Lijst van schadelijke E-nummers die meer dan ons lief is in onze voeding wordt verwerkt!

E-nummers zijn door de Europese Unie goedgekeurde hulpstoffen om de eigenschappen van levensmiddelen te veranderen. Deze additieven worden door de Europese Unie als veilig gezien. Misschien dat dit waar is bij zeer geringe consumptie, maar wat nu als iemand gevoelig is van aard? Of wat gebeurt er als iemand heel veel producten nuttigt en hiermee de maximale normen overschrijdt? Wat doen E-stoffen als ze met elkaar worden gecombineerd? Vermoedelijk niet veel goeds. Onze smaak liegt niet en in de meeste gevallen smaakt vers lekkerder en kies daarom ook voor voedsel zonder toevoegingen van schadelijke e-nummers.

Lang niet alle e-nummers zijn slecht, zo zijn er ook natuurlijke e-nummers en kunnen zelfs gezond zijn. Bijvoorbeeld E300 is eigenlijk gewoon vitamine C en wordt gebruikt om producten langer houdbaar te maken. De ene e-stof is de andere niet en daarom hieronder een handig overzicht, waarbij groen betekent dat dit praktisch onschadelijk is voor het menselijk lichaam, maar waarbij oranje in zeer geringe mate genuttigd kan worden en rood echt moet worden vermeden. De lijst is wel erg kritisch, dus bij de minste of geringste twijfel hebben we de classificatie ingedeeld naar oranje of rood.

De e-nummers zijn onderverdeeld in de volgende groepen:

E100-199 : Kleurstoffen
E200-299 : Conserveermiddelen / Voedingszuren
E300-399 : Anti-oxidanten
E400-499 : Emulgatoren
E500-599 : Diverse additieven
E600-699 : Smaakversterkers
E700-799 : Conserveermiddelen

Lees vooral hieronder over (Corinne Gouget ) de schrijfster die alles over de E-nummers openbaar heeft gemaakt.

In november 2015 is bekend geworden dat de Franse schrijfster Corinne Gouget al in de maand juni mogelijk zelfmoord heeft gepleegd. Ze zou voor een trein gesprongen zijn. Gouget is ook in ons land bekend via haar gidsje 'Wat zit er in uw eten?' (Additifs Alimentaires), waar er meer dan 200.000 van zijn verkocht. Haar dood roept de nodige vragen op. De politie is nog steeds bezig met een onderzoek.

Will Jansen, haar Nederlandse uitgever, verklaarde het volgende:

‘Tot onze verbijstering hebben we gehoord dat Corinne Gouget, schrijfster van het succesvolle boekje "Wat zit er in uw eten?" al in de maand juni een einde aan haar leven gemaakt zou hebben. Er gaan geruchten in de Franse pers dat er eerder sprake zou zijn van moord. Het onderzoek is nog steeds lopende.

Bij een bezoek aan ons land, sprak zij uitvoerig over de nare dingen die haar zijn overkomen. Met name haar ex-echtgenoot bezorgde haar veel ellende. Hij is werkzaam bij een grote voedselproducent en waarschuwde haar hun twee kinderen bepaalde producten niet te eten te geven. Daarop is zij verder gaan zoeken naar de herkomst en toepassing van allerlei voedseladditieven, vaak bekend onder een E-nummer, met het gidsje Additifs Alimentaires als resultaat. In Nederland zijn er daar nu al ruim 215.000 van verkocht. In Frankrijk ongeveer evenveel.

Zoals zij vertelde, waren haar acties de voedingsindustrie een doorn in het oog. Op last van een rechter, werden haar twee dochters bij haar weggehaald. “Krankzinnig”, oordeelde de rechter en haar werd ieder contact met haar dochters verboden. Als dat werkelijk het oordeel was, hebben wij van die krankzinnigheid niets van gezien, toen ze hier was. Wel zagen wij een vrouw die vastbesloten was de gevaren van de toepassingen van al die E-nummers aan de kaak te stellen èn een vrouw die hunkerde naar haar kinderen.

Zij zag in het oordeel van de rechtbank een complot van de Vrijmetselarij. Haar man was vrijmetselaar, evenals de rechter en zelfs haar eigen advocaat was lid daarvan. Een vriendin en medestrijder kwam om het leven door een (verdacht) vliegtuigongeluk. Gouget vloog daarom niet meer. Ze werd hoe langer hoe achterdochtiger en verhuisde voortdurend. De verdachtmakingen naar haar man en de Vrijmetselarij waren voor ons tamelijk complex en verwarrend.

Wat er van waar is, is niet aan mij. Wij vinden het verdrietig dat ze er niet meer is en hopen dat haar geest nu meer rust heeft.’

Om de zoekfunctie in te schakelen gebruik je de toetscombinatie CTRL / F.  Zodra de zoekfunctie is geopend voer je het  E-nummer in waarover je informatie wilt inzien.

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

Extractie uit geelwortel (Curcuma longa)

Gele kleurstof

E100

Curcumine

 

Verschillende soorten gisten

Gele kleurstof

E101

Riboflavine

Andere naam: vitamine B2

Synthetisch

Gele kleurstof

E102

Tartrazine

De ADI is tot 7,5 mg/kg lichaamsgewicht. Kan overgevoeligheids reacties geven bij een kleine groep mensen.

Wortel van de alkanet (Alkanna tinctoria)

Gele kleurstof

E103

Alkannine

Sinds 1984 verboden

Synthetisch

Gele kleurstof

E104

Chinolinegeel

 

Verschillende soorten gisten

Gele kleurstof

E106

natriumriboflavine-5′-fosfaat

 

Synthetisch

Gele kleurstof

E107

Geel 2G

 

Synthetisch

Gele kleurstof

E110

Zonnegeel FCF

 

Een schildluizensoort

Rode kleurstof

E120

Cochenille

 

 

Rode kleurstof

E121

Citrusrood 2

Carcinogeen, wordt in de EU niet meer toegelaten

Synthetisch

Rode kleurstof

E122

Karmozijnrood

 

Synthetisch

Rode kleurstof

E123

Amaranth

 

Synthetisch

Rode kleurstof

E124

Cochenillerood A

 

 

 

E125

Ponceau SX

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

Synthetisch

Rode kleurstof

E127

Erythrosine

 

Synthetisch

Rode kleurstof

E128

Rood 2G

 

Synthetisch

Rode kleurstof

E129

Allura rood

 

Synthetisch

Blauwe kleurstof

E131

Patentblauw V

 

Synthetisch

Blauwe kleurstof

E132

Indigotine

 

Synthetisch

Blauwe kleurstof

E133

Briljantblauw FCF

 

Natuurlijke kleurstof, bladgroen

Donkergroene kleurstof

E140

Chlorophyll

 

Semi-synthetische

Donkergroene kleurstof

E141

Chlorophyl koper complexen

 

Synthetisch

Groene kleurstof

E142

Briljantzuurgroen BS

 

 

Groene kleurstof

E143

Fast Green FCF

 

Gebrande suiker

Bruine kleurstof

E150

Karamel

 

Synthetisch

Zwarte kleurstof

E151

Briljantzwart BN

 

Semi-natuurlijke kleurstof

Zwarte kleurstof

E153

Koolstof

 

Synthetisch

Bruine kleurstof

E154

Bruin FK

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

Synthetisch

Bruine kleurstof

E155

Chocoladebruin HT

 

Diverse plantaardige bronnen/synthetisch

Oranje/gele kleurstof

E160(a)

Caroteen

 

De tropische anattoboom (Bixa orellana)

Oranje/gele kleurstof

E160(b)

Annatto

 

Paprika’s

Oranje-rode kleurstof

E160(c)

Paprika extract

 

Tomaten

Rode kleurstof

E160(d)

Lycopeen

Indien genetisch gemodificeerd oranje, anders groen.

Synthetisch uit ß-caroteen

Oranje kleurstof

E160(e)

Beta-apo-8′-carotenal

 

Synthetisch uit ß-caroteen

Oranje kleurstof

E160(f)

Ethylester van beta-apo-8′-caroteenzuur

 

Verschillende plantaardige bronnen of synthetisch

Gele, oranje tot rode kleurstoffen

E161

Xanthophyllen

 

Natuurlijk uit boterbloem

Gele kleurstof

E161a

Flavoxanthine

Weinig over bekend, verboden in Zwitserland

Natuurlijk

Gele kleurstof

E161b

Luteine

Kan astma, netelroos en neusverkoudheid veroorzaken.

Natuurlijk

Rode kleurstof

E161c

Kryptoxanthine

Verboden in Zwitserland. Anti-oxidant

Rode bieten

Rood/paarse kleurstof

E162

Bietenrood

 

Rode kool en andere planten

Rode, paarse of blauwe kleurstoffen

E163

Anthocyaninen

 

Mineraal, kalk

Witte kleurstof

E170

Calcium carbonaat

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

Mineraal

Witte kleurstof

E171

Titanium dioxide

 

Ertsen of mineralen

zwarte, rode, oranje of bruine kleurstof

E172

IJzeroxiden

 

Bauxieterts

Metaalkleurige kleurstof

E173

Aluminium

 

Zilverertsen

Metaalkleurige kleurstof

E174

Zilver

 

Verschillende ertsen

Metaalkleurige kleurstof

E175

Goud

 

Synthetische uit aminonaftolcarbonzuur

Rode kleurstof

E180

Rubis pigment

 

Diverse planten, oa de eik

Geelwit tot bruin poeder

E181

Looizuur

 

 

 

E182

Orchil, orceine (lakmoes)

 

E200-299 : Conserveermiddelen / Voedingszuren

Conserveermiddelen hebben als nut de producten langer houdbaar te maken.Voedingszuren Hebben als doel de Ph te veranderen waardoor het  product langer houdbaar kan worden, maar ook om de kleur te behouden.

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

 

 

 

 

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

 

 

 

 

 

Lijsterbes

Conserveermiddel tegen schimmels en gisten

E200

Sorbinezuur

Kan huidirritatie veroorzaken.

Lijsterbes

Conserveermiddel

E201

Natriumsorbaat

Vergelijkbaar met E200

Lijsterbes

Conserveermiddel

E202

Kaliumsorbaat

Vergelijkbaar met E200

Lijsterbes

Conserveermiddel

E203

Calcium sorbaat

Vergelijkbaar met E200

Synthetisch

Conserveermiddel tegen schimmels en bacteriën

E210

Benzoezuur

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen gisten en bacteriën

E211

Natriumbenzoaat

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen gisten en bacteriën

E212

Kaliumbenzoaat

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen gisten en bacteriën

E213

Calciumbenzoaat

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen gisten,schimmels,bacteriën

E214

Ethyl 4-hydroxibenzoaat

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen gisten,schimmels,bacteriën

E215

Ethyl 4-hydroxibenzoaat natriumzout

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen gisten,schimmels,bacteriën

E216

Propyl 4-hydroxibenzoaat

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen gisten,schimmels,bacteriën

E217

Propyl 4-hydroxibenzoaat natriumzout

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen gisten en schimmels

E218

Methyl 4-hydroxibenzoaat

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

 

 

 

 

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen gisten en schimmels

E219

Methyl 4-hydroxibenzoaat natriumzout

 

Natuurlijk voorkomend gas

Conserveermiddel, bleekmiddel, deegverbeteraar

E220

Zwaveldioxide

 

Synthetisch

Tegen micro-organismen,anti-oxidant,deegverbeteren

E221

Natriumsulfiet

 

Synthetisch

Conserveermiddel, anti-oxidant, bleekmiddel

E222

Natriumbisulfiet

 

Synthetisch

Conserveermiddel, anti-oxidant, bleekmiddel

E223

Natriummetabisulfiet

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen micro-organismen

E224

Kaliummetabisulfiet

 

Synthetisch

Conserveermiddel

E225

Kaliumsulfiet

 

Synthetisch

Conserveermiddel

E226

Calciumsulfiet

 

Synthetisch

Conserveermiddel

E227

Calciumbisulfiet

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen micro-organismen

E228

Kaliumbisulfiet

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen schimmels

E230

Biphenyl

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen schimmels en bacteriën

E231

2-Hydroxibiphenyl

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

 

 

 

 

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen schimmels

E232

Natrium-ortho-fenylfenolaat

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen schimmels

E233

Thiabendazol

 

 

 

 

 

 

Lang niet alle e-nummers zijn slecht, zo zijn er ook natuurlijke e-nummers en kunnen zelfs gezond zijn. Bijvoorbeeld E300 is eigenlijk gewoon vitamine C en wordt gebruikt om producten langer houdbaar te maken. De ene e-stof is de andere niet en daarom hieronder een handig overzicht, waarbij groen betekent dat dit praktisch onschadelijk is voor het menselijk lichaam, maar waarbij oranje in zeer geringe mate genuttigd kan worden en rood echt moet worden vermeden. De lijst is wel erg kritisch, dus bij de minste of geringste twijfel hebben we de classificatie ingedeeld naar oranje of rood.

De e-nummers zijn onderverdeeld in de volgende groepen:

E100-199 : Kleurstoffen

E200-299 : Conserveermiddelen / Voedingszuren

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

Extractie uit geelwortel (Curcuma longa)

Gele kleurstof

E100

Curcumine

 

Verschillende soorten gisten

Gele kleurstof

E101

Riboflavine

Andere naam: vitamine B2

Synthetisch

Gele kleurstof

E102

Tartrazine

De ADI is tot 7,5 mg/kg lichaamsgewicht. Kan overgevoeligheids reacties geven bij een kleine groep mensen.

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

Wortel van de alkanet (Alkanna tinctoria)

Gele kleurstof

E103

Alkannine

Sinds 1984 verboden

Synthetisch

Gele kleurstof

E104

Chinolinegeel

 

Verschillende soorten gisten

Gele kleurstof

E106

natriumriboflavine-5′-fosfaat

 

Synthetisch

Gele kleurstof

E107

Geel 2G

 

Synthetisch

Gele kleurstof

E110

Zonnegeel FCF

 

Een schildluizensoort

Rode kleurstof

E120

Cochenille

 

 

Rode kleurstof

E121

Citrusrood 2

Carcinogeen, wordt in de EU niet meer toegelaten

Synthetisch

Rode kleurstof

E122

Karmozijnrood

 

Synthetisch

Rode kleurstof

E123

Amaranth

 

Synthetisch

Rode kleurstof

E124

Cochenillerood A

 

 

 

E125

Ponceau SX

 

Synthetisch

Rode kleurstof

E127

Erythrosine

 

Synthetisch

Rode kleurstof

E128

Rood 2G

 

 

 

 

 

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

Synthetisch

Rode kleurstof

E129

Allura rood

 

Synthetisch

Blauwe kleurstof

E131

Patentblauw V

 

Synthetisch

Blauwe kleurstof

E132

Indigotine

 

Synthetisch

Blauwe kleurstof

E133

Briljantblauw FCF

 

Natuurlijke kleurstof, bladgroen

Donkergroene kleurstof

E140

Chlorophyll

 

Semi-synthetische

Donkergroene kleurstof

E141

Chlorophyl koper complexen

 

Synthetisch

Groene kleurstof

E142

Briljantzuurgroen BS

 

 

Groene kleurstof

E143

Fast Green FCF

 

Gebrande suiker

Bruine kleurstof

E150

Karamel

 

Synthetisch

Zwarte kleurstof

E151

Briljantzwart BN

 

Semi-natuurlijke kleurstof

Zwarte kleurstof

E153

Koolstof

 

Synthetisch

Bruine kleurstof

E154

Bruin FK

 

Synthetisch

Bruine kleurstof

E155

Chocoladebruin HT

 

 

 

 

 

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

 

 

 

 

 

Diverse plantaardige bronnen/synthetisch

Oranje/gele kleurstof

E160(a)

Caroteen

 

De tropische anattoboom (Bixa orellana)

Oranje/gele kleurstof

E160(b)

Annatto

 

Paprika’s

Oranje-rode kleurstof

E160(c)

Paprika extract

 

Tomaten

Rode kleurstof

E160(d)

Lycopeen

Indien genetisch gemodificeerd oranje, anders groen.

Synthetisch uit ß-caroteen

Oranje kleurstof

E160(e)

Beta-apo-8′-carotenal

 

Synthetisch uit ß-caroteen

Oranje kleurstof

E160(f)

Ethylester van beta-apo-8′-caroteenzuur

 

Verschillende plantaardige bronnen of synthetisch

Gele, oranje tot rode kleurstoffen

E161

Xanthophyllen

 

Natuurlijk uit boterbloem

Gele kleurstof

E161a

Flavoxanthine

Weinig over bekend, verboden in Zwitserland

Natuurlijk

Gele kleurstof

E161b

Luteine

Kan astma, netelroos en neusverkoudheid veroorzaken.

Natuurlijk

Rode kleurstof

E161c

Kryptoxanthine

Verboden in Zwitserland. Anti-oxidant

Rode bieten

Rood/paarse kleurstof

E162

Bietenrood

 

Rode kool en andere planten

Rode, paarse of blauwe kleurstoffen

E163

Anthocyaninen

 

Mineraal, kalk

Witte kleurstof

E170

Calcium carbonaat

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

Mineraal

Witte kleurstof

E171

Titanium dioxide

 

Ertsen of mineralen

zwarte, rode, oranje of bruine kleurstof

E172

IJzeroxiden

 

Bauxieterts

Metaalkleurige kleurstof

E173

Aluminium

 

Zilverertsen

Metaalkleurige kleurstof

E174

Zilver

 

Verschillende ertsen

Metaalkleurige kleurstof

E175

Goud

 

Synthetische uit aminonaftolcarbonzuur

Rode kleurstof

E180

Rubis pigment

 

Diverse planten, oa de eik

Geelwit tot bruin poeder

E181

Looizuur

 

 

 

E182

Orchil, orceine (lakmoes)

 

 

E200-299 : Conserveermiddelen / Voedingszuren

Conserveermiddelen hebben als nut de producten langer houdbaar te maken.Voedingszuren Hebben als doel de Ph te veranderen waardoor het  product langer houdbaar kan worden, maar ook om de kleur te behouden.

 

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

Lijsterbes

Conserveermiddel tegen schimmels en gisten

E200

Sorbinezuur

Kan huidirritatie veroorzaken.

Lijsterbes

Conserveermiddel

E201

Natriumsorbaat

Vergelijkbaar met E200

Lijsterbes

Conserveermiddel

E202

Kaliumsorbaat

Vergelijkbaar met E200

Lijsterbes

Conserveermiddel

E203

Calcium sorbaat

Vergelijkbaar met E200

Synthetisch

Conserveermiddel tegen schimmels en bacteriën

E210

Benzoezuur

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen gisten en bacteriën

E211

Natriumbenzoaat

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen gisten en bacteriën

E212

Kaliumbenzoaat

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen gisten en bacteriën

E213

Calciumbenzoaat

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen gisten,schimmels,bacteriën

E214

Ethyl 4-hydroxibenzoaat

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen gisten,schimmels,bacteriën

E215

Ethyl 4-hydroxibenzoaat natriumzout

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen gisten,schimmels,bacteriën

E216

Propyl 4-hydroxibenzoaat

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen gisten,schimmels,bacteriën

E217

Propyl 4-hydroxibenzoaat natriumzout

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen gisten en schimmels

E218

Methyl 4-hydroxibenzoaat

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen gisten en schimmels

E219

Methyl 4-hydroxibenzoaat natriumzout

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

Natuurlijk voorkomend gas

Conserveermiddel, bleekmiddel, deegverbeteraar

E220

Zwaveldioxide

 

Synthetisch

Tegen micro-organismen,anti-oxidant,deegverbeteren

E221

Natriumsulfiet

 

Synthetisch

Conserveermiddel, anti-oxidant, bleekmiddel

E222

Natriumbisulfiet

 

Synthetisch

Conserveermiddel, anti-oxidant, bleekmiddel

E223

Natriummetabisulfiet

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen micro-organismen

E224

Kaliummetabisulfiet

 

Synthetisch

Conserveermiddel

E225

Kaliumsulfiet

 

Synthetisch

Conserveermiddel

E226

Calciumsulfiet

 

Synthetisch

Conserveermiddel

E227

Calciumbisulfiet

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen micro-organismen

E228

Kaliumbisulfiet

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen schimmels

E230

Biphenyl

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen schimmels en bacteriën

E231

2-Hydroxibiphenyl

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen schimmels

E232

Natrium-ortho-fenylfenolaat

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen schimmels

E233

Thiabendazol

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

Geproduceerd door Lactococcus lactis

Conserveermiddel tegen schimmels en bacteriën

E234

Nisine

 

Geproduceerd door de schimmel Streptomyces

Conserveermiddel, vooral tegen schimmels

E235

Pimaricine

 

Natuurlijk voorkomend

Conserveermiddel tegen bacteriën, smaakversterker

E236

Mierenzuur

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen bacteriën

E237

Natriumformiaat

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen bacteriën

E238

Calciumformiaat

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen schimmels

E239

Hexamine

 

Synthetisch

Ontsmettingsmiddel tegen bacteriën

E240

Formaldehyde

 

Synthetisch

Steriliseren van koude frisdranken

E242

Dimethyldicarbonaat

 

Natuurlijk

Tegen botulisme, voorkomt bruinkleuring van vlees

E249

Kaliumnitriet

 

Natuurlijk

Tegen botulisme, voorkomt bruinkleuring van vlees

E250

Natriumnitriet

 

Natuurlijk

Tegen bacteriën, voorkomt bruinkleuring van vlees

E251

Natriumnitraat

 

Natuurlijk

Tegen botulisme, voorkomt bruinkleuring van vlees

E252

Kaliumnitraat

 

Natuurlijk

Tegen bacteriën, smaakstof

E260

Azijnzuur

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

Synthetisch

Voorkomt verkleuring van voedingswaren

E261

Natriumacetaat

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen schimmels en bacteriën

E262

Natriumdiacetaat

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen bacteriën,stabilisator

E263

Calciumacetaat

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen bacteriën,stabilisator

E264

Ammoniumacetaat

 

Natuurlijk

Conserveermiddel tegen gisten, smaakstof

E270

Melkzuur

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen enkele soorten schimmels

E280

Propionzuur

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen 3 soorten schimmels

E281

Natrium propionaat

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen 3 soorten schimmels

E282

Calcium propionaat

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen schimmels

E283

Kalium propionaat

 

Synthetisch

Conserveermiddel

E284

Boorzuur

 

Synthetisch

Conserveermiddel

E285

Natriumtetraboraat

 

Natuurlijk voorkomend gas

Conserveermiddel, koelmiddel, “prik” in limonade

E290

Koolzuurgas

 

Synthetisch/natuurlijk

Voedingszuur

E296

Appelzuur

Kan GM zijn

Synthetisch

Voedingszuur

E297

Fumaarzuur

 

E300-399 : Anti-oxidanten

Anti-oxidantia zorgen ervoor dat producten langer houdbaar worden door de weerbaarheid tegen zuurstof te vergroten.

 

Herkomst

Doel

E-Nummer

naam

Opmerkingen

Natuurlijk voorkomend

Vitamine, anti-oxidant, voorkomt bruinkleuring

E300

Ascorbinezuur

 

Synthetisch uit ascorbinezuur en keukenzout

Vitamine, anti-oxidant, voorkomt bruinkleuring

E301

Natriumascorbaat

 

Synthetisch uit ascorbinezuur en calcium

Anti-oxidant, stabilisator en als vitamine C

E302

Calciumascorbaat

 

Synthetisch

Anti-oxidant tegen het ranzig worden van vetten

E304

Ascorbyl-palmitaat

 

Natuurlijk

Vitamine en anti-oxidant

E306

Tocoferol-extracten

 

Natuurlijk of synthetisch

Vitamine en anti-oxidant

E307

alpha-tocopherol

 

Natuurlijk of synthetisch

Vitamine en anti-oxidant

E308

gamma-tocopherol

 

Natuurlijk of synthetisch

Vitamine en anti-oxidant

E309

delta-tocopherol

 

Synthetisch

Anti-oxidant

E310

Propylgallaat

 

Synthetisch

Anti-oxidant

E311

Octylgallaat

 

Synthetisch

Anti-oxidant

E312

Dodecylgallaat

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

Synthetisch

Anti-oxidant

E320

BHA – Butylhydroxianisool

 

Synthetisch

Anti-oxidant

E321

BHT – Butylhydroxitolueen

 

Natuurlijk

Anti-oxidant, emulgator of anti-schuimmiddel

E322

Lecithinen

 

Synthetisch

Vochtbinder

E325

Natriumlactaat

 

Synthetisch

Zout van melkzuur

E326

Kaliumlactaat

 

Synthetisch

Zout van melkzuur

E327

Calciumlactaat

 

 

Natuurlijk zuur

E330

Citroenzuur

 

 

Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)

E331a

Natriumwatrestofcitraatt

 

 

Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)

E331b

Dinatriumcitraat

 

 

Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)

E331c

Trinatriumcitraat

 

 

Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)

E332a

Kaliumdiwaterstofcitraat

 

 

Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)

E332b

Trikaliumcitraat

 

 

Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)

E333a

Calciumwaterstofcitraat

 

 

Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)

E333b

Di-calciumcitraat

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

 

Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)

E333c

Calciumcitraat

 

 

Natuurlijk zuur

E334

Wijnsteenzuur

 

 

Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur (E334)

E335a

Natriumwaterstoftartraat

 

 

Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur (E334)

E335b

Dinatriumtartraat

 

 

Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur (E334)

E336a

Kaliumwaterstoftartraat

 

 

Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur (E334)

E336b

Kaliumtartraat

 

 

Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur (E334)

E337

Natriumkaliumtartraat

 

 

Natuurlijk zuur, synthetisch bereid

E338

Fosforzuur

 

 

Zout van fosforzuur (E338)

E339a

Natriumdiwaterstoffosfaat

 

 

Zout van fosforzuur (E338)

E339b

Dinatriumwaterstoffosfaat

 

 

Zout van fosforzuur (E338)

E339c

Trinatriumfosfaat

 

 

Zout van fosforzuur (E338)

E340a

Kaliumdiwaterstoffosfaat

 

 

Zout van fosforzuur (E338)

E340b

Dikaliumwaterstoffosfaat

 

 

Zout van fosforzuur (E338)

E340c

Trikaliumfosfaat

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

 

Zout van fosforzuur (E338)

E341a

Monocalciumfosfaat

 

 

Zout van fosforzuur (E338)

E341b

Calciumwaterstoffosfaat

 

 

Zout van fosforzuur (E338)

E341c

Tricalciumdifosfaat

 

 

Zout van fosforzuur (E338)

E343

Magnesiumfosfaat

 

 

Zout van appelzuur

E350

Natriummalaat en natriumwaterstofmalaat

 

 

Zout van appelzuur

E351

Kaliummalaat en Kaliumwaterstofmalaat

 

 

Zout van appelzuur

E352

Calciummalaat en Calciumwaterstofmalaat

 

 

Natuurlijk zuur

E353

Metawijnsteenzuur

 

 

Zout van wijnsteenzuur (E334)

E354

Calciumtartraat

 

 

Natuurlijk zuur

E355

Adipinezuur

 

 

Natuurlijk zuur

E363

Barnsteenzuur

 

 

Synthetisch zuur

E370

1,4-Heptonolacton

 

 

Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)

E380

Triammoniumcitraat

 

 

Synthetisch zout van citroenzuur (E330)

E381

Ammoniumijzercitraat

 

 

synthetisch zout

E385

Calcium EDTA

 

E400-499 : Emulgatoren

Emulgatoren veranderen de textuur van een product en zorgen ervoor dat twee oorspronkelijk niet met elkaar te mengen stoffen toch gemengd kunnen worden.

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerking

 

Verdikkingsmiddel

E400

Alginezuur

 

 

Zout van Alginezuur (E400)

E401

Natriumalginaat

 

 

Zout van Alginezuur (E400)

E402

Kaliumalginaat

 

 

Zout van Alginezuur (E400)

E403

Ammoniumalginaat

 

 

Zout van Alginezuur (E400)

E404

Calciumalginaat

 

 

Ester van Alginezuur (E400)

E405

Propyleenglycolalginaat

 

Natuurlijk

Verdikkingsmiddel

E406

Agar-Agar

 

Natuurlijk

Verdikkingsmiddel

E407

Carrageen

 

Natuurlijk

Verdikkingsmiddel

E408

Furcelleran

 

Natuurlijk

Verdikkingsmiddel

E410

Johannesbroodpitmeel

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

Natuurlijk

Verdikkingsmiddel

E412

Gurapitmeel

 

Natuurlijk

Verdikkingsmiddel

E413

Tragacanth

 

Natuurlijk

Verdikkingsmiddel

E414

Arabische Gom

 

Natuurlijk

Verdikkingsmiddel

E415

Xanthaangom

 

Natuurlijk

Verdikkingsmiddel

E416

Karayagom

 

Natuurlijk

Verdikkingsmiddel

E417

Taragom

 

 

Natuurlijke suikeralcohol

E420

Sorbitol

 

 

Natuurlijke suikeralcohol

E421

Mannitol

 

 

Natuurlijk alcohol

E422

Glycerol

 

Vetzuren

Synthetische emulgator

E430

Polyoxyethyleen(8)stearaat

 

Vetzuren

Synthetische emulgator

E431

Polyoxyethyleen(40)stearaat

 

Vetzuren

Synthetische emulgator

E432