Herkomst
|
Doel
|
E-nummer
|
Naam
|
Opmerkingen
|
Extractie uit geelwortel (Curcuma
longa)
|
Gele kleurstof
|
E100
|
Curcumine
|
|
Verschillende soorten gisten
|
Gele kleurstof
|
E101
|
Riboflavine
|
Andere naam: vitamine B2
|
Synthetisch
|
Gele kleurstof
|
E102
|
Tartrazine
|
De ADI is tot 7,5 mg/kg
lichaamsgewicht. Kan
overgevoeligheids reacties geven
bij een kleine groep mensen.
|
Wortel van de alkanet (Alkanna
tinctoria)
|
Gele kleurstof
|
E103
|
Alkannine
|
Sinds 1984 verboden
|
Synthetisch
|
Gele kleurstof
|
E104
|
Chinolinegeel
|
|
Verschillende soorten gisten
|
Gele kleurstof
|
E106
|
natriumriboflavine-5′-fosfaat
|
|
Synthetisch
|
Gele kleurstof
|
E107
|
Geel 2G
|
|
Synthetisch
|
Gele kleurstof
|
E110
|
Zonnegeel FCF
|
|
Een schildluizensoort
|
Rode kleurstof
|
E120
|
Cochenille
|
|
|
Rode kleurstof
|
E121
|
Citrusrood 2
|
Carcinogeen, wordt in de EU niet
meer toegelaten
|
Synthetisch
|
Rode kleurstof
|
E122
|
Karmozijnrood
|
|
Synthetisch
|
Rode kleurstof
|
E123
|
Amaranth
|
|
Synthetisch
|
Rode kleurstof
|
E124
|
Cochenillerood A
|
|
|
|
E125
|
Ponceau SX
|
|
Herkomst
|
Doel
|
E-nummer
|
Naam
|
Opmerkingen
|
Synthetisch
|
Rode kleurstof
|
E127
|
Erythrosine
|
|
Synthetisch
|
Rode kleurstof
|
E128
|
Rood 2G
|
|
Synthetisch
|
Rode kleurstof
|
E129
|
Allura rood
|
|
Synthetisch
|
Blauwe kleurstof
|
E131
|
Patentblauw V
|
|
Synthetisch
|
Blauwe kleurstof
|
E132
|
Indigotine
|
|
Synthetisch
|
Blauwe kleurstof
|
E133
|
Briljantblauw FCF
|
|
Natuurlijke kleurstof, bladgroen
|
Donkergroene kleurstof
|
E140
|
Chlorophyll
|
|
Semi-synthetische
|
Donkergroene kleurstof
|
E141
|
Chlorophyl koper complexen
|
|
Synthetisch
|
Groene kleurstof
|
E142
|
Briljantzuurgroen BS
|
|
|
Groene kleurstof
|
E143
|
Fast Green FCF
|
|
Gebrande suiker
|
Bruine kleurstof
|
E150
|
Karamel
|
|
Synthetisch
|
Zwarte kleurstof
|
E151
|
Briljantzwart BN
|
|
Semi-natuurlijke kleurstof
|
Zwarte kleurstof
|
E153
|
Koolstof
|
|
Synthetisch
|
Bruine kleurstof
|
E154
|
Bruin FK
|
|
Herkomst
|
Doel
|
E-nummer
|
Naam
|
Opmerkingen
|
Synthetisch
|
Bruine kleurstof
|
E155
|
Chocoladebruin HT
|
|
Diverse plantaardige
bronnen/synthetisch
|
Oranje/gele kleurstof
|
E160(a)
|
Caroteen
|
|
De tropische anattoboom (Bixa
orellana)
|
Oranje/gele kleurstof
|
E160(b)
|
Annatto
|
|
Paprika’s
|
Oranje-rode kleurstof
|
E160(c)
|
Paprika extract
|
|
Tomaten
|
Rode kleurstof
|
E160(d)
|
Lycopeen
|
Indien genetisch gemodificeerd
oranje, anders groen.
|
Synthetisch uit ß-caroteen
|
Oranje kleurstof
|
E160(e)
|
Beta-apo-8′-carotenal
|
|
Synthetisch uit ß-caroteen
|
Oranje kleurstof
|
E160(f)
|
Ethylester van
beta-apo-8′-caroteenzuur
|
|
Verschillende plantaardige
bronnen of synthetisch
|
Gele, oranje tot rode
kleurstoffen
|
E161
|
Xanthophyllen
|
|
Natuurlijk uit boterbloem
|
Gele kleurstof
|
E161a
|
Flavoxanthine
|
Weinig over bekend, verboden in
Zwitserland
|
Natuurlijk
|
Gele kleurstof
|
E161b
|
Luteine
|
Kan astma, netelroos en
neusverkoudheid veroorzaken.
|
Natuurlijk
|
Rode kleurstof
|
E161c
|
Kryptoxanthine
|
Verboden in Zwitserland.
Anti-oxidant
|
Rode bieten
|
Rood/paarse kleurstof
|
E162
|
Bietenrood
|
|
Rode kool en andere planten
|
Rode, paarse of blauwe
kleurstoffen
|
E163
|
Anthocyaninen
|
|
Mineraal, kalk
|
Witte kleurstof
|
E170
|
Calcium carbonaat
|
|
Herkomst
|
Doel
|
E-nummer
|
Naam
|
Opmerkingen
|
Mineraal
|
Witte kleurstof
|
E171
|
Titanium dioxide
|
|
Ertsen of mineralen
|
zwarte, rode, oranje of bruine
kleurstof
|
E172
|
IJzeroxiden
|
|
Bauxieterts
|
Metaalkleurige kleurstof
|
E173
|
Aluminium
|
|
Zilverertsen
|
Metaalkleurige kleurstof
|
E174
|
Zilver
|
|
Verschillende ertsen
|
Metaalkleurige kleurstof
|
E175
|
Goud
|
|
Synthetische uit
aminonaftolcarbonzuur
|
Rode kleurstof
|
E180
|
Rubis pigment
|
|
Diverse planten, oa de eik
|
Geelwit tot bruin poeder
|
E181
|
Looizuur
|
|
|
|
E182
|
Orchil, orceine (lakmoes)
|
|
E200-299 : Conserveermiddelen /
Voedingszuren
|
|
|
|
|
|
Conserveermiddelen hebben als
nut de producten langer houdbaar
te maken.Voedingszuren Hebben
als doel de Ph te veranderen
waardoor het product langer
houdbaar kan worden, maar ook om
de kleur te behouden.
|
|
|
|
|
|
Herkomst
|
Doel
|
E-nummer
|
Naam
|
Opmerkingen
|
|
|
|
|
|
Herkomst
|
Doel
|
E-nummer
|
Naam
|
Opmerkingen
|
|
|
|
|
|
Lijsterbes
|
Conserveermiddel tegen schimmels
en gisten
|
E200
|
Sorbinezuur
|
Kan huidirritatie veroorzaken.
|
Lijsterbes
|
Conserveermiddel
|
E201
|
Natriumsorbaat
|
Vergelijkbaar met E200
|
Lijsterbes
|
Conserveermiddel
|
E202
|
Kaliumsorbaat
|
Vergelijkbaar met E200
|
Lijsterbes
|
Conserveermiddel
|
E203
|
Calcium sorbaat
|
Vergelijkbaar met E200
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen schimmels
en bacteriën
|
E210
|
Benzoezuur
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen gisten en
bacteriën
|
E211
|
Natriumbenzoaat
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen gisten en
bacteriën
|
E212
|
Kaliumbenzoaat
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen gisten en
bacteriën
|
E213
|
Calciumbenzoaat
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen
gisten,schimmels,bacteriën
|
E214
|
Ethyl 4-hydroxibenzoaat
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen
gisten,schimmels,bacteriën
|
E215
|
Ethyl 4-hydroxibenzoaat
natriumzout
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen
gisten,schimmels,bacteriën
|
E216
|
Propyl 4-hydroxibenzoaat
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen
gisten,schimmels,bacteriën
|
E217
|
Propyl 4-hydroxibenzoaat
natriumzout
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen gisten en
schimmels
|
E218
|
Methyl 4-hydroxibenzoaat
|
|
Herkomst
|
Doel
|
E-nummer
|
Naam
|
Opmerkingen
|
|
|
|
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen gisten en
schimmels
|
E219
|
Methyl 4-hydroxibenzoaat
natriumzout
|
|
Natuurlijk voorkomend gas
|
Conserveermiddel, bleekmiddel,
deegverbeteraar
|
E220
|
Zwaveldioxide
|
|
Synthetisch
|
Tegen
micro-organismen,anti-oxidant,deegverbeteren
|
E221
|
Natriumsulfiet
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel, anti-oxidant,
bleekmiddel
|
E222
|
Natriumbisulfiet
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel, anti-oxidant,
bleekmiddel
|
E223
|
Natriummetabisulfiet
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen
micro-organismen
|
E224
|
Kaliummetabisulfiet
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel
|
E225
|
Kaliumsulfiet
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel
|
E226
|
Calciumsulfiet
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel
|
E227
|
Calciumbisulfiet
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen
micro-organismen
|
E228
|
Kaliumbisulfiet
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen schimmels
|
E230
|
Biphenyl
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen schimmels
en bacteriën
|
E231
|
2-Hydroxibiphenyl
|
|
Herkomst
|
Doel
|
E-nummer
|
Naam
|
Opmerkingen
|
|
|
|
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen schimmels
|
E232
|
Natrium-ortho-fenylfenolaat
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen schimmels
|
E233
|
Thiabendazol
|
|
|
|
|
|
|
Lang niet alle e-nummers zijn
slecht, zo zijn er ook
natuurlijke e-nummers en kunnen
zelfs gezond zijn. Bijvoorbeeld
E300 is eigenlijk gewoon
vitamine C en wordt gebruikt om
producten langer houdbaar te
maken. De ene e-stof is de
andere niet en daarom hieronder
een handig overzicht, waarbij
groen betekent dat dit praktisch
onschadelijk is voor het
menselijk lichaam, maar waarbij
oranje in zeer geringe mate
genuttigd kan worden en rood
echt moet worden vermeden. De
lijst is wel erg kritisch, dus
bij de minste of geringste
twijfel hebben we de
classificatie ingedeeld naar
oranje of rood.
|
De
e-nummers zijn onderverdeeld in
de volgende groepen:
|
E100-199 : Kleurstoffen
|
E200-299 : Conserveermiddelen /
Voedingszuren
|
|
Herkomst
|
Doel
|
E-nummer
|
Naam
|
Opmerkingen
|
Extractie uit geelwortel (Curcuma
longa)
|
Gele kleurstof
|
E100
|
Curcumine
|
|
Verschillende soorten gisten
|
Gele kleurstof
|
E101
|
Riboflavine
|
Andere naam: vitamine B2
|
Synthetisch
|
Gele kleurstof
|
E102
|
Tartrazine
|
De ADI is tot 7,5 mg/kg
lichaamsgewicht. Kan
overgevoeligheids reacties geven
bij een kleine groep mensen.
|
Herkomst
|
Doel
|
E-nummer
|
Naam
|
Opmerkingen
|
Wortel van de alkanet (Alkanna
tinctoria)
|
Gele kleurstof
|
E103
|
Alkannine
|
Sinds 1984 verboden
|
Synthetisch
|
Gele kleurstof
|
E104
|
Chinolinegeel
|
|
Verschillende soorten gisten
|
Gele kleurstof
|
E106
|
natriumriboflavine-5′-fosfaat
|
|
Synthetisch
|
Gele kleurstof
|
E107
|
Geel 2G
|
|
Synthetisch
|
Gele kleurstof
|
E110
|
Zonnegeel FCF
|
|
Een schildluizensoort
|
Rode kleurstof
|
E120
|
Cochenille
|
|
|
Rode kleurstof
|
E121
|
Citrusrood 2
|
Carcinogeen, wordt in de EU niet
meer toegelaten
|
Synthetisch
|
Rode kleurstof
|
E122
|
Karmozijnrood
|
|
Synthetisch
|
Rode kleurstof
|
E123
|
Amaranth
|
|
Synthetisch
|
Rode kleurstof
|
E124
|
Cochenillerood A
|
|
|
|
E125
|
Ponceau SX
|
|
Synthetisch
|
Rode kleurstof
|
E127
|
Erythrosine
|
|
Synthetisch
|
Rode kleurstof
|
E128
|
Rood 2G
|
|
|
|
|
|
|
Herkomst
|
Doel
|
E-nummer
|
Naam
|
Opmerkingen
|
Synthetisch
|
Rode kleurstof
|
E129
|
Allura rood
|
|
Synthetisch
|
Blauwe kleurstof
|
E131
|
Patentblauw V
|
|
Synthetisch
|
Blauwe kleurstof
|
E132
|
Indigotine
|
|
Synthetisch
|
Blauwe kleurstof
|
E133
|
Briljantblauw FCF
|
|
Natuurlijke kleurstof, bladgroen
|
Donkergroene kleurstof
|
E140
|
Chlorophyll
|
|
Semi-synthetische
|
Donkergroene kleurstof
|
E141
|
Chlorophyl koper complexen
|
|
Synthetisch
|
Groene kleurstof
|
E142
|
Briljantzuurgroen BS
|
|
|
Groene kleurstof
|
E143
|
Fast Green FCF
|
|
Gebrande suiker
|
Bruine kleurstof
|
E150
|
Karamel
|
|
Synthetisch
|
Zwarte kleurstof
|
E151
|
Briljantzwart BN
|
|
Semi-natuurlijke kleurstof
|
Zwarte kleurstof
|
E153
|
Koolstof
|
|
Synthetisch
|
Bruine kleurstof
|
E154
|
Bruin FK
|
|
Synthetisch
|
Bruine kleurstof
|
E155
|
Chocoladebruin HT
|
|
|
|
|
|
|
Herkomst
|
Doel
|
E-nummer
|
Naam
|
Opmerkingen
|
|
|
|
|
|
Diverse plantaardige
bronnen/synthetisch
|
Oranje/gele kleurstof
|
E160(a)
|
Caroteen
|
|
De tropische anattoboom (Bixa
orellana)
|
Oranje/gele kleurstof
|
E160(b)
|
Annatto
|
|
Paprika’s
|
Oranje-rode kleurstof
|
E160(c)
|
Paprika extract
|
|
Tomaten
|
Rode kleurstof
|
E160(d)
|
Lycopeen
|
Indien genetisch gemodificeerd
oranje, anders groen.
|
Synthetisch uit ß-caroteen
|
Oranje kleurstof
|
E160(e)
|
Beta-apo-8′-carotenal
|
|
Synthetisch uit ß-caroteen
|
Oranje kleurstof
|
E160(f)
|
Ethylester van
beta-apo-8′-caroteenzuur
|
|
Verschillende plantaardige
bronnen of synthetisch
|
Gele, oranje tot rode
kleurstoffen
|
E161
|
Xanthophyllen
|
|
Natuurlijk uit boterbloem
|
Gele kleurstof
|
E161a
|
Flavoxanthine
|
Weinig over bekend, verboden in
Zwitserland
|
Natuurlijk
|
Gele kleurstof
|
E161b
|
Luteine
|
Kan astma, netelroos en
neusverkoudheid veroorzaken.
|
Natuurlijk
|
Rode kleurstof
|
E161c
|
Kryptoxanthine
|
Verboden in Zwitserland.
Anti-oxidant
|
Rode bieten
|
Rood/paarse kleurstof
|
E162
|
Bietenrood
|
|
Rode kool en andere planten
|
Rode, paarse of blauwe
kleurstoffen
|
E163
|
Anthocyaninen
|
|
Mineraal, kalk
|
Witte kleurstof
|
E170
|
Calcium carbonaat
|
|
Herkomst
|
Doel
|
E-nummer
|
Naam
|
Opmerkingen
|
Mineraal
|
Witte kleurstof
|
E171
|
Titanium dioxide
|
|
Ertsen of mineralen
|
zwarte, rode, oranje of bruine
kleurstof
|
E172
|
IJzeroxiden
|
|
Bauxieterts
|
Metaalkleurige kleurstof
|
E173
|
Aluminium
|
|
Zilverertsen
|
Metaalkleurige kleurstof
|
E174
|
Zilver
|
|
Verschillende ertsen
|
Metaalkleurige kleurstof
|
E175
|
Goud
|
|
Synthetische uit
aminonaftolcarbonzuur
|
Rode kleurstof
|
E180
|
Rubis pigment
|
|
Diverse planten, oa de eik
|
Geelwit tot bruin poeder
|
E181
|
Looizuur
|
|
|
|
E182
|
Orchil, orceine (lakmoes)
|
|
|
E200-299 : Conserveermiddelen /
Voedingszuren
|
Conserveermiddelen hebben als
nut de producten langer houdbaar
te maken.Voedingszuren Hebben
als doel de Ph te veranderen
waardoor het product langer
houdbaar kan worden, maar ook om
de kleur te behouden.
|
|
|
Herkomst
|
Doel
|
E-nummer
|
Naam
|
Opmerkingen
|
Lijsterbes
|
Conserveermiddel tegen schimmels
en gisten
|
E200
|
Sorbinezuur
|
Kan huidirritatie veroorzaken.
|
Lijsterbes
|
Conserveermiddel
|
E201
|
Natriumsorbaat
|
Vergelijkbaar met E200
|
Lijsterbes
|
Conserveermiddel
|
E202
|
Kaliumsorbaat
|
Vergelijkbaar met E200
|
Lijsterbes
|
Conserveermiddel
|
E203
|
Calcium sorbaat
|
Vergelijkbaar met E200
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen schimmels
en bacteriën
|
E210
|
Benzoezuur
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen gisten en
bacteriën
|
E211
|
Natriumbenzoaat
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen gisten en
bacteriën
|
E212
|
Kaliumbenzoaat
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen gisten en
bacteriën
|
E213
|
Calciumbenzoaat
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen
gisten,schimmels,bacteriën
|
E214
|
Ethyl 4-hydroxibenzoaat
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen
gisten,schimmels,bacteriën
|
E215
|
Ethyl 4-hydroxibenzoaat
natriumzout
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen
gisten,schimmels,bacteriën
|
E216
|
Propyl 4-hydroxibenzoaat
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen
gisten,schimmels,bacteriën
|
E217
|
Propyl 4-hydroxibenzoaat
natriumzout
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen gisten en
schimmels
|
E218
|
Methyl 4-hydroxibenzoaat
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen gisten en
schimmels
|
E219
|
Methyl 4-hydroxibenzoaat
natriumzout
|
|
Herkomst
|
Doel
|
E-nummer
|
Naam
|
Opmerkingen
|
Natuurlijk voorkomend gas
|
Conserveermiddel, bleekmiddel,
deegverbeteraar
|
E220
|
Zwaveldioxide
|
|
Synthetisch
|
Tegen
micro-organismen,anti-oxidant,deegverbeteren
|
E221
|
Natriumsulfiet
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel, anti-oxidant,
bleekmiddel
|
E222
|
Natriumbisulfiet
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel, anti-oxidant,
bleekmiddel
|
E223
|
Natriummetabisulfiet
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen
micro-organismen
|
E224
|
Kaliummetabisulfiet
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel
|
E225
|
Kaliumsulfiet
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel
|
E226
|
Calciumsulfiet
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel
|
E227
|
Calciumbisulfiet
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen
micro-organismen
|
E228
|
Kaliumbisulfiet
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen schimmels
|
E230
|
Biphenyl
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen schimmels
en bacteriën
|
E231
|
2-Hydroxibiphenyl
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen schimmels
|
E232
|
Natrium-ortho-fenylfenolaat
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen schimmels
|
E233
|
Thiabendazol
|
|
Herkomst
|
Doel
|
E-nummer
|
Naam
|
Opmerkingen
|
Geproduceerd door Lactococcus
lactis
|
Conserveermiddel tegen schimmels
en bacteriën
|
E234
|
Nisine
|
|
Geproduceerd door de schimmel
Streptomyces
|
Conserveermiddel, vooral tegen
schimmels
|
E235
|
Pimaricine
|
|
Natuurlijk voorkomend
|
Conserveermiddel tegen
bacteriën, smaakversterker
|
E236
|
Mierenzuur
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen bacteriën
|
E237
|
Natriumformiaat
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen bacteriën
|
E238
|
Calciumformiaat
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen schimmels
|
E239
|
Hexamine
|
|
Synthetisch
|
Ontsmettingsmiddel tegen
bacteriën
|
E240
|
Formaldehyde
|
|
Synthetisch
|
Steriliseren van koude
frisdranken
|
E242
|
Dimethyldicarbonaat
|
|
Natuurlijk
|
Tegen botulisme, voorkomt
bruinkleuring van vlees
|
E249
|
Kaliumnitriet
|
|
Natuurlijk
|
Tegen botulisme, voorkomt
bruinkleuring van vlees
|
E250
|
Natriumnitriet
|
|
Natuurlijk
|
Tegen bacteriën, voorkomt
bruinkleuring van vlees
|
E251
|
Natriumnitraat
|
|
Natuurlijk
|
Tegen botulisme, voorkomt
bruinkleuring van vlees
|
E252
|
Kaliumnitraat
|
|
Natuurlijk
|
Tegen bacteriën, smaakstof
|
E260
|
Azijnzuur
|
|
Herkomst
|
Doel
|
E-nummer
|
Naam
|
Opmerkingen
|
Synthetisch
|
Voorkomt verkleuring van
voedingswaren
|
E261
|
Natriumacetaat
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen schimmels
en bacteriën
|
E262
|
Natriumdiacetaat
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen
bacteriën,stabilisator
|
E263
|
Calciumacetaat
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen
bacteriën,stabilisator
|
E264
|
Ammoniumacetaat
|
|
Natuurlijk
|
Conserveermiddel tegen gisten,
smaakstof
|
E270
|
Melkzuur
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen enkele
soorten schimmels
|
E280
|
Propionzuur
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen 3 soorten
schimmels
|
E281
|
Natrium propionaat
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen 3 soorten
schimmels
|
E282
|
Calcium propionaat
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel tegen schimmels
|
E283
|
Kalium propionaat
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel
|
E284
|
Boorzuur
|
|
Synthetisch
|
Conserveermiddel
|
E285
|
Natriumtetraboraat
|
|
Natuurlijk voorkomend gas
|
Conserveermiddel, koelmiddel,
“prik” in limonade
|
E290
|
Koolzuurgas
|
|
Synthetisch/natuurlijk
|
Voedingszuur
|
E296
|
Appelzuur
|
Kan GM zijn
|
Synthetisch
|
Voedingszuur
|
E297
|
Fumaarzuur
|
|
E300-399 : Anti-oxidanten
|
Anti-oxidantia zorgen ervoor dat
producten langer houdbaar worden
door de weerbaarheid tegen
zuurstof te vergroten.
|
|
Herkomst
|
Doel
|
E-Nummer
|
naam
|
Opmerkingen
|
Natuurlijk voorkomend
|
Vitamine, anti-oxidant, voorkomt
bruinkleuring
|
E300
|
Ascorbinezuur
|
|
Synthetisch uit ascorbinezuur en
keukenzout
|
Vitamine, anti-oxidant, voorkomt
bruinkleuring
|
E301
|
Natriumascorbaat
|
|
Synthetisch uit ascorbinezuur en
calcium
|
Anti-oxidant, stabilisator en
als vitamine C
|
E302
|
Calciumascorbaat
|
|
Synthetisch
|
Anti-oxidant tegen het ranzig
worden van vetten
|
E304
|
Ascorbyl-palmitaat
|
|
Natuurlijk
|
Vitamine en anti-oxidant
|
E306
|
Tocoferol-extracten
|
|
Natuurlijk of synthetisch
|
Vitamine en anti-oxidant
|
E307
|
alpha-tocopherol
|
|
Natuurlijk of synthetisch
|
Vitamine en anti-oxidant
|
E308
|
gamma-tocopherol
|
|
Natuurlijk of synthetisch
|
Vitamine en anti-oxidant
|
E309
|
delta-tocopherol
|
|
Synthetisch
|
Anti-oxidant
|
E310
|
Propylgallaat
|
|
Synthetisch
|
Anti-oxidant
|
E311
|
Octylgallaat
|
|
Synthetisch
|
Anti-oxidant
|
E312
|
Dodecylgallaat
|
|
Herkomst
|
Doel
|
E-nummer
|
Naam
|
Opmerkingen
|
Synthetisch
|
Anti-oxidant
|
E320
|
BHA – Butylhydroxianisool
|
|
Synthetisch
|
Anti-oxidant
|
E321
|
BHT – Butylhydroxitolueen
|
|
Natuurlijk
|
Anti-oxidant, emulgator of
anti-schuimmiddel
|
E322
|
Lecithinen
|
|
Synthetisch
|
Vochtbinder
|
E325
|
Natriumlactaat
|
|
Synthetisch
|
Zout van melkzuur
|
E326
|
Kaliumlactaat
|
|
Synthetisch
|
Zout van melkzuur
|
E327
|
Calciumlactaat
|
|
|
Natuurlijk zuur
|
E330
|
Citroenzuur
|
|
|
Semi-synthetisch zout van
citroenzuur (E330)
|
E331a
|
Natriumwatrestofcitraatt
|
|
|
Semi-synthetisch zout van
citroenzuur (E330)
|
E331b
|
Dinatriumcitraat
|
|
|
Semi-synthetisch zout van
citroenzuur (E330)
|
E331c
|
Trinatriumcitraat
|
|
|
Semi-synthetisch zout van
citroenzuur (E330)
|
E332a
|
Kaliumdiwaterstofcitraat
|
|
|
Semi-synthetisch zout van
citroenzuur (E330)
|
E332b
|
Trikaliumcitraat
|
|
|
Semi-synthetisch zout van
citroenzuur (E330)
|
E333a
|
Calciumwaterstofcitraat
|
|
|
Semi-synthetisch zout van
citroenzuur (E330)
|
E333b
|
Di-calciumcitraat
|
|
Herkomst
|
Doel
|
E-nummer
|
Naam
|
Opmerkingen
|
|
Semi-synthetisch zout van
citroenzuur (E330)
|
E333c
|
Calciumcitraat
|
|
|
Natuurlijk zuur
|
E334
|
Wijnsteenzuur
|
|
|
Semi-synthetisch zout van
wijnsteenzuur (E334)
|
E335a
|
Natriumwaterstoftartraat
|
|
|
Semi-synthetisch zout van
wijnsteenzuur (E334)
|
E335b
|
Dinatriumtartraat
|
|
|
Semi-synthetisch zout van
wijnsteenzuur (E334)
|
E336a
|
Kaliumwaterstoftartraat
|
|
|
Semi-synthetisch zout van
wijnsteenzuur (E334)
|
E336b
|
Kaliumtartraat
|
|
|
Semi-synthetisch zout van
wijnsteenzuur (E334)
|
E337
|
Natriumkaliumtartraat
|
|
|
Natuurlijk zuur, synthetisch
bereid
|
E338
|
Fosforzuur
|
|
|
Zout van fosforzuur (E338)
|
E339a
|
Natriumdiwaterstoffosfaat
|
|
|
Zout van fosforzuur (E338)
|
E339b
|
Dinatriumwaterstoffosfaat
|
|
|
Zout van fosforzuur (E338)
|
E339c
|
Trinatriumfosfaat
|
|
|
Zout van fosforzuur (E338)
|
E340a
|
Kaliumdiwaterstoffosfaat
|
|
|
Zout van fosforzuur (E338)
|
E340b
|
Dikaliumwaterstoffosfaat
|
|
|
Zout van fosforzuur (E338)
|
E340c
|
Trikaliumfosfaat
|
|
Herkomst
|
Doel
|
E-nummer
|
Naam
|
Opmerkingen
|
|
Zout van fosforzuur (E338)
|
E341a
|
Monocalciumfosfaat
|
|
|
Zout van fosforzuur (E338)
|
E341b
|
Calciumwaterstoffosfaat
|
|
|
Zout van fosforzuur (E338)
|
E341c
|
Tricalciumdifosfaat
|
|
|
Zout van fosforzuur (E338)
|
E343
|
Magnesiumfosfaat
|
|
|
Zout van appelzuur
|
E350
|
Natriummalaat en
natriumwaterstofmalaat
|
|
|
Zout van appelzuur
|
E351
|
Kaliummalaat en
Kaliumwaterstofmalaat
|
|
|
Zout van appelzuur
|
E352
|
Calciummalaat en
Calciumwaterstofmalaat
|
|
|
Natuurlijk zuur
|
E353
|
Metawijnsteenzuur
|
|
|
Zout van wijnsteenzuur (E334)
|
E354
|
Calciumtartraat
|
|
|
Natuurlijk zuur
|
E355
|
Adipinezuur
|
|
|
Natuurlijk zuur
|
E363
|
Barnsteenzuur
|
|
|
Synthetisch zuur
|
E370
|
1,4-Heptonolacton
|
|
|
Semi-synthetisch zout van
citroenzuur (E330)
|
E380
|
Triammoniumcitraat
|
|
|
Synthetisch zout van citroenzuur
(E330)
|
E381
|
Ammoniumijzercitraat
|
|
|
synthetisch zout
|
E385
|
Calcium EDTA
|
|
E400-499 : Emulgatoren
|
Emulgatoren veranderen de
textuur van een product en
zorgen ervoor dat twee
oorspronkelijk niet met elkaar
te mengen stoffen toch gemengd
kunnen worden.
|
|
Herkomst
|
Doel
|
E-nummer
|
Naam
|
Opmerking
|
|
Verdikkingsmiddel
|
E400
|
Alginezuur
|
|
|
Zout van Alginezuur (E400)
|
E401
|
Natriumalginaat
|
|
|
Zout van Alginezuur (E400)
|
E402
|
Kaliumalginaat
|
|
|
Zout van Alginezuur (E400)
|
E403
|
Ammoniumalginaat
|
|
|
Zout van Alginezuur (E400)
|
E404
|
Calciumalginaat
|
|
|
Ester van Alginezuur (E400)
|
E405
|
Propyleenglycolalginaat
|
|
Natuurlijk
|
Verdikkingsmiddel
|
E406
|
Agar-Agar
|
|
Natuurlijk
|
Verdikkingsmiddel
|
E407
|
Carrageen
|
|
Natuurlijk
|
Verdikkingsmiddel
|
E408
|
Furcelleran
|
|
Natuurlijk
|
Verdikkingsmiddel
|
E410
|
Johannesbroodpitmeel
|
|
Herkomst
|
Doel
|
E-nummer
|
Naam
|
Opmerkingen
|
Natuurlijk
|
Verdikkingsmiddel
|
E412
|
Gurapitmeel
|
|
Natuurlijk
|
Verdikkingsmiddel
|
E413
|
Tragacanth
|
|
Natuurlijk
|
Verdikkingsmiddel
|
E414
|
Arabische Gom
|
|
Natuurlijk
|
Verdikkingsmiddel
|
E415
|
Xanthaangom
|
|
Natuurlijk
|
Verdikkingsmiddel
|
E416
|
Karayagom
|
|
Natuurlijk
|
Verdikkingsmiddel
|
E417
|
Taragom
|
|
|
Natuurlijke suikeralcohol
|
E420
|
Sorbitol
|
|
|
Natuurlijke suikeralcohol
|
E421
|
Mannitol
|
|
|
Natuurlijk alcohol
|
E422
|
Glycerol
|
|
Vetzuren
|
Synthetische emulgator
|
E430
|
Polyoxyethyleen(8)stearaat
|
|
Vetzuren
|
Synthetische emulgator
|
E431
|
Polyoxyethyleen(40)stearaat
|
|
Vetzuren
|
Synthetische emulgator
|
E432
|
Tween 20
|
|
Vetzuren
|
Synthetische emulgator
|
E433
|
Polysorbaat 80
|
|
Vetzuren
|
Synthetische emulgator
|
E434
|
Tween 40
|
|
Herkomst
|
Doel
|
E-nummer
|
Naam
|
Opmerkingen
|
Vetzuren
|
Synthetische emulgator
|
E435
|
Tween 60
|
|
Vetzuren
|
Synthetische emulgator
|
E436
|
Tween 65
|
|
Natuurlijk
|
Verdikkingsmiddel
|
E440a
|
Pectine
|
|
Synthetisch
|
Bereid uit pectine
|
E440b
|
Geamineerde pectine
|
|
Natuurlijk
|
Verdikkinsmiddel
|
E441
|
Gelatine
|
|
Synthetisch
|
Synthetische emulgatoren
|
E442
|
Ammoniumfosfatiden
|
|
Synthetisch
|
Stabilisator
|
E445
|
Clycerolester
|
|
Synthetisch
|
Zout
|
E450a
|
Dinatriumdiwaterstofdifosfaat
|
|
Synthetisch
|
Zout
|
E450a
|
Trinatriumdifosfaat
|
|
Synthetisch
|
Zout
|
E450a
|
Tetranatriumdifosfaat
|
|
Synthetisch
|
Zout
|
E450a
|
Tetrakaliumdifosfaat
|
|
Synthetisch
|
Zout
|
E450b
|
Pentanatriumtrifosfaat
|
|
Synthetisch
|
Zout
|
E450b
|
Pentakaliumtrifosfaat
|
|
Synthetisch
|
Zout
|
E450c
|
Natriumpolyfosfaat
|
|
Herkomst
|
Doel
|
E-nummer
|
Naam
|
Opmerkingen
|
Synthetisch
|
Zout
|
E450c
|
Kaliumpolyfosfaat
|
|
|
Synthetische stabilisatoren
|
E452, E452I-E452iv
|
Polyfosfaten
|
|
|
Natuurlijk polymeer, houtstof
|
E460
|
Microkristallijn Cellulose
|
|
|
Natuurlijk polymeer, houtstof
|
E460
|
Cellulose
|
|
|
Bereid uit cellulose (E460)
|
E461
|
Methylcellulose
|
|
|
Bereid uit cellulose (E460)
|
E463
|
Hydroxypropylcellulose
|
|
|
Bereid uit cellulose (E460)
|
E464
|
Hydroxypropylmethylcellulose
|
|
|
Bereid uit cellulose (E460)
|
E465
|
Methylethylcellulose
|
|
|
Bereid uit cellulose (E460)
|
E466
|
Natriumcarboxymethylcellulose
|
|
Vetzuren
|
Zouten van vetten
|
E470
|
Vetzuurzouten
|
|
Vetzuren
|
Soort vet
|
E471
|
Mono- en diglyceriden van
vetzuren
|
|
Vetzuren
|
Synthetische emulgatoren
|
E472a
|
Mono- en diglyceriden van
vetzuren, veresterd met
azijnzuur
|
|
Vetzuren
|
Synthetische emulgatoren
|
E472b
|
Mono- en diglyceriden van
vetzuren, veresterd met melkzuur
|
|
Vetzuren
|
Synthetische emulgatoren
|
E472c
|
Mono- en diglyceriden van
vetzuren, veresterd met
citroenzuur
|
|
Herkomst
|
Doel
|
E-nummer
|
Naam
|
Opmerkingen
|
Vetzuren
|
Synthetische emulgatoren
|
E472d
|
Mono- en diglyceriden van
vetzuren, veresterd met
wijnsteenzuur
|
|
Vetzuren
|
Synthetische emulgatoren
|
E472e
|
Mono- en diglyceriden van
vetzuren, veresterd met
azijnzuurderivaten
|
|
Vetzuren
|
Synthetische emulgatoren
|
E472f
|
Mono- en diglyceriden van
vetzuren, veresterd met azijn-
en wijnsteenzuur
|
|
Vetzuren
|
Synthetische emulgatoren
|
E473
|
Suiker-esters
|
|
Combinatie van suiker met
vetzuren.
|
Synthetische emulgatoren
|
E474
|
Suikerglyceriden
|
|
Mengsel van melkzuur en
stearinezuur
|
Synthetische emulgatoren
|
E481/482
|
Natrium/Calcium-stearoyllactylaat
|
|
Mengsel van wijnsteenzuur en
stearinezuur
|
Synthetische emulgatoren
|
E483
|
Stearyltartraat
|
|
Mengsel van citroenzuur en
stearinezuur
|
Synthetische emulgatoren
|
E484
|
Stearylcitraat
|
|
Vetzuren
|
Synthetische emulgatoren
|
E491-495
|
Verbindingen van sorbitol (een
plantaardige stof) met diverse
vetzuren
|
|
E500-599 : Diverse additieven
|
Zuurteregelaars,
antiklontermiddelen en
rijsmiddelenregelen dat de
zuurte niet te hoog is of houdt
de klontenering tegen of zorgt
ervoor dat brood sneller rijst.
|
|
Doel
|
E-nummer
|
Naam
|
Opmerkingen
|
Opmerkingen
|
base
|
E500
|
Natriumcarbonaat
|
|
|
base
|
E500a
|
Natriumwaterstofcarbonaat
|
|
|
base
|
E501
|
Kaliumcarbonaat
|
|
|
base
|
E503
|
Ammoniumcarbonaat
|
|
|
base, anti-klontermiddel
|
E504
|
Magnesiumcarbonaat
|
|
|
bron van ijzer
|
E505
|
IJzercarbonaat
|
|
|
Natuurlijk zuur
|
E507
|
Zoutzuur
|
|
|
zout
|
E508
|
Kaliumchloride
|
|
|
metaalionen binder
|
E509
|
Calciumchloride
|
|
|
smaakstof, deegverbeteraar
|
E510
|
Ammoniumchloride
|
|
|
verstevigingsmiddel
|
E511
|
Magnesiumchloride
|
|
|
Zuur
|
E513
|
Zwavelzuur
|
|
|
zuur
|
E514
|
Natriumsulfaat
|
|
|
zoutvervanger
|
E515
|
Kaliumsulfaat
|
|
|
Herkomst
|
Doel
|
E-nummer
|
Naam
|
Opmerkingen
|
verstevigingsmiddel
|
E516
|
Calciumsulfaat
|
|
|
magnesium bron
|
E518
|
Magnesiumsulfaat
|
|
|
verstevigingsmiddel
|
E520
|
Aluminiumsulfaat
|
|
|
verstevigingsmiddel
|
E521
|
Aluminiumnatriumsulfaat
|
|
|
rijsmiddel
|
E523
|
Aluminiumammoniumsulfaat
|
|
|
base
|
E524
|
Natriumhydroxyde
|
|
|
base
|
E525
|
Kaliumhydroxyde
|
|
|
base
|
E526
|
Calciumhydroxyde
|
|
|
base
|
E527
|
Ammonia
|
|
|
base
|
E528
|
Magnesiumhydroxyde
|
|
|
base
|
E529
|
Calciumoxyde
|
|
|
base, anti-klontermiddel
|
E530
|
Magnesiumoxyde
|
|
|
anti-klontermiddel
|
E535
|
Natriumferrocyanide
|
|
|
anti-klontermiddel
|
E536
|
Kaliumferrocyanide
|
|
|
Herkomst
|
Doel
|
E-nummer
|
Naam
|
Opmerkingen
|
anti-klontermiddel
|
E537
|
Ferrohexacyanomanganaat
|
|
|
rijsmiddel
|
E540
|
Dicalciumdifosfaat
|
|
|
rijsmiddel
|
E541
|
Zuur natriumaluminiumfosfaat
|
|
|
smeltzout
|
E541
|
Basisch natriumaluminiumfosfaat
|
|
|
anti-klontermiddel
|
E542
|
Beendermeel
|
|
|
Stabilisator
|
E543
|
Natriumcalciumpolyfosfaat
|
|
|
Emulgator
|
E544
|
Calciumpolyfosfaat
|
|
|
Emulgator
|
E545
|
Ammoniumpolyfosfaten
|
|
|
emulgator
|
E546
|
Dimagnesiumdifosfaat
|
|
|
anti-klontermiddel
|
E550
|
Natriumsilicaat
|
|
|
anti-klontermiddel
|
E551
|
Siliciumdioxyde
|
|
|
anti-klontermiddel
|
E552
|
Calciumsilicaat
|
|
|
anti-klontermiddel
|
E553a
|
Magnesiumsilicaat
|
|
|
anti-klontermiddel
|
E553b
|
Talk
|
|
|
Herkomst
|
Doel
|
E-nummer
|
Naam
|
Opmerkingen
|
anti-klontermiddel
|
E554
|
Natriumaluminiumsilicaat
|
|
|
anti-klontermiddel
|
E555
|
Kaliumaluminiumsilicaat
|
|
|
anti-klontermiddel
|
E556
|
Aluminiumcalciumsilicaat
|
|
|
anti-klontermiddel
|
E557
|
Zinksilicaat
|
|
|
anti-klontermiddel
|
E558
|
Bentoniet
|
|
|
anti-klontermiddel
|
E559
|
Kaolien
|
|
|
anti-klontermiddel
|
E570
|
Stearinezuur
|
|
|
anti-klontermiddel
|
E571
|
Ammoniumstearaat
|
|
|
anti-klontermiddel
|
E572
|
Magnesiumstearaat
|
|
|
anti-klontermiddel
|
E573
|
Aluminiumstearaat
|
|
|
metaalionen-binder
|
E574
|
Gluconzuur
|
|
|
metaalionen-binder
|
E575
|
Glucono-delta-lacton
|
|
|
metaalionen-binder
|
E576
|
Natriumgluconaat
|
|
|
metaalionen-binder
|
E577
|
Kaliumgluconaat
|
|
|
Herkomst
|
Doel
|
E-nummer
|
Naam
|
Opmerkingen
|
zuurteregelaar
|
E578
|
Calciumgluconaat
|
|
|
ijzerbron
|
E579
|
IJzer gluconaat
|
|
|
E600-699 : Smaakversterkers
|
Smaakversterkers zorgen dat de
smaak van een product sterker
wordt of voegen een smaak toe.
|
Herkomst
|
Doel
|
E-nummer
|
Naam
|
Opmerkingen
|
Synthetisch
|
Natuurlijk aminozuur,
smaakversterker
|
E620
|
L-glutaminezuur
|
Sommige mensen kunnen er
overgevoelig voor zijn (zie
E621). Mag niet in babyvoeding
(jonger dan 3 maanden) worden
gebruikt.
|
Synthetisch
|
Natuurlijk aminozuur,
smaakversterker
|
E621
|
Natriumglutamaat
|
Kan bij overgevoeligheid
persoonlijkheidsveranderingen,
woedeaanvallen, schizofrenie,
apathie en gedragsstoornissen
zoals hyperactiviteit
veroorzaken. Mag niet in
babyvoeding (jonger dan 3
maanden) worden gebruikt.
|
Synthetisch
|
Natuurlijk aminozuur
smaakversterker
|
E622
|
Kaliumglutamaat
|
Vergelijkbaar met E621
|
Synthetisch
|
Natuurlijk aminozuur
smaakversterker
|
E623
|
Calciumglutamaat
|
Vergelijkbaar met E621
|
Synthetisch
|
Natuurlijk aminozuur
smaakversterker
|
E624
|
Ammoniumglutamaat
|
Vergelijkbaar met E621
|
Synthetisch
|
Natuurlijk aminozuur
smaakversterker
|
E625
|
Magnesiumglutamaat
|
Vergelijkbaar met E621, maar kan
soms ook een kalmerende werking
hebben
|
Natuurlijk
|
Smaakversterker
|
E626
|
Guanylzuur
|
Kan bij overgevoeligheid
astmatische reacties of
oedeemvorming veroorzaken.
Verdacht van het veroorzaken van
hyperactiviteit bij kinderen.
Mag niet in babyvoeding (jonger
dan 3 maanden) worden gebruikt.
|
Herkomst
|
Doel
|
E-nummer
|
Naam
|
Opmerkingen
|
Natuurlijk
|
Smaakversterker
|
E627
|
Natriumguanylaat
|
Vergelijkbaar met E626. Vooral
gewonnen uit gist
|
Natuurlijk
|
Smaakversterker
|
E628
|
Kaliumguanylaat
|
Vergelijkbaar met E626. Vooral
gewonnen uit gist
|
Natuurlijk
|
Smaakversterker
|
E629
|
Calciumguanylaat
|
Vergelijkbaar met E626. Vooral
gewonnen uit gist
|
Natuurlijk
|
Smaakversterker
|
E630
|
Inosinezuur
|
Vooral gewonnen uit vlees en
sardines.
|
Natuurlijk
|
Smaakversterker
|
E631
|
Natriuminosinaat
|
Vooral gewonnen uit vlees en
sardines.
|
Natuurlijk
|
Smaakversterker
|
E632
|
Kaliuminosinaat
|
Vooral gewonnen uit vlees en
sardines.
|
Natuurlijk
|
Smaakversterker
|
E633
|
Calciuminosinaat
|
Vooral gewonnen uit vlees en
sardines.
|
Natuurlijk
|
Smaakversterker
|
E635
|
Natrium-5′-ribonucleotide
|
Vooral gewonnen uit vlees en
sardines.
|
Natuurlijk
|
Smaakversterker
|
E636
|
Maltol
|
Normaal gewonnen uit mout
|
Natuurlijk
|
Smaakversterker
|
E637
|
Ethylmaltol
|
|
|
|
E640
|
Glycine
|
Wordt gemaakt uit gelatine, dus
uit botten
|
Synthetisch
|
Smaakversterker
|
E650
|
Zinkacetaat
|
|
E700-799 : Conserveermiddelen
|
Herkomst
|
Doel
|
E-nummer
|
Naam
|
Opmerkingen
|
De schimmel Streptomyces
ambofaciens
|
Conserveermiddel
|
E710
|
Spiramycines
|
Een groep van antibiotica
|
De schimmel Streptomyces fradiae
|
Conserveermiddel
|
E713
|
Tylosine
|
Een groep van antibiotica
|
|
E900-999 : Anti-schuimmiddelen,
glansmiddelen, deegverbeteraars,
zoetstoffen
|
Meelverbeteraars verbeteren de
bakeigenschappen van meel.
Verpakkingsgassen verlengen de
houdbaarheid van een product
door ontbreken zuurstof. Op het
etiket beter bekend als ‘verpakt
onder beschermende atmosfeer’.
Zoetstoffen geven een product
een zoete smaak zonder
calorieën.
|
|
|
|
|
|
|
Herkomst
|
Doel
|
E-nummer
|
Naam
|
Opmerkingen
|
|
anti-schuimmiddel
|
E900
|
Dimethylpolysiloxaan
|
|
Gemaakt door bijen
|
Natuurlijk glansmiddel
|
E901
|
Bijenwas
|
|
Uitscheidingsproduct van luizen.
|
Natuurlijk glansmiddel
|
E902
|
Candelillawas
|
|
|
Natuurlijk glansmiddel
|
E903
|
Carnaubawas
|
|
|
Glansmiddelen
|
E904
|
Shellac
|
|
Herkomst
|
Doel
|
E-nummer
|
Naam
|
Opmerkingen
|
|
Natuurlijk glansmiddel
|
E905
|
Minerale koolwaterstoffen
|
|
|
Natuurlijk glansmiddel
|
E906
|
Benzoëgom
|
|
|
Natuurlijk glansmiddel
|
E907
|
Paraffinewas
|
|
|
Natuurlijk glansmiddel
|
E908
|
Rijstkorrelwas
|
|
|
Natuurlijk glansmiddel
|
E912
|
Montaanzuur
|
Risico voor allergieën.
|
Een vetachtig
uitscheidingsproduct van
schapen.
|
Natuurlijk glansmiddel
|
E913
|
Lanoline
|
|
Synthetisch
|
Glansmiddel
|
E914
|
Polyethyleenwas
|
|
|
Natuurlijk aminozuur
|
E915
|
Colofoniumesters
|
|
Gewonnen uit eiwitten, vooral
uit haren.
|
Natuurlijk aminozuur
|
E920
|
L-cysteïne
|
|
Gewonnen uit eiwitten, vooral
uit haren.
|
deegverbeteraar
|
E921
|
L-cystine
|
|
|
deegverbeteraar
|
E922
|
Kaliumpersulfaat
|
|
|
deegverbeteraar
|
E923
|
Ammoniumiumpersulfaat
|
|
|
conserveermiddel
|
E924
|
Kaliumbromaat
|
|
|
Bleekmiddel
|
E925
|
Chloor
|
|
Herkomst
|
Doel
|
E-nummer
|
Naam
|
Opmerkingen
|
|
deegverbeteraar
|
E927
|
Azodicarbonamide
|
|
Natuurlijk
|
Stabilisator/Drijfgas
|
E927b
|
Carbamide
|
|
Natuurlijk
|
Stabilisator/Drijfgas
|
E938
|
Argon
|
|
Natuurlijk
|
Stabilisator/Drijfgas
|
E939
|
Helium
|
|
Natuurlijk
|
Stabilisator/Drijfgas
|
E941
|
Stikstof
|
|
Natuurlijk
|
Stabilisator/Drijfgas
|
E942
|
Stikstofoxidule
|
|
Petrochemisch
|
Drijfgas
|
E943a
|
Butaan
|
|
Petrochemisch
|
Drijfgas
|
E943b
|
Isobutaan
|
|
Petrochemisch
|
Drijfgas
|
E944
|
Propaan
|
|
Natuurlijk
|
Drijfgas
|
E948
|
Zuurstof
|
|
Natuurlijk
|
Gas
|
E949
|
Waterstof
|
|
Synthetisch
|
Zoetstof
|
E950
|
Acesulfam K
|
|
Synthetisch
|
Zoetstof
|
E951
|
Aspartaam
|
|
Synthetisch
|
Zoetstof
|
E952
|
Cyclamaat
|
|
Herkomst
|
Doel
|
E-nummer
|
Naam
|
Opmerkingen
|
Synthethisch
|
Zoetstof
|
E953
|
Isomalt
|
Uit sacharose / via GM gemaakt
|
Natuurlijk
|
Zoetstof
|
E954
|
Saccharine
|
|
Synthetisch
|
Zoetstof
|
E955
|
Sucralose
|
Bekend onder de naam Splenda.
|
Eiwit uit tropische plant
Thaumatococcus daniellii
|
Zoetstof
|
E957
|
Thaumatine
|
|
|
|
E959
|
Neohesperidine
|
|
Natuurlijk
|
Zoetstof
|
E960
|
Stevia
|
Steviolglycosiden, 300 x zoeter
dan suiker
|
Syntethisch
|
Zoetstof
|
E961
|
Neotaam
|
Tot 13000 keer zoeter dan suiker
|
Synthetisch
|
Zoetstof
|
E962
|
Zout van Aspartaam
|
|
Synthetisch
|
|
E965
|
Maltitol
|
Kan van GM-bron zijn
|
Gemaakt uit (koe)melksuiker
|
|
E966
|
Lactitol
|
|
Syntethisch
|
Zoetstof
|
E967
|
Xilitol
|
|
Natuurlijk
|
Zoetstof
|
E968
|
Erythritol
|
|
Natuurlijk
|
Schuimverwekker
|
E999
|
Quillaja
|
|
|
E1400-1499 : Gemodificeerde
zetmelen
|
|
Herkomst
|
Doel
|
E-Nummer
|
Naam
|
opmerkingen
|
|
verdikkingsmiddel
|
E1400
|
Dextrine
|
|
|
verdikkingsmiddel
|
E1401
|
Zuurbehandeld zetmeel
|
|
|
verdikkingsmiddel
|
E1402
|
Loogbehandeld zetmeel
|
|
|
verdikkingsmiddel
|
E1403
|
Gebleekt zetmeel
|
|
|
verdikkingsmiddel
|
E1404
|
Geoxydeerd zetmeel
|
Kan GM zijn of natuurlijk
|
|
verdikkingsmiddel
|
E1410
|
Monozetmeelfosfaat
|
|
|
verdikkingsmiddel
|
E1411
|
Dizetmeelfosfaat
|
|
|
verdikkingsmiddel
|
E1412
|
Dizetmeelfosfaat
|
|
|
verdikkingsmiddel
|
E1413
|
Gefosfateerd dizetmeelfosfaat
|
|
|
verdikkingsmiddel
|
E1414
|
Geacetyleerd dizetmeelfosfaat
|
|
|
verdikkingsmiddel
|
E1420
|
Zetmeelacetaat
|
|
|
verdikkingsmiddel
|
E1421
|
Zetmeelacetaat
|
|
Herkomst
|
Doel
|
E-nummer
|
Naam
|
Opmerkingen
|
|
verdikkingsmiddel
|
E1422
|
Geacetyleerd dizetmeeladipaat
|
|
|
verdikkingsmiddel
|
E1423
|
Geacetyleerd dizetmeelglycerol
|
|
|
verdikkingsmiddel
|
E1430
|
Dizetmeelglycerol
|
|
|
verdikkingsmiddel
|
E1440
|
Hydroxypropylzetmeel
|
|
|
verdikkingsmiddel
|
E1441
|
Hydroxypropyldizetmeelglycerol
|
|
|
verdikkingsmiddel
|
E1442
|
Hydroxypropyldizetmeelfosfaat
|
|
|
verdikkingsmiddel
|
E1450
|
Zetmeelnatirumocten
|
Mijden indien GM
|
|
verdikkingsmiddel
|
E1451
|
Geacetyleerd geoxideerd zetmeel
|
Mijden indien GM
|
|
Hoewel deze lijst zelfstandig
door ons is samengesteld, komt
een deel van deze lijst komt
overeen met het boekje “Wat zit
er in uw eten?“. Dit boekje is
zeer handzaam en waarschijnlijk
makkelijker mee te nemen dan 15
uitgeprinte pagina’s. Wat is dan
het verschil? Deze bovenstaande
lijst is iets completer en iets
milder. Het boekje is wel heel
erg streng zag ik.
|