerende werking hebben
|
Natuurlijk
|
Smaakversterker
|
E626
|
Guanylzuur
|
Kan bij overgevoeligheid astmatische
reacties of oedeemvorming veroorzaken.
Verdacht van het veroorzaken van
hyperactiviteit bij kinderen. Mag niet
in babyvoeding (jonger dan 3 maanden)
worden gebruikt.
|
Natuurlijk
|
Smaakversterker
|
E627
|
Natriumguanylaat
|
Vergelijkbaar met E626. Vooral gewonnen
uit gist
|
Natuurlijk
|
Smaakversterker
|
E628
|
Kaliumguanylaat
|
Vergelijkbaar met E626. Vooral gewonnen
uit gist
|
Natuurlijk
|
Smaakversterker
|
E629
|
Calciumguanylaat
|
Vergelijkbaar met E626. Vooral gewonnen
uit gist
|
Natuurlijk
|
Smaakversterker
|
E630
|
Inosinezuur
|
Vooral gewonnen uit vlees en sardines.
|
Natuurlijk
|
Smaakversterker
|
E631
|
Natriuminosinaat
|
Vooral gewonnen uit vlees en sardines.
|
Natuurlijk
|
Smaakversterker
|
E632
|
Kaliuminosinaat
|
Vooral gewonnen uit vlees en sardines.
|
Natuurlijk
|
Smaakversterker
|
E633
|
Calciuminosinaat
|
Vooral gewonnen uit vlees en sardines.
|
Natuurlijk
|
Smaakversterker
|
E635
|
Natrium-5′-ribonucleotide
|
Vooral gewonnen uit vlees en sardines.
|
Natuurlijk
|
Smaakversterker
|
E636
|
Maltol
|
Normaal gewonnen uit mout
|
Natuurlijk
|
Smaakversterker
|
E637
|
Ethylmaltol
|
|
|
|
E640
|
Glycine
|
Wordt gemaakt uit gelatine, dus uit
botten
|
Synthetisch
|
Smaakversterker
|
E650
|
Zinkacetaat
|
|
E700-799
: Conserveermiddelen
|
Herkomst
|
Doel
|
E-nummer
|
Naam
|
Opmerkingen
|
De schimmel Streptomyces ambofaciens
|
Conserveermiddel
|
E710
|
Spiramycines
|
Een groep van antibiotica
|
De schimmel Streptomyces fradiae
|
Conserveermiddel
|
E713
|
Tylosine
|
Een groep van antibiotica
|
E900-999
: Anti-schuimmiddelen, glansmiddelen, deegverbeteraars, zoetstoffen
Meelverbeteraars verbeteren de bakeigenschappen van meel.
Verpakkingsgassen verlengen de houdbaarheid van een product door
ontbreken zuurstof. Op het etiket beter bekend als ‘verpakt onder
beschermende atmosfeer’. Zoetstoffen geven een product een zoete smaak
zonder calorieën.
|
Herkomst
|
Doel
|
E-nummer
|
Naam
|
Opmerkingen
|
|
anti-schuimmiddel
|
E900
|
Dimethylpolysiloxaan
|
|
Gemaakt door bijen
|
Natuurlijk glansmiddel
|
E901
|
Bijenwas
|
|
Uitscheidingsproduct van luizen.
|
Natuurlijk glansmiddel
|
E902
|
Candelillawas
|
|
|
Natuurlijk glansmiddel
|
E903
|
Carnaubawas
|
|
|
Glansmiddelen
|
E904
|
Shellac
|
|
|
Natuurlijk glansmiddel
|
E905
|
Minerale koolwaterstoffen
|
|
|
Natuurlijk glansmiddel
|
E906
|
Benzoëgom
|
|
|
Natuurlijk glansmiddel
|
E907
|
Paraffinewas
|
|
|
Natuurlijk glansmiddel
|
E908
|
Rijstkorrelwas
|
|
|
Natuurlijk glansmiddel
|
E912
|
Montaanzuur
|
Risico voor allergieën.
|
Een vetachtig uitscheidingsproduct van
schapen.
|
Natuurlijk glansmiddel
|
E913
|
Lanoline
|
|
Synthetisch
|
Glansmiddel
|
E914
|
Polyethyleenwas
|
|
|
Natuurlijk aminozuur
|
E915
|
Colofoniumesters
|
|
Gewonnen uit eiwitten, vooral uit haren.
|
Natuurlijk aminozuur
|
E920
|
L-cysteïne
|
|
Gewonnen uit eiwitten, vooral uit haren.
|
deegverbeteraar
|
E921
|
L-cystine
|
|
|
deegverbeteraar
|
E922
|
Kaliumpersulfaat
|
|
|
deegverbeteraar
|
E923
|
Ammoniumiumpersulfaat
|
|
|
conserveermiddel
|
E924
|
Kaliumbromaat
|
|
|
Bleekmiddel
|
E925
|
Chloor
|
|
|
deegverbeteraar
|
E927
|
Azodicarbonamide
|
|
Natuurlijk
|
Stabilisator/Drijfgas
|
E927b
|
Carbamide
|
|
Natuurlijk
|
Stabilisator/Drijfgas
|
E938
|
Argon
|
|
Natuurlijk
|
Stabilisator/Drijfgas
|
E939
|
Helium
|
|
Natuurlijk
|
Stabilisator/Drijfgas
|
E941
|
Stikstof
|
|
Natuurlijk
|
Stabilisator/Drijfgas
|
E942
|
Stikstofoxidule
|
|
Petrochemisch
|
Drijfgas
|
E943a
|
Butaan
|
|
Petrochemisch
|
Drijfgas
|
E943b
|
Isobutaan
|
|
Petrochemisch
|
Drijfgas
|
E944
|
Propaan
|
|
Natuurlijk
|
Drijfgas
|
E948
|
Zuurstof
|
|
Natuurlijk
|
Gas
|
E949
|
Waterstof
|
|
Synthetisch
|
Zoetstof
|
E950
|
Acesulfam K
|
|
Synthetisch
|
Zoetstof
|
E951
|
Aspartaam
|
|
Synthetisch
|
Zoetstof
|
E952
|
Cyclamaat
|
|
Synthethisch
|
Zoetstof
|
E953
|
Isomalt
|
Uit sacharose / via GM gemaakt
|
Natuurlijk
|
Zoetstof
|
E954
|
Saccharine
|
|
Synthetisch
|
Zoetstof
|
E955
|
Sucralose
|
Bekend onder de naam Splenda.
|
Eiwit uit tropische plant Thaumatococcus
daniellii
|
Zoetstof
|
E957
|
Thaumatine
|
|
|
|
E959
|
Neohesperidine
|
|
Natuurlijk
|
Zoetstof
|
E960
|
Stevia
|
Steviolglycosiden, 300 x zoeter dan
suiker
|
Syntethisch
|
Zoetstof
|
E961
|
Neotaam
|
Tot 13000 keer zoeter dan suiker
|
Synthetisch
|
Zoetstof
|
E962
|
Zout van Aspartaam
|
|
Synthetisch
|
|
E965
|
Maltitol
|
Kan van GM-bron zijn
|
Gemaakt uit (koe)melksuiker
|
|
E966
|
Lactitol
|
|
Syntethisch
|
Zoetstof
|
E967
|
Xilitol
|
|
Natuurlijk
|
Zoetstof
|
E968
|
Erythritol
|
|
Natuurlijk
|
Schuimverwekker
|
E999
|
Quillaja
|
|
E1400-1499
: Gemodificeerde zetmelen
|
Herkomst
|
Doel
|
E-Nummer
|
Naam
|
opmerkingen
|
|
verdikkingsmiddel
|
E1400
|
Dextrine
|
|
|
verdikkingsmiddel
|
E1401
|
Zuurbehandeld zetmeel
|
|
|
verdikkingsmiddel
|
E1402
|
Loogbehandeld zetmeel
|
|
|
verdikkingsmiddel
|
E1403
|
Gebleekt zetmeel
|
|
|
verdikkingsmiddel
|
E1404
|
Geoxydeerd zetmeel
|
Kan GM zijn of natuurlijk
|
|
verdikkingsmiddel
|
E1410
|
Monozetmeelfosfaat
|
|
|
verdikkingsmiddel
|
E1411
|
Dizetmeelfosfaat
|
|
|
verdikkingsmiddel
|
E1412
|
Dizetmeelfosfaat
|
|
|
verdikkingsmiddel
|
E1413
|
Gefosfateerd dizetmeelfosfaat
|
|
|
verdikkingsmiddel
|
E1414
|
Geacetyleerd dizetmeelfosfaat
|
|
|
verdikkingsmiddel
|
E1420
|
Zetmeelacetaat
|
|
|
verdikkingsmiddel
|
E1421
|
Zetmeelacetaat
|
|
|
verdikkingsmiddel
|
E1422
|
Geacetyleerd dizetmeeladipaat
|
|
|
verdikkingsmiddel
|
E1423
|
Geacetyleerd dizetmeelglycerol
|
|
|
verdikkingsmiddel
|
E1430
|
Dizetmeelglycerol
|
|
|
verdikkingsmiddel
|
E1440
|
Hydroxypropylzetmeel
|
|
|
verdikkingsmiddel
|
E1441
|
Hydroxypropyldizetmeelglycerol
|
|
|
verdikkingsmiddel
|
E1442
|
Hydroxypropyldizetmeelfosfaat
|
|
|
verdikkingsmiddel
|
E1450
|
Zetmeelnatirumocten
|
Mijden indien GM
|
|
verdikkingsmiddel
|
E1451
|
Geacetyleerd geoxideerd zetmeel
|
Mijden indien GM
|
Hoewel deze lijst zelfstandig door ons is samengesteld, komt een deel
van deze lijst komt overeen met het boekje “Wat
zit er in uw eten?“.
Dit boekje is zeer handzaam en waarschijnlijk makkelijker mee te nemen
dan 15 uitgeprinte pagina’s. Wat is dan het verschil? Deze bovenstaande
lijst is iets completer en iets milder. Het boekje is wel heel erg
streng zag ik.
In november 2015 is bekend geworden dat de Franse schrijfster
Corinne Gouget al in de maand juni mogelijk zelfmoord heeft gepleegd. Ze
zou voor een trein gesprongen zijn. Gouget is ook in ons land bekend via
haar gidsje Wat zit er in uw eten? (Additifs Alimentaires), waar er meer
dan 200.000 van zijn verkocht. Haar dood roept de nodige vragen op. De
politie is nog steeds bezig met een onderzoek.
Will Jansen, haar Nederlandse uitgever, verklaarde het volgende:
‘Tot onze verbijstering hebben we gehoord dat Corinne Gouget,
schrijfster van het succesvolle boekje "Wat zit er in uw eten?" al in de
maand juni een einde aan haar leven gemaakt zou hebben. Er gaan
geruchten in de Franse pers dat er eerder sprake zou zijn van moord. Het
onderzoek is nog steeds lopende.
Bij een bezoek aan ons land, sprak zij uitvoerig over de nare dingen die
haar zijn overkomen. Met name haar ex-echtgenoot bezorgde haar veel
ellende. Hij is werkzaam bij een grote voedselproducent en waarschuwde
haar hun twee kinderen bepaalde producten niet te eten te geven. Daarop
is zij verder gaan zoeken naar de herkomst en toepassing van allerlei
voedseladditieven, vaak bekend onder een E-nummer, met het gidsje
Additifs Alimentaires als resultaat. In Nederland zijn er daar nu al
ruim 215.000 van verkocht. In Frankrijk ongeveer evenveel.
Zoals zij vertelde, waren haar acties de voedingsindustrie een doorn in
het oog. Op last van een rechter, werden haar twee dochters bij haar
weggehaald. “Krankzinnig”, oordeelde de rechter en haar werd ieder
contact met haar dochters verboden. Als dat werkelijk het oordeel was,
hebben wij van die krankzinnigheid niets van gezien, toen ze hier was.
Wel zagen wij een vrouw die vastbesloten was de gevaren van de
toepassingen van al die E-nummers aan de kaak te stellen èn een vrouw
die hunkerde naar haar kinderen.
Zij zag in het oordeel van de rechtbank een complot van de
Vrijmetselarij. Haar man was vrijmetselaar, evenals de rechter en zelfs
haar eigen advocaat was lid daarvan. Een vriendin en medestrijder kwam
om het leven door een (verdacht) vliegtuigongeluk. Gouget vloog daarom
niet meer. Ze werd hoe langer hoe achterdochtiger en verhuisde
voortdurend. De verdachtmakingen naar haar man en de Vrijmetselarij
waren voor ons tamelijk complex en verwarrend.
Wat er van waar is, is niet aan mij. Wij vinden het verdrietig dat ze er
niet meer is en hopen dat haar geest nu meer rust heeft.’
|
|
Copyright © 1980 PVAG
All Rights Reserved. |
|