Lijst van schadelijke E-nummers

E-nummers zijn door de Europese Unie goedgekeurde hulpstoffen om de eigenschappen van levensmiddelen te veranderen. Deze additieven worden door de Europese Unie als veilig gezien. Misschien dat dit waar is bij zeer geringe consumptie, maar wat nu als iemand gevoelig is van aard? Of wat gebeurt er als iemand heel veel producten nuttigt en hiermee de maximale normen overschrijdt? Wat doen E-stoffen als ze met elkaar worden gecombineerd? Vermoedelijk niet veel goeds. Onze smaak liegt niet en in de meeste gevallen smaakt vers lekkerder en kies daarom ook voor voedsel zonder toevoegingen van schadelijke e-nummers.
Lang niet alle e-nummers zijn slecht, zo zijn er ook natuurlijke e-nummers en kunnen zelfs gezond zijn. Bijvoorbeeld E300 is eigenlijk gewoon vitamine C en wordt gebruikt om producten langer houdbaar te maken. De ene e-stof is de andere niet en daarom hieronder een handig overzicht, waarbij groen betekent dat dit praktisch onschadelijk is voor het menselijk lichaam, maar waarbij oranje in zeer geringe mate genuttigd kan worden en rood echt moet worden vermeden. De lijst is wel erg kritisch, dus bij de minste of geringste twijfel hebben we de classificatie ingedeeld naar oranje of rood.
De e-nummers zijn onderverdeeld in de volgende groepen:

E100-199 : Kleurstoffen
E200-299 : Conserveermiddelen / Voedingszuren
E300-399 : Anti-oxidanten
E400-499 : Emulgatoren
E500-599 : Diverse additieven
E600-699 : Smaakversterkers
E700-799 : Conserveermiddelen
Om de zoekfunctie in te schakelen gebruik je de toetscombinatie CTRL / F

Zodra de zoekfunctie is geopend kun je het E-nummer waarover je informatie wilt inzien openen.
 
Kleurstoffen worden gebruikt om producten te kleuren of de kleuren ervan te versterken.

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

Extractie uit geelwortel (Curcuma longa)

Gele kleurstof

E100

Curcumine

Verschillende soorten gisten

Gele kleurstof

E101

Riboflavine

Andere naam: vitamine B2

Synthetisch

Gele kleurstof

E102

Tartrazine

De ADI is tot 7,5 mg/kg lichaamsgewicht. Kan overgevoeligheids reacties geven bij een kleine groep mensen.

Wortel van de alkanet (Alkanna tinctoria)

Gele kleurstof

E103

Alkannine

Sinds 1984 verboden

Synthetisch

Gele kleurstof

E104

Chinolinegeel

Verschillende soorten gisten

Gele kleurstof

E106

natriumriboflavine-5′-fosfaat

Synthetisch

Gele kleurstof

E107

Geel 2G

Synthetisch

Gele kleurstof

E110

Zonnegeel FCF

Een schildluizensoort

Rode kleurstof

E120

Cochenille

Rode kleurstof

E121

Citrusrood 2

Carcinogeen, wordt in de EU niet meer toegelaten

Synthetisch

Rode kleurstof

E122

Karmozijnrood

Synthetisch

Rode kleurstof

E123

Amaranth

Synthetisch

Rode kleurstof

E124

Cochenillerood A

E125

Ponceau SX

Synthetisch

Rode kleurstof

E127

Erythrosine

Synthetisch

Rode kleurstof

E128

Rood 2G

Synthetisch

Rode kleurstof

E129

Allura rood

Synthetisch

Blauwe kleurstof

E131

Patentblauw V

Synthetisch

Blauwe kleurstof

E132

Indigotine

Synthetisch

Blauwe kleurstof

E133

Briljantblauw FCF

Natuurlijke kleurstof, bladgroen

Donkergroene kleurstof

E140

Chlorophyll

Semi-synthetische

Donkergroene kleurstof

E141

Chlorophyl koper complexen

Synthetisch

Groene kleurstof

E142

Briljantzuurgroen BS

Groene kleurstof

E143

Fast Green FCF

Gebrande suiker

Bruine kleurstof

E150

Karamel

Synthetisch

Zwarte kleurstof

E151

Briljantzwart BN

Semi-natuurlijke kleurstof

Zwarte kleurstof

E153

Koolstof

Synthetisch

Bruine kleurstof

E154

Bruin FK

Synthetisch

Bruine kleurstof

E155

Chocoladebruin HT

Diverse plantaardige bronnen/synthetisch

Oranje/gele kleurstof

E160(a)

Caroteen

De tropische anattoboom (Bixa orellana)

Oranje/gele kleurstof

E160(b)

Annatto

Paprika’s

Oranje-rode kleurstof

E160(c)

Paprika extract

Tomaten

Rode kleurstof

E160(d)

Lycopeen

Indien genetisch gemodificeerd oranje, anders groen.

Synthetisch uit ß-caroteen

Oranje kleurstof

E160(e)

Beta-apo-8′-carotenal

Synthetisch uit ß-caroteen

Oranje kleurstof

E160(f)

Ethylester van beta-apo-8′-caroteenzuur

Verschillende plantaardige bronnen of synthetisch

Gele, oranje tot rode kleurstoffen

E161

Xanthophyllen

Natuurlijk uit boterbloem

Gele kleurstof

E161a

Flavoxanthine

Weinig over bekend, verboden in Zwitserland

Natuurlijk

Gele kleurstof

E161b

Luteine

Kan astma, netelroos en neusverkoudheid veroorzaken.

Natuurlijk

Rode kleurstof

E161c

Kryptoxanthine

Verboden in Zwitserland. Anti-oxidant

Rode bieten

Rood/paarse kleurstof

E162

Bietenrood

Rode kool en andere planten

Rode, paarse of blauwe kleurstoffen

E163

Anthocyaninen

Mineraal, kalk

Witte kleurstof

E170

Calcium carbonaat

Mineraal

Witte kleurstof

E171

Titanium dioxide

Ertsen of mineralen

zwarte, rode, oranje of bruine kleurstof

E172

IJzeroxiden

Bauxieterts

Metaalkleurige kleurstof

E173

Aluminium

Zilverertsen

Metaalkleurige kleurstof

E174

Zilver

Verschillende ertsen

Metaalkleurige kleurstof

E175

Goud

Synthetische uit aminonaftolcarbonzuur

Rode kleurstof

E180

Rubis pigment

Diverse planten, oa de eik

Geelwit tot bruin poeder

E181

Looizuur

E182

Orchil, orceine (lakmoes)


E200-299 : Conserveermiddelen / Voedingszuren


Conserveermiddelen hebben als nut de producten langer houdbaar te maken. Voedingszuren Hebben als doel de Ph te veranderen waardoor het  product langer houdbaar kan worden, maar ook om de kleur te behouden.

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

Lijsterbes

Conserveermiddel tegen schimmels en gisten

E200

Sorbinezuur

Kan huidirritatie veroorzaken.

Lijsterbes

Conserveermiddel

E201

Natriumsorbaat

Vergelijkbaar met E200

Lijsterbes

Conserveermiddel

E202

Kaliumsorbaat

Vergelijkbaar met E200

Lijsterbes

Conserveermiddel

E203

Calcium sorbaat

Vergelijkbaar met E200

Synthetisch

Conserveermiddel tegen schimmels en bacteriën

E210

Benzoezuur

Synthetisch

Conserveermiddel tegen gisten en bacteriën

E211

Natriumbenzoaat

Synthetisch

Conserveermiddel tegen gisten en bacteriën

E212

Kaliumbenzoaat

Synthetisch

Conserveermiddel tegen gisten en bacteriën

E213

Calciumbenzoaat

Synthetisch

Conserveermiddel tegen gisten,schimmels,bacteriën

E214

Ethyl 4-hydroxibenzoaat

Synthetisch

Conserveermiddel tegen gisten,schimmels,bacteriën

E215

Ethyl 4-hydroxibenzoaat natriumzout

Synthetisch

Conserveermiddel tegen gisten,schimmels,bacteriën

E216

Propyl 4-hydroxibenzoaat

Synthetisch

Conserveermiddel tegen gisten,schimmels,bacteriën

E217

Propyl 4-hydroxibenzoaat natriumzout

Synthetisch

Conserveermiddel tegen gisten en schimmels

E218

Methyl 4-hydroxibenzoaat

Synthetisch

Conserveermiddel tegen gisten en schimmels

E219

Methyl 4-hydroxibenzoaat natriumzout

Natuurlijk voorkomend gas

Conserveermiddel, bleekmiddel, deegverbeteraar

E220

Zwaveldioxide

Synthetisch

Tegen micro-organismen,anti-oxidant,deegverbeteren

E221

Natriumsulfiet

Synthetisch

Conserveermiddel, anti-oxidant, bleekmiddel

E222

Natriumbisulfiet

Synthetisch

Conserveermiddel, anti-oxidant, bleekmiddel

E223

Natriummetabisulfiet

Synthetisch

Conserveermiddel tegen micro-organismen

E224

Kaliummetabisulfiet

Synthetisch

Conserveermiddel

E225

Kaliumsulfiet

Synthetisch

Conserveermiddel

E226

Calciumsulfiet

Synthetisch

Conserveermiddel

E227

Calciumbisulfiet

Synthetisch

Conserveermiddel tegen micro-organismen

E228

Kaliumbisulfiet

Synthetisch

Conserveermiddel tegen schimmels

E230

Biphenyl

Synthetisch

Conserveermiddel tegen schimmels en bacteriën

E231

2-Hydroxibiphenyl

Synthetisch

Conserveermiddel tegen schimmels

E232

Natrium-ortho-fenylfenolaat

Synthetisch

Conserveermiddel tegen schimmels

E233

Thiabendazol

Geproduceerd door Lactococcus lactis

Conserveermiddel tegen schimmels en bacteriën

E234

Nisine

Geproduceerd door de schimmel Streptomyces

Conserveermiddel, vooral tegen schimmels

E235

Pimaricine

Natuurlijk voorkomend

Conserveermiddel tegen bacteriën, smaakversterker

E236

Mierenzuur

Synthetisch

Conserveermiddel tegen bacteriën

E237

Natriumformiaat

Synthetisch

Conserveermiddel tegen bacteriën

E238

Calciumformiaat

Synthetisch

Conserveermiddel tegen schimmels

E239

Hexamine

Synthetisch

Ontsmettingsmiddel tegen bacteriën

E240

Formaldehyde

Synthetisch

Steriliseren van koude frisdranken

E242

Dimethyldicarbonaat

Natuurlijk

Tegen botulisme, voorkomt bruinkleuring van vlees

E249

Kaliumnitriet

Natuurlijk

Tegen botulisme, voorkomt bruinkleuring van vlees

E250

Natriumnitriet

Natuurlijk

Tegen bacteriën, voorkomt bruinkleuring van vlees

E251

Natriumnitraat

Natuurlijk

Tegen botulisme, voorkomt bruinkleuring van vlees

E252

Kaliumnitraat

Natuurlijk

Tegen bacteriën, smaakstof

E260

Azijnzuur

Synthetisch

Voorkomt verkleuring van voedingswaren

E261

Natriumacetaat

Synthetisch

Conserveermiddel tegen schimmels en bacteriën

E262

Natriumdiacetaat

Synthetisch

Conserveermiddel tegen bacteriën,stabilisator

E263

Calciumacetaat

Synthetisch

Conserveermiddel tegen bacteriën,stabilisator

E264

Ammoniumacetaat

Natuurlijk

Conserveermiddel tegen gisten, smaakstof

E270

Melkzuur

Synthetisch

Conserveermiddel tegen enkele soorten schimmels

E280

Propionzuur

Synthetisch

Conserveermiddel tegen 3 soorten schimmels

E281

Natrium propionaat

Synthetisch

Conserveermiddel tegen 3 soorten schimmels

E282

Calcium propionaat

Synthetisch

Conserveermiddel tegen schimmels

E283

Kalium propionaat

Synthetisch

Conserveermiddel

E284

Boorzuur

Synthetisch

Conserveermiddel

E285

Natriumtetraboraat

Natuurlijk voorkomend gas

Conserveermiddel, koelmiddel, “prik” in limonade

E290

Koolzuurgas

Synthetisch/natuurlijk

Voedingszuur

E296

Appelzuur

Kan GM zijn

Synthetisch

Voedingszuur

E297

Fumaarzuur


E300-399 : Anti-oxidanten


Anti-oxidantia zorgen ervoor dat producten langer houdbaar worden door de weerbaarheid tegen zuurstof te vergroten.

Herkomst

Doel

E-Nummer

naam

Opmerkingen

Natuurlijk voorkomend

Vitamine, anti-oxidant, voorkomt bruinkleuring

E300

Ascorbinezuur

Synthetisch uit ascorbinezuur en keukenzout

Vitamine, anti-oxidant, voorkomt bruinkleuring

E301

Natriumascorbaat

Synthetisch uit ascorbinezuur en calcium

Anti-oxidant, stabilisator en als vitamine C

E302

Calciumascorbaat

Synthetisch

Anti-oxidant tegen het ranzig worden van vetten

E304

Ascorbyl-palmitaat

Natuurlijk

Vitamine en anti-oxidant

E306

Tocoferol-extracten

Natuurlijk of synthetisch

Vitamine en anti-oxidant

E307

alpha-tocopherol

Natuurlijk of synthetisch

Vitamine en anti-oxidant

E308

gamma-tocopherol

Natuurlijk of synthetisch

Vitamine en anti-oxidant

E309

delta-tocopherol

Synthetisch

Anti-oxidant

E310

Propylgallaat

Synthetisch

Anti-oxidant

E311

Octylgallaat

Synthetisch

Anti-oxidant

E312

Dodecylgallaat

Synthetisch

Anti-oxidant

E320

BHA – Butylhydroxianisool

Synthetisch

Anti-oxidant

E321

BHT – Butylhydroxitolueen

Natuurlijk

Anti-oxidant, emulgator of anti-schuimmiddel

E322

Lecithinen

Synthetisch

Vochtbinder

E325

Natriumlactaat

Synthetisch

Zout van melkzuur

E326

Kaliumlactaat

Synthetisch

Zout van melkzuur

E327

Calciumlactaat

Natuurlijk zuur

E330

Citroenzuur

Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)

E331a

Natriumwatrestofcitraatt

Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)

E331b

Dinatriumcitraat

Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)

E331c

Trinatriumcitraat

Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)

E332a

Kaliumdiwaterstofcitraat

Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)

E332b

Trikaliumcitraat

Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)

E333a

Calciumwaterstofcitraat

Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)

E333b

Di-calciumcitraat

Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)

E333c

Calciumcitraat

Natuurlijk zuur

E334

Wijnsteenzuur

Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur (E334)

E335a

Natriumwaterstoftartraat

Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur (E334)

E335b

Dinatriumtartraat

Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur (E334)

E336a

Kaliumwaterstoftartraat

Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur (E334)

E336b

Kaliumtartraat

Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur (E334)

E337

Natriumkaliumtartraat

Natuurlijk zuur, synthetisch bereid

E338

Fosforzuur

Zout van fosforzuur (E338)

E339a

Natriumdiwaterstoffosfaat

Zout van fosforzuur (E338)

E339b

Dinatriumwaterstoffosfaat

Zout van fosforzuur (E338)

E339c

Trinatriumfosfaat

Zout van fosforzuur (E338)

E340a

Kaliumdiwaterstoffosfaat

Zout van fosforzuur (E338)

E340b

Dikaliumwaterstoffosfaat

Zout van fosforzuur (E338)

E340c

Trikaliumfosfaat

Zout van fosforzuur (E338)

E341a

Monocalciumfosfaat

Zout van fosforzuur (E338)

E341b

Calciumwaterstoffosfaat

Zout van fosforzuur (E338)

E341c

Tricalciumdifosfaat

Zout van fosforzuur (E338)

E343

Magnesiumfosfaat

Zout van appelzuur

E350

Natriummalaat en natriumwaterstofmalaat

Zout van appelzuur

E351

Kaliummalaat en Kaliumwaterstofmalaat

Zout van appelzuur

E352

Calciummalaat en Calciumwaterstofmalaat

Natuurlijk zuur

E353

Metawijnsteenzuur

Zout van wijnsteenzuur (E334)

E354

Calciumtartraat

Natuurlijk zuur

E355

Adipinezuur

Natuurlijk zuur

E363

Barnsteenzuur

Synthetisch zuur

E370

1,4-Heptonolacton

Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)

E380

Triammoniumcitraat

Synthetisch zout van citroenzuur (E330)

E381

Ammoniumijzercitraat

synthetisch zout

E385

Calcium EDTA


E400-499 : Emulgatoren


Emulgatoren veranderen de textuur van een product en zorgen ervoor dat twee oorspronkelijk niet met elkaar te mengen stoffen toch gemengd kunnen worden.

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Verdikkingsmiddel

E400

Alginezuur

Zout van Alginezuur (E400)

E401

Natriumalginaat

Zout van Alginezuur (E400)

E402

Kaliumalginaat

Zout van Alginezuur (E400)

E403

Ammoniumalginaat

Zout van Alginezuur (E400)

E404

Calciumalginaat

Ester van Alginezuur (E400)

E405

Propyleenglycolalginaat

Natuurlijk

Verdikkingsmiddel

E406

Agar-Agar

Natuurlijk

Verdikkingsmiddel

E407

Carrageen

Natuurlijk

Verdikkingsmiddel

E408

Furcelleran

Natuurlijk

Verdikkingsmiddel

E410

Johannesbroodpitmeel

Natuurlijk

Verdikkingsmiddel

E412

Gurapitmeel

Natuurlijk

Verdikkingsmiddel

E413

Tragacanth

Natuurlijk

Verdikkingsmiddel

E414

Arabische Gom

Natuurlijk

Verdikkingsmiddel

E415

Xanthaangom

Natuurlijk

Verdikkingsmiddel

E416

Karayagom

Natuurlijk

Verdikkingsmiddel

E417

Taragom

Natuurlijke suikeralcohol

E420

Sorbitol

Natuurlijke suikeralcohol

E421

Mannitol

Natuurlijk alcohol

E422

Glycerol

Vetzuren

Synthetische emulgator

E430

Polyoxyethyleen(8)stearaat

Vetzuren

Synthetische emulgator

E431

Polyoxyethyleen(40)stearaat

Vetzuren

Synthetische emulgator

E432

Tween 20

Vetzuren

Synthetische emulgator

E433

Polysorbaat 80

Vetzuren

Synthetische emulgator

E434

Tween 40

Vetzuren

Synthetische emulgator

E435

Tween 60

Vetzuren

Synthetische emulgator

E436

Tween 65

Natuurlijk

Verdikkingsmiddel

E440a

Pectine

Synthetisch

Bereid uit pectine

E440b

Geamineerde pectine

Natuurlijk

Verdikkinsmiddel

E441

Gelatine

Synthetisch

Synthetische emulgatoren

E442

Ammoniumfosfatiden

Synthetisch

Stabilisator

E445

Clycerolester

Synthetisch

Zout

E450a

Dinatriumdiwaterstofdifosfaat

Synthetisch

Zout

E450a

Trinatriumdifosfaat

Synthetisch

Zout

E450a

Tetranatriumdifosfaat

Synthetisch

Zout

E450a

Tetrakaliumdifosfaat

Synthetisch

Zout

E450b

Pentanatriumtrifosfaat

Synthetisch

Zout

E450b

Pentakaliumtrifosfaat

Synthetisch

Zout

E450c

Natriumpolyfosfaat

Synthetisch

Zout

E450c

Kaliumpolyfosfaat

Synthetische stabilisatoren

E452, E452I-E452iv

Polyfosfaten

Natuurlijk polymeer, houtstof

E460

Microkristallijn Cellulose

Natuurlijk polymeer, houtstof

E460

Cellulose

Bereid uit cellulose (E460)

E461

Methylcellulose

Bereid uit cellulose (E460)

E463

Hydroxypropylcellulose

Bereid uit cellulose (E460)

E464

Hydroxypropylmethylcellulose

Bereid uit cellulose (E460)

E465

Methylethylcellulose

Bereid uit cellulose (E460)

E466

Natriumcarboxymethylcellulose

Vetzuren

Zouten van vetten

E470

Vetzuurzouten

Vetzuren

Soort vet

E471

Mono- en diglyceriden van vetzuren

Vetzuren

Synthetische emulgatoren

E472a

Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met azijnzuur

Vetzuren

Synthetische emulgatoren

E472b

Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met melkzuur

Vetzuren

Synthetische emulgatoren

E472c

Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met citroenzuur

Vetzuren

Synthetische emulgatoren

E472d

Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met wijnsteenzuur

Vetzuren

Synthetische emulgatoren

E472e

Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met azijnzuurderivaten

Vetzuren

Synthetische emulgatoren

E472f

Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met azijn- en wijnsteenzuur

Vetzuren

Synthetische emulgatoren

E473

Suiker-esters

Combinatie van suiker met vetzuren.

Synthetische emulgatoren

E474

Suikerglyceriden

Mengsel van melkzuur en stearinezuur

Synthetische emulgatoren

E481/482

Natrium/Calcium-stearoyllactylaat

Mengsel van wijnsteenzuur en stearinezuur

Synthetische emulgatoren

E483

Stearyltartraat

Mengsel van citroenzuur en stearinezuur

Synthetische emulgatoren

E484

Stearylcitraat

Vetzuren

Synthetische emulgatoren

E491-495

Verbindingen van sorbitol (een plantaardige stof) met diverse vetzuren


E500-599 : Diverse additieven


Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen regelen dat de zuurte niet te hoog is of houdt de klontenering tegen of zorgt ervoor dat brood sneller rijst.

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

base

E500

Natriumcarbonaat

base

E500a

Natriumwaterstofcarbonaat

base

E501

Kaliumcarbonaat

base

E503

Ammoniumcarbonaat

base, anti-klontermiddel

E504

Magnesiumcarbonaat

bron van ijzer

E505

IJzercarbonaat

Natuurlijk zuur

E507

Zoutzuur

zout

E508

Kaliumchloride

metaalionen binder

E509

Calciumchloride

smaakstof, deegverbeteraar

E510

Ammoniumchloride

verstevigingsmiddel

E511

Magnesiumchloride

Zuur

E513

Zwavelzuur

zuur

E514

Natriumsulfaat

zoutvervanger

E515

Kaliumsulfaat

verstevigingsmiddel

E516

Calciumsulfaat

magnesium bron

E518

Magnesiumsulfaat

verstevigingsmiddel

E520

Aluminiumsulfaat

verstevigingsmiddel

E521

Aluminiumnatriumsulfaat

rijsmiddel

E523

Aluminiumammoniumsulfaat

base

E524

Natriumhydroxyde

base

E525

Kaliumhydroxyde

base

E526

Calciumhydroxyde

base

E527

Ammonia

base

E528

Magnesiumhydroxyde

base

E529

Calciumoxyde

base, anti-klontermiddel

E530

Magnesiumoxyde

anti-klontermiddel

E535

Natriumferrocyanide

anti-klontermiddel

E536

Kaliumferrocyanide

anti-klontermiddel

E537

Ferrohexacyanomanganaat

rijsmiddel

E540

Dicalciumdifosfaat

rijsmiddel

E541

Zuur natriumaluminiumfosfaat

smeltzout

E541

Basisch natriumaluminiumfosfaat

anti-klontermiddel

E542

Beendermeel

Stabilisator

E543

Natriumcalciumpolyfosfaat

Emulgator

E544

Calciumpolyfosfaat

Emulgator

E545

Ammoniumpolyfosfaten

emulgator

E546

Dimagnesiumdifosfaat

anti-klontermiddel

E550

Natriumsilicaat

anti-klontermiddel

E551

Siliciumdioxyde

anti-klontermiddel

E552

Calciumsilicaat

anti-klontermiddel

E553a

Magnesiumsilicaat

anti-klontermiddel

E553b

Talk

anti-klontermiddel

E554

Natriumaluminiumsilicaat

anti-klontermiddel

E555

Kaliumaluminiumsilicaat

anti-klontermiddel

E556

Aluminiumcalciumsilicaat

anti-klontermiddel

E557

Zinksilicaat

anti-klontermiddel

E558

Bentoniet

anti-klontermiddel

E559

Kaolien

anti-klontermiddel

E570

Stearinezuur

anti-klontermiddel

E571

Ammoniumstearaat

anti-klontermiddel

E572

Magnesiumstearaat

anti-klontermiddel

E573

Aluminiumstearaat

metaalionen-binder

E574

Gluconzuur

metaalionen-binder

E575

Glucono-delta-lacton

metaalionen-binder

E576

Natriumgluconaat

metaalionen-binder

E577

Kaliumgluconaat

zuurteregelaar

E578

Calciumgluconaat

ijzerbron

E579

IJzer gluconaat


E600-699 : Smaakversterkers


Smaakversterkers zorgen dat de smaak van een product sterker wordt of voegen een smaak toe.

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

Synthetisch

Natuurlijk aminozuur, smaakversterker

E620

L-glutaminezuur

Sommige mensen kunnen er overgevoelig voor zijn (zie E621). Mag niet in babyvoeding (jonger dan 3 maanden) worden gebruikt.

Synthetisch

Natuurlijk aminozuur, smaakversterker

E621

Natriumglutamaat

Kan bij overgevoeligheid persoonlijkheidsveranderingen, woedeaanvallen, schizofrenie, apathie en gedragsstoornissen zoals hyperactiviteit veroorzaken. Mag niet in babyvoeding (jonger dan 3 maanden) worden gebruikt.

Synthetisch

Natuurlijk aminozuur smaakversterker

E622

Kaliumglutamaat

Vergelijkbaar met E621

Synthetisch

Natuurlijk aminozuur smaakversterker

E623

Calciumglutamaat

Vergelijkbaar met E621

Synthetisch

Natuurlijk aminozuur smaakversterker

E624

Ammoniumglutamaat

Vergelijkbaar met E621

Synthetisch

Natuurlijk aminozuur smaakversterker

E625

Magnesiumglutamaat

Vergelijkbaar met E621, maar kan soms ook een kalmerende werking hebben

Natuurlijk

Smaakversterker

E626

Guanylzuur

Kan bij overgevoeligheid astmatische reacties of oedeemvorming veroorzaken. Verdacht van het veroorzaken van hyperactiviteit bij kinderen. Mag niet in babyvoeding (jonger dan 3 maanden) worden gebruikt.

Natuurlijk

Smaakversterker

E627

Natriumguanylaat

Vergelijkbaar met E626. Vooral gewonnen uit gist

Natuurlijk

Smaakversterker

E628

Kaliumguanylaat

Vergelijkbaar met E626. Vooral gewonnen uit gist

Natuurlijk

Smaakversterker

E629

Calciumguanylaat

Vergelijkbaar met E626. Vooral gewonnen uit gist

Natuurlijk

Smaakversterker

E630

Inosinezuur

Vooral gewonnen uit vlees en sardines.

Natuurlijk

Smaakversterker

E631

Natriuminosinaat

Vooral gewonnen uit vlees en sardines.

Natuurlijk

Smaakversterker

E632

Kaliuminosinaat

Vooral gewonnen uit vlees en sardines.

Natuurlijk

Smaakversterker

E633

Calciuminosinaat

Vooral gewonnen uit vlees en sardines.

Natuurlijk

Smaakversterker

E635

Natrium-5′-ribonucleotide

Vooral gewonnen uit vlees en sardines.

Natuurlijk

Smaakversterker

E636

Maltol

Normaal gewonnen uit mout

Natuurlijk

Smaakversterker

E637

Ethylmaltol

E640

Glycine

Wordt gemaakt uit gelatine, dus uit botten

Synthetisch

Smaakversterker

E650

Zinkacetaat


E700-799 : Conserveermiddelen

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

De schimmel Streptomyces ambofaciens

Conserveermiddel

E710

Spiramycines

Een groep van antibiotica

De schimmel Streptomyces fradiae

Conserveermiddel

E713

Tylosine

Een groep van antibiotica


E900-999 : Anti-schuimmiddelen, glansmiddelen, deegverbeteraars, zoetstoffen


Meelverbeteraars verbeteren de bakeigenschappen van meel. Verpakkingsgassen verlengen de houdbaarheid van een product door ontbreken zuurstof. Op het etiket beter bekend als ‘verpakt onder beschermende atmosfeer’. Zoetstoffen geven een product een zoete smaak zonder calorieën.

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

anti-schuimmiddel

E900

Dimethylpolysiloxaan

Gemaakt door bijen

Natuurlijk glansmiddel

E901

Bijenwas

Uitscheidingsproduct van luizen.

Natuurlijk glansmiddel

E902

Candelillawas

Natuurlijk glansmiddel

E903

Carnaubawas

Glansmiddelen

E904

Shellac

Natuurlijk glansmiddel

E905

Minerale koolwaterstoffen

Natuurlijk glansmiddel

E906

Benzoëgom

Natuurlijk glansmiddel

E907

Paraffinewas

Natuurlijk glansmiddel

E908

Rijstkorrelwas

Natuurlijk glansmiddel

E912

Montaanzuur

Risico voor allergieën.

Een vetachtig uitscheidingsproduct van schapen.

Natuurlijk glansmiddel

E913

Lanoline

Synthetisch

Glansmiddel

E914

Polyethyleenwas

Natuurlijk aminozuur

E915

Colofoniumesters

Gewonnen uit eiwitten, vooral uit haren.

Natuurlijk aminozuur

E920

L-cysteïne

Gewonnen uit eiwitten, vooral uit haren.

deegverbeteraar

E921

L-cystine

deegverbeteraar

E922

Kaliumpersulfaat

deegverbeteraar

E923

Ammoniumiumpersulfaat

conserveermiddel

E924

Kaliumbromaat

Bleekmiddel

E925

Chloor

deegverbeteraar

E927

Azodicarbonamide

Natuurlijk

Stabilisator/Drijfgas

E927b

Carbamide

Natuurlijk

Stabilisator/Drijfgas

E938

Argon

Natuurlijk

Stabilisator/Drijfgas

E939

Helium

Natuurlijk

Stabilisator/Drijfgas

E941

Stikstof

Natuurlijk

Stabilisator/Drijfgas

E942

Stikstofoxidule

Petrochemisch

Drijfgas

E943a

Butaan

Petrochemisch

Drijfgas

E943b

Isobutaan

Petrochemisch

Drijfgas

E944

Propaan

Natuurlijk

Drijfgas

E948

Zuurstof

Natuurlijk

Gas

E949

Waterstof

Synthetisch

Zoetstof

E950

Acesulfam K

Synthetisch

Zoetstof

E951

Aspartaam

Synthetisch

Zoetstof

E952

Cyclamaat

Synthethisch

Zoetstof

E953

Isomalt

Uit sacharose / via GM gemaakt

Natuurlijk

Zoetstof

E954

Saccharine

Synthetisch

Zoetstof

E955

Sucralose

Bekend onder de naam Splenda.

Eiwit uit tropische plant Thaumatococcus daniellii

Zoetstof

E957

Thaumatine

E959

Neohesperidine

Natuurlijk

Zoetstof

E960

Stevia

Steviolglycosiden, 300 x zoeter dan suiker

Syntethisch

Zoetstof

E961

Neotaam

Tot 13000 keer zoeter dan suiker

Synthetisch

Zoetstof

E962

Zout van Aspartaam

Synthetisch

E965

Maltitol

Kan van GM-bron zijn

Gemaakt uit (koe)melksuiker

E966

Lactitol

Syntethisch

Zoetstof

E967

Xilitol

Natuurlijk

Zoetstof

E968

Erythritol

Natuurlijk

Schuimverwekker

E999

Quillaja


E1400-1499 : Gemodificeerde zetmelen

Herkomst

Doel

E-Nummer

Naam

opmerkingen

verdikkingsmiddel

E1400

Dextrine

verdikkingsmiddel

E1401

Zuurbehandeld zetmeel

verdikkingsmiddel

E1402

Loogbehandeld zetmeel

verdikkingsmiddel

E1403

Gebleekt zetmeel

verdikkingsmiddel

E1404

Geoxydeerd zetmeel

Kan GM zijn of natuurlijk

verdikkingsmiddel

E1410

Monozetmeelfosfaat

verdikkingsmiddel

E1411

Dizetmeelfosfaat

verdikkingsmiddel

E1412

Dizetmeelfosfaat

verdikkingsmiddel

E1413

Gefosfateerd dizetmeelfosfaat

verdikkingsmiddel

E1414

Geacetyleerd dizetmeelfosfaat

verdikkingsmiddel

E1420

Zetmeelacetaat

verdikkingsmiddel

E1421

Zetmeelacetaat

verdikkingsmiddel

E1422

Geacetyleerd dizetmeeladipaat

verdikkingsmiddel

E1423

Geacetyleerd dizetmeelglycerol

verdikkingsmiddel

E1430

Dizetmeelglycerol

verdikkingsmiddel

E1440

Hydroxypropylzetmeel

verdikkingsmiddel

E1441

Hydroxypropyldizetmeelglycerol

verdikkingsmiddel

E1442

Hydroxypropyldizetmeelfosfaat

verdikkingsmiddel

E1450

Zetmeelnatirumocten

Mijden indien GM

verdikkingsmiddel

E1451

Geacetyleerd geoxideerd zetmeel

Mijden indien GM


Hoewel deze lijst zelfstandig door ons is samengesteld, komt een deel van deze lijst komt overeen met het boekje “
Wat zit er in uw eten?“. Dit boekje is zeer handzaam en waarschijnlijk makkelijker mee te nemen dan 15 uitgeprinte pagina’s. Wat is dan het verschil? Deze bovenstaande lijst is iets completer en iets milder. Het boekje is wel heel erg streng zag ik.

 
In november 2015 is bekend geworden dat de Franse schrijfster Corinne Gouget al in de maand juni mogelijk zelfmoord heeft gepleegd. Ze zou voor een trein gesprongen zijn. Gouget is ook in ons land bekend via haar gidsje Wat zit er in uw eten? (Additifs Alimentaires), waar er meer dan 200.000 van zijn verkocht. Haar dood roept de nodige vragen op. De politie is nog steeds bezig met een onderzoek.

Will Jansen, haar Nederlandse uitgever, verklaarde het volgende:

‘Tot onze verbijstering hebben we gehoord dat Corinne Gouget, schrijfster van het succesvolle boekje "Wat zit er in uw eten?" al in de maand juni een einde aan haar leven gemaakt zou hebben. Er gaan geruchten in de Franse pers dat er eerder sprake zou zijn van moord. Het onderzoek is nog steeds lopende.

Bij een bezoek aan ons land, sprak zij uitvoerig over de nare dingen die haar zijn overkomen. Met name haar ex-echtgenoot bezorgde haar veel ellende. Hij is werkzaam bij een grote voedselproducent en waarschuwde haar hun twee kinderen bepaalde producten niet te eten te geven. Daarop is zij verder gaan zoeken naar de herkomst en toepassing van allerlei voedseladditieven, vaak bekend onder een E-nummer, met het gidsje Additifs Alimentaires als resultaat. In Nederland zijn er daar nu al ruim 215.000 van verkocht. In Frankrijk ongeveer evenveel.

Zoals zij vertelde, waren haar acties de voedingsindustrie een doorn in het oog. Op last van een rechter, werden haar twee dochters bij haar weggehaald. “Krankzinnig”, oordeelde de rechter en haar werd ieder contact met haar dochters verboden. Als dat werkelijk het oordeel was, hebben wij van die krankzinnigheid niets van gezien, toen ze hier was. Wel zagen wij een vrouw die vastbesloten was de gevaren van de toepassingen van al die E-nummers aan de kaak te stellen èn een vrouw die hunkerde naar haar kinderen.

Zij zag in het oordeel van de rechtbank een complot van de Vrijmetselarij. Haar man was vrijmetselaar, evenals de rechter en zelfs haar eigen advocaat was lid daarvan. Een vriendin en medestrijder kwam om het leven door een (verdacht) vliegtuigongeluk. Gouget vloog daarom niet meer. Ze werd hoe langer hoe achterdochtiger en verhuisde voortdurend. De verdachtmakingen naar haar man en de Vrijmetselarij waren voor ons tamelijk complex en verwarrend.

Wat er van waar is, is niet aan mij. Wij vinden het verdrietig dat ze er niet meer is en hopen dat haar geest nu meer rust heeft.’


corinne gouget e-nummer
© 2000 Ton Coolen. Voor een telefonisch- of e-mailconsult kunt u contact opnemen met mij onder nummer: 0653331057