Lijst van schadelijke E-nummers die meer dan ons lief is in onze voeding wordt verwerkt!

E-nummers zijn door de Europese Unie goedgekeurde hulpstoffen om de eigenschappen van levensmiddelen te veranderen. Deze additieven worden door de Europese Unie als veilig gezien. Misschien dat dit waar is bij zeer geringe consumptie, maar wat nu als iemand gevoelig is van aard? Of wat gebeurt er als iemand heel veel producten nuttigt en hiermee de maximale normen overschrijdt? Wat doen E-stoffen als ze met elkaar worden gecombineerd? Vermoedelijk niet veel goeds. Onze smaak liegt niet en in de meeste gevallen smaakt vers lekkerder en kies daarom ook voor voedsel zonder toevoegingen van schadelijke e-nummers.

Lang niet alle e-nummers zijn slecht, zo zijn er ook natuurlijke e-nummers en kunnen zelfs gezond zijn. Bijvoorbeeld E300 is eigenlijk gewoon vitamine C en wordt gebruikt om producten langer houdbaar te maken. De ene e-stof is de andere niet en daarom hieronder een handig overzicht, waarbij groen betekent dat dit praktisch onschadelijk is voor het menselijk lichaam, maar waarbij oranje in zeer geringe mate genuttigd kan worden en rood echt moet worden vermeden. De lijst is wel erg kritisch, dus bij de minste of geringste twijfel hebben we de classificatie ingedeeld naar oranje of rood.

De e-nummers zijn onderverdeeld in de volgende groepen:

E100-199 : Kleurstoffen
E200-299 : Conserveermiddelen / Voedingszuren
E300-399 : Anti-oxidanten
E400-499 : Emulgatoren
E500-599 : Diverse additieven
E600-699 : Smaakversterkers
E700-799 : Conserveermiddelen

Lees vooral hieronder over (Corinne Gouget ) de schrijfster die alles over de E-nummers openbaar heeft gemaakt.

In november 2015 is bekend geworden dat de Franse schrijfster Corinne Gouget al in de maand juni mogelijk zelfmoord heeft gepleegd. Ze zou voor een trein gesprongen zijn. Gouget is ook in ons land bekend via haar gidsje 'Wat zit er in uw eten?' (Additifs Alimentaires), waar er meer dan 200.000 van zijn verkocht. Haar dood roept de nodige vragen op. De politie is nog steeds bezig met een onderzoek.

Will Jansen, haar Nederlandse uitgever, verklaarde het volgende:

‘Tot onze verbijstering hebben we gehoord dat Corinne Gouget, schrijfster van het succesvolle boekje "Wat zit er in uw eten?" al in de maand juni een einde aan haar leven gemaakt zou hebben. Er gaan geruchten in de Franse pers dat er eerder sprake zou zijn van moord. Het onderzoek is nog steeds lopende.

Bij een bezoek aan ons land, sprak zij uitvoerig over de nare dingen die haar zijn overkomen. Met name haar ex-echtgenoot bezorgde haar veel ellende. Hij is werkzaam bij een grote voedselproducent en waarschuwde haar hun twee kinderen bepaalde producten niet te eten te geven. Daarop is zij verder gaan zoeken naar de herkomst en toepassing van allerlei voedseladditieven, vaak bekend onder een E-nummer, met het gidsje Additifs Alimentaires als resultaat. In Nederland zijn er daar nu al ruim 215.000 van verkocht. In Frankrijk ongeveer evenveel.

Zoals zij vertelde, waren haar acties de voedingsindustrie een doorn in het oog. Op last van een rechter, werden haar twee dochters bij haar weggehaald. “Krankzinnig”, oordeelde de rechter en haar werd ieder contact met haar dochters verboden. Als dat werkelijk het oordeel was, hebben wij van die krankzinnigheid niets van gezien, toen ze hier was. Wel zagen wij een vrouw die vastbesloten was de gevaren van de toepassingen van al die E-nummers aan de kaak te stellen èn een vrouw die hunkerde naar haar kinderen.

Zij zag in het oordeel van de rechtbank een complot van de Vrijmetselarij. Haar man was vrijmetselaar, evenals de rechter en zelfs haar eigen advocaat was lid daarvan. Een vriendin en medestrijder kwam om het leven door een (verdacht) vliegtuigongeluk. Gouget vloog daarom niet meer. Ze werd hoe langer hoe achterdochtiger en verhuisde voortdurend. De verdachtmakingen naar haar man en de Vrijmetselarij waren voor ons tamelijk complex en verwarrend.

Wat er van waar is, is niet aan mij. Wij vinden het verdrietig dat ze er niet meer is en hopen dat haar geest nu meer rust heeft.’

Om de zoekfunctie in te schakelen gebruik je de toetscombinatie CTRL / F.  Zodra de zoekfunctie is geopend voer je het  E-nummer in waarover je informatie wilt inzien.

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

Extractie uit geelwortel (Curcuma longa)

Gele kleurstof

E100

Curcumine

 

Verschillende soorten gisten

Gele kleurstof

E101

Riboflavine

Andere naam: vitamine B2

Synthetisch

Gele kleurstof

E102

Tartrazine

De ADI is tot 7,5 mg/kg lichaamsgewicht. Kan overgevoeligheids reacties geven bij een kleine groep mensen.

Wortel van de alkanet (Alkanna tinctoria)

Gele kleurstof

E103

Alkannine

Sinds 1984 verboden

Synthetisch

Gele kleurstof

E104

Chinolinegeel

 

Verschillende soorten gisten

Gele kleurstof

E106

natriumriboflavine-5′-fosfaat

 

Synthetisch

Gele kleurstof

E107

Geel 2G

 

Synthetisch

Gele kleurstof

E110

Zonnegeel FCF

 

Een schildluizensoort

Rode kleurstof

E120

Cochenille

 

 

Rode kleurstof

E121

Citrusrood 2

Carcinogeen, wordt in de EU niet meer toegelaten

Synthetisch

Rode kleurstof

E122

Karmozijnrood

 

Synthetisch

Rode kleurstof

E123

Amaranth

 

Synthetisch

Rode kleurstof

E124

Cochenillerood A

 

 

 

E125

Ponceau SX

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

Synthetisch

Rode kleurstof

E127

Erythrosine

 

Synthetisch

Rode kleurstof

E128

Rood 2G

 

Synthetisch

Rode kleurstof

E129

Allura rood

 

Synthetisch

Blauwe kleurstof

E131

Patentblauw V

 

Synthetisch

Blauwe kleurstof

E132

Indigotine

 

Synthetisch

Blauwe kleurstof

E133

Briljantblauw FCF

 

Natuurlijke kleurstof, bladgroen

Donkergroene kleurstof

E140

Chlorophyll

 

Semi-synthetische

Donkergroene kleurstof

E141

Chlorophyl koper complexen

 

Synthetisch

Groene kleurstof

E142

Briljantzuurgroen BS

 

 

Groene kleurstof

E143

Fast Green FCF

 

Gebrande suiker

Bruine kleurstof

E150

Karamel

 

Synthetisch

Zwarte kleurstof

E151

Briljantzwart BN

 

Semi-natuurlijke kleurstof

Zwarte kleurstof

E153

Koolstof

 

Synthetisch

Bruine kleurstof

E154

Bruin FK

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

Synthetisch

Bruine kleurstof

E155

Chocoladebruin HT

 

Diverse plantaardige bronnen/synthetisch

Oranje/gele kleurstof

E160(a)

Caroteen

 

De tropische anattoboom (Bixa orellana)

Oranje/gele kleurstof

E160(b)

Annatto

 

Paprika’s

Oranje-rode kleurstof

E160(c)

Paprika extract

 

Tomaten

Rode kleurstof

E160(d)

Lycopeen

Indien genetisch gemodificeerd oranje, anders groen.

Synthetisch uit ß-caroteen

Oranje kleurstof

E160(e)

Beta-apo-8′-carotenal

 

Synthetisch uit ß-caroteen

Oranje kleurstof

E160(f)

Ethylester van beta-apo-8′-caroteenzuur

 

Verschillende plantaardige bronnen of synthetisch

Gele, oranje tot rode kleurstoffen

E161

Xanthophyllen

 

Natuurlijk uit boterbloem

Gele kleurstof

E161a

Flavoxanthine

Weinig over bekend, verboden in Zwitserland

Natuurlijk

Gele kleurstof

E161b

Luteine

Kan astma, netelroos en neusverkoudheid veroorzaken.

Natuurlijk

Rode kleurstof

E161c

Kryptoxanthine

Verboden in Zwitserland. Anti-oxidant

Rode bieten

Rood/paarse kleurstof

E162

Bietenrood

 

Rode kool en andere planten

Rode, paarse of blauwe kleurstoffen

E163

Anthocyaninen

 

Mineraal, kalk

Witte kleurstof

E170

Calcium carbonaat

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

Mineraal

Witte kleurstof

E171

Titanium dioxide

 

Ertsen of mineralen

zwarte, rode, oranje of bruine kleurstof

E172

IJzeroxiden

 

Bauxieterts

Metaalkleurige kleurstof

E173

Aluminium

 

Zilverertsen

Metaalkleurige kleurstof

E174

Zilver

 

Verschillende ertsen

Metaalkleurige kleurstof

E175

Goud

 

Synthetische uit aminonaftolcarbonzuur

Rode kleurstof

E180

Rubis pigment

 

Diverse planten, oa de eik

Geelwit tot bruin poeder

E181

Looizuur

 

 

 

E182

Orchil, orceine (lakmoes)

 

E200-299 : Conserveermiddelen / Voedingszuren

Conserveermiddelen hebben als nut de producten langer houdbaar te maken.Voedingszuren Hebben als doel de Ph te veranderen waardoor het  product langer houdbaar kan worden, maar ook om de kleur te behouden.

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

 

 

 

 

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

 

 

 

 

 

Lijsterbes

Conserveermiddel tegen schimmels en gisten

E200

Sorbinezuur

Kan huidirritatie veroorzaken.

Lijsterbes

Conserveermiddel

E201

Natriumsorbaat

Vergelijkbaar met E200

Lijsterbes

Conserveermiddel

E202

Kaliumsorbaat

Vergelijkbaar met E200

Lijsterbes

Conserveermiddel

E203

Calcium sorbaat

Vergelijkbaar met E200

Synthetisch

Conserveermiddel tegen schimmels en bacteriën

E210

Benzoezuur

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen gisten en bacteriën

E211

Natriumbenzoaat

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen gisten en bacteriën

E212

Kaliumbenzoaat

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen gisten en bacteriën

E213

Calciumbenzoaat

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen gisten,schimmels,bacteriën

E214

Ethyl 4-hydroxibenzoaat

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen gisten,schimmels,bacteriën

E215

Ethyl 4-hydroxibenzoaat natriumzout

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen gisten,schimmels,bacteriën

E216

Propyl 4-hydroxibenzoaat

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen gisten,schimmels,bacteriën

E217

Propyl 4-hydroxibenzoaat natriumzout

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen gisten en schimmels

E218

Methyl 4-hydroxibenzoaat

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

 

 

 

 

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen gisten en schimmels

E219

Methyl 4-hydroxibenzoaat natriumzout

 

Natuurlijk voorkomend gas

Conserveermiddel, bleekmiddel, deegverbeteraar

E220

Zwaveldioxide

 

Synthetisch

Tegen micro-organismen,anti-oxidant,deegverbeteren

E221

Natriumsulfiet

 

Synthetisch

Conserveermiddel, anti-oxidant, bleekmiddel

E222

Natriumbisulfiet

 

Synthetisch

Conserveermiddel, anti-oxidant, bleekmiddel

E223

Natriummetabisulfiet

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen micro-organismen

E224

Kaliummetabisulfiet

 

Synthetisch

Conserveermiddel

E225

Kaliumsulfiet

 

Synthetisch

Conserveermiddel

E226

Calciumsulfiet

 

Synthetisch

Conserveermiddel

E227

Calciumbisulfiet

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen micro-organismen

E228

Kaliumbisulfiet

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen schimmels

E230

Biphenyl

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen schimmels en bacteriën

E231

2-Hydroxibiphenyl

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

 

 

 

 

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen schimmels

E232

Natrium-ortho-fenylfenolaat

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen schimmels

E233

Thiabendazol

 

 

 

 

 

 

Lang niet alle e-nummers zijn slecht, zo zijn er ook natuurlijke e-nummers en kunnen zelfs gezond zijn. Bijvoorbeeld E300 is eigenlijk gewoon vitamine C en wordt gebruikt om producten langer houdbaar te maken. De ene e-stof is de andere niet en daarom hieronder een handig overzicht, waarbij groen betekent dat dit praktisch onschadelijk is voor het menselijk lichaam, maar waarbij oranje in zeer geringe mate genuttigd kan worden en rood echt moet worden vermeden. De lijst is wel erg kritisch, dus bij de minste of geringste twijfel hebben we de classificatie ingedeeld naar oranje of rood.

De e-nummers zijn onderverdeeld in de volgende groepen:

E100-199 : Kleurstoffen

E200-299 : Conserveermiddelen / Voedingszuren

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

Extractie uit geelwortel (Curcuma longa)

Gele kleurstof

E100

Curcumine

 

Verschillende soorten gisten

Gele kleurstof

E101

Riboflavine

Andere naam: vitamine B2

Synthetisch

Gele kleurstof

E102

Tartrazine

De ADI is tot 7,5 mg/kg lichaamsgewicht. Kan overgevoeligheids reacties geven bij een kleine groep mensen.

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

Wortel van de alkanet (Alkanna tinctoria)

Gele kleurstof

E103

Alkannine

Sinds 1984 verboden

Synthetisch

Gele kleurstof

E104

Chinolinegeel

 

Verschillende soorten gisten

Gele kleurstof

E106

natriumriboflavine-5′-fosfaat

 

Synthetisch

Gele kleurstof

E107

Geel 2G

 

Synthetisch

Gele kleurstof

E110

Zonnegeel FCF

 

Een schildluizensoort

Rode kleurstof

E120

Cochenille

 

 

Rode kleurstof

E121

Citrusrood 2

Carcinogeen, wordt in de EU niet meer toegelaten

Synthetisch

Rode kleurstof

E122

Karmozijnrood

 

Synthetisch

Rode kleurstof

E123

Amaranth

 

Synthetisch

Rode kleurstof

E124

Cochenillerood A

 

 

 

E125

Ponceau SX

 

Synthetisch

Rode kleurstof

E127

Erythrosine

 

Synthetisch

Rode kleurstof

E128

Rood 2G

 

 

 

 

 

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

Synthetisch

Rode kleurstof

E129

Allura rood

 

Synthetisch

Blauwe kleurstof

E131

Patentblauw V

 

Synthetisch

Blauwe kleurstof

E132

Indigotine

 

Synthetisch

Blauwe kleurstof

E133

Briljantblauw FCF

 

Natuurlijke kleurstof, bladgroen

Donkergroene kleurstof

E140

Chlorophyll

 

Semi-synthetische

Donkergroene kleurstof

E141

Chlorophyl koper complexen

 

Synthetisch

Groene kleurstof

E142

Briljantzuurgroen BS

 

 

Groene kleurstof

E143

Fast Green FCF

 

Gebrande suiker

Bruine kleurstof

E150

Karamel

 

Synthetisch

Zwarte kleurstof

E151

Briljantzwart BN

 

Semi-natuurlijke kleurstof

Zwarte kleurstof

E153

Koolstof

 

Synthetisch

Bruine kleurstof

E154

Bruin FK

 

Synthetisch

Bruine kleurstof

E155

Chocoladebruin HT

 

 

 

 

 

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

 

 

 

 

 

Diverse plantaardige bronnen/synthetisch

Oranje/gele kleurstof

E160(a)

Caroteen

 

De tropische anattoboom (Bixa orellana)

Oranje/gele kleurstof

E160(b)

Annatto

 

Paprika’s

Oranje-rode kleurstof

E160(c)

Paprika extract

 

Tomaten

Rode kleurstof

E160(d)

Lycopeen

Indien genetisch gemodificeerd oranje, anders groen.

Synthetisch uit ß-caroteen

Oranje kleurstof

E160(e)

Beta-apo-8′-carotenal

 

Synthetisch uit ß-caroteen

Oranje kleurstof

E160(f)

Ethylester van beta-apo-8′-caroteenzuur

 

Verschillende plantaardige bronnen of synthetisch

Gele, oranje tot rode kleurstoffen

E161

Xanthophyllen

 

Natuurlijk uit boterbloem

Gele kleurstof

E161a

Flavoxanthine

Weinig over bekend, verboden in Zwitserland

Natuurlijk

Gele kleurstof

E161b

Luteine

Kan astma, netelroos en neusverkoudheid veroorzaken.

Natuurlijk

Rode kleurstof

E161c

Kryptoxanthine

Verboden in Zwitserland. Anti-oxidant

Rode bieten

Rood/paarse kleurstof

E162

Bietenrood

 

Rode kool en andere planten

Rode, paarse of blauwe kleurstoffen

E163

Anthocyaninen

 

Mineraal, kalk

Witte kleurstof

E170

Calcium carbonaat

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

Mineraal

Witte kleurstof

E171

Titanium dioxide

 

Ertsen of mineralen

zwarte, rode, oranje of bruine kleurstof

E172

IJzeroxiden

 

Bauxieterts

Metaalkleurige kleurstof

E173

Aluminium

 

Zilverertsen

Metaalkleurige kleurstof

E174

Zilver

 

Verschillende ertsen

Metaalkleurige kleurstof

E175

Goud

 

Synthetische uit aminonaftolcarbonzuur

Rode kleurstof

E180

Rubis pigment

 

Diverse planten, oa de eik

Geelwit tot bruin poeder

E181

Looizuur

 

 

 

E182

Orchil, orceine (lakmoes)

 

 

E200-299 : Conserveermiddelen / Voedingszuren

Conserveermiddelen hebben als nut de producten langer houdbaar te maken.Voedingszuren Hebben als doel de Ph te veranderen waardoor het  product langer houdbaar kan worden, maar ook om de kleur te behouden.

 

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

Lijsterbes

Conserveermiddel tegen schimmels en gisten

E200

Sorbinezuur

Kan huidirritatie veroorzaken.

Lijsterbes

Conserveermiddel

E201

Natriumsorbaat

Vergelijkbaar met E200

Lijsterbes

Conserveermiddel

E202

Kaliumsorbaat

Vergelijkbaar met E200

Lijsterbes

Conserveermiddel

E203

Calcium sorbaat

Vergelijkbaar met E200

Synthetisch

Conserveermiddel tegen schimmels en bacteriën

E210

Benzoezuur

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen gisten en bacteriën

E211

Natriumbenzoaat

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen gisten en bacteriën

E212

Kaliumbenzoaat

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen gisten en bacteriën

E213

Calciumbenzoaat

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen gisten,schimmels,bacteriën

E214

Ethyl 4-hydroxibenzoaat

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen gisten,schimmels,bacteriën

E215

Ethyl 4-hydroxibenzoaat natriumzout

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen gisten,schimmels,bacteriën

E216

Propyl 4-hydroxibenzoaat

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen gisten,schimmels,bacteriën

E217

Propyl 4-hydroxibenzoaat natriumzout

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen gisten en schimmels

E218

Methyl 4-hydroxibenzoaat

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen gisten en schimmels

E219

Methyl 4-hydroxibenzoaat natriumzout

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

Natuurlijk voorkomend gas

Conserveermiddel, bleekmiddel, deegverbeteraar

E220

Zwaveldioxide

 

Synthetisch

Tegen micro-organismen,anti-oxidant,deegverbeteren

E221

Natriumsulfiet

 

Synthetisch

Conserveermiddel, anti-oxidant, bleekmiddel

E222

Natriumbisulfiet

 

Synthetisch

Conserveermiddel, anti-oxidant, bleekmiddel

E223

Natriummetabisulfiet

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen micro-organismen

E224

Kaliummetabisulfiet

 

Synthetisch

Conserveermiddel

E225

Kaliumsulfiet

 

Synthetisch

Conserveermiddel

E226

Calciumsulfiet

 

Synthetisch

Conserveermiddel

E227

Calciumbisulfiet

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen micro-organismen

E228

Kaliumbisulfiet

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen schimmels

E230

Biphenyl

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen schimmels en bacteriën

E231

2-Hydroxibiphenyl

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen schimmels

E232

Natrium-ortho-fenylfenolaat

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen schimmels

E233

Thiabendazol

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

Geproduceerd door Lactococcus lactis

Conserveermiddel tegen schimmels en bacteriën

E234

Nisine

 

Geproduceerd door de schimmel Streptomyces

Conserveermiddel, vooral tegen schimmels

E235

Pimaricine

 

Natuurlijk voorkomend

Conserveermiddel tegen bacteriën, smaakversterker

E236

Mierenzuur

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen bacteriën

E237

Natriumformiaat

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen bacteriën

E238

Calciumformiaat

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen schimmels

E239

Hexamine

 

Synthetisch

Ontsmettingsmiddel tegen bacteriën

E240

Formaldehyde

 

Synthetisch

Steriliseren van koude frisdranken

E242

Dimethyldicarbonaat

 

Natuurlijk

Tegen botulisme, voorkomt bruinkleuring van vlees

E249

Kaliumnitriet

 

Natuurlijk

Tegen botulisme, voorkomt bruinkleuring van vlees

E250

Natriumnitriet

 

Natuurlijk

Tegen bacteriën, voorkomt bruinkleuring van vlees

E251

Natriumnitraat

 

Natuurlijk

Tegen botulisme, voorkomt bruinkleuring van vlees

E252

Kaliumnitraat

 

Natuurlijk

Tegen bacteriën, smaakstof

E260

Azijnzuur

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

Synthetisch

Voorkomt verkleuring van voedingswaren

E261

Natriumacetaat

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen schimmels en bacteriën

E262

Natriumdiacetaat

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen bacteriën,stabilisator

E263

Calciumacetaat

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen bacteriën,stabilisator

E264

Ammoniumacetaat

 

Natuurlijk

Conserveermiddel tegen gisten, smaakstof

E270

Melkzuur

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen enkele soorten schimmels

E280

Propionzuur

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen 3 soorten schimmels

E281

Natrium propionaat

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen 3 soorten schimmels

E282

Calcium propionaat

 

Synthetisch

Conserveermiddel tegen schimmels

E283

Kalium propionaat

 

Synthetisch

Conserveermiddel

E284

Boorzuur

 

Synthetisch

Conserveermiddel

E285

Natriumtetraboraat

 

Natuurlijk voorkomend gas

Conserveermiddel, koelmiddel, “prik” in limonade

E290

Koolzuurgas

 

Synthetisch/natuurlijk

Voedingszuur

E296

Appelzuur

Kan GM zijn

Synthetisch

Voedingszuur

E297

Fumaarzuur

 

E300-399 : Anti-oxidanten

Anti-oxidantia zorgen ervoor dat producten langer houdbaar worden door de weerbaarheid tegen zuurstof te vergroten.

 

Herkomst

Doel

E-Nummer

naam

Opmerkingen

Natuurlijk voorkomend

Vitamine, anti-oxidant, voorkomt bruinkleuring

E300

Ascorbinezuur

 

Synthetisch uit ascorbinezuur en keukenzout

Vitamine, anti-oxidant, voorkomt bruinkleuring

E301

Natriumascorbaat

 

Synthetisch uit ascorbinezuur en calcium

Anti-oxidant, stabilisator en als vitamine C

E302

Calciumascorbaat

 

Synthetisch

Anti-oxidant tegen het ranzig worden van vetten

E304

Ascorbyl-palmitaat

 

Natuurlijk

Vitamine en anti-oxidant

E306

Tocoferol-extracten

 

Natuurlijk of synthetisch

Vitamine en anti-oxidant

E307

alpha-tocopherol

 

Natuurlijk of synthetisch

Vitamine en anti-oxidant

E308

gamma-tocopherol

 

Natuurlijk of synthetisch

Vitamine en anti-oxidant

E309

delta-tocopherol

 

Synthetisch

Anti-oxidant

E310

Propylgallaat

 

Synthetisch

Anti-oxidant

E311

Octylgallaat

 

Synthetisch

Anti-oxidant

E312

Dodecylgallaat

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

Synthetisch

Anti-oxidant

E320

BHA – Butylhydroxianisool

 

Synthetisch

Anti-oxidant

E321

BHT – Butylhydroxitolueen

 

Natuurlijk

Anti-oxidant, emulgator of anti-schuimmiddel

E322

Lecithinen

 

Synthetisch

Vochtbinder

E325

Natriumlactaat

 

Synthetisch

Zout van melkzuur

E326

Kaliumlactaat

 

Synthetisch

Zout van melkzuur

E327

Calciumlactaat

 

 

Natuurlijk zuur

E330

Citroenzuur

 

 

Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)

E331a

Natriumwatrestofcitraatt

 

 

Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)

E331b

Dinatriumcitraat

 

 

Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)

E331c

Trinatriumcitraat

 

 

Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)

E332a

Kaliumdiwaterstofcitraat

 

 

Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)

E332b

Trikaliumcitraat

 

 

Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)

E333a

Calciumwaterstofcitraat

 

 

Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)

E333b

Di-calciumcitraat

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

 

Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)

E333c

Calciumcitraat

 

 

Natuurlijk zuur

E334

Wijnsteenzuur

 

 

Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur (E334)

E335a

Natriumwaterstoftartraat

 

 

Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur (E334)

E335b

Dinatriumtartraat

 

 

Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur (E334)

E336a

Kaliumwaterstoftartraat

 

 

Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur (E334)

E336b

Kaliumtartraat

 

 

Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur (E334)

E337

Natriumkaliumtartraat

 

 

Natuurlijk zuur, synthetisch bereid

E338

Fosforzuur

 

 

Zout van fosforzuur (E338)

E339a

Natriumdiwaterstoffosfaat

 

 

Zout van fosforzuur (E338)

E339b

Dinatriumwaterstoffosfaat

 

 

Zout van fosforzuur (E338)

E339c

Trinatriumfosfaat

 

 

Zout van fosforzuur (E338)

E340a

Kaliumdiwaterstoffosfaat

 

 

Zout van fosforzuur (E338)

E340b

Dikaliumwaterstoffosfaat

 

 

Zout van fosforzuur (E338)

E340c

Trikaliumfosfaat

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

 

Zout van fosforzuur (E338)

E341a

Monocalciumfosfaat

 

 

Zout van fosforzuur (E338)

E341b

Calciumwaterstoffosfaat

 

 

Zout van fosforzuur (E338)

E341c

Tricalciumdifosfaat

 

 

Zout van fosforzuur (E338)

E343

Magnesiumfosfaat

 

 

Zout van appelzuur

E350

Natriummalaat en natriumwaterstofmalaat

 

 

Zout van appelzuur

E351

Kaliummalaat en Kaliumwaterstofmalaat

 

 

Zout van appelzuur

E352

Calciummalaat en Calciumwaterstofmalaat

 

 

Natuurlijk zuur

E353

Metawijnsteenzuur

 

 

Zout van wijnsteenzuur (E334)

E354

Calciumtartraat

 

 

Natuurlijk zuur

E355

Adipinezuur

 

 

Natuurlijk zuur

E363

Barnsteenzuur

 

 

Synthetisch zuur

E370

1,4-Heptonolacton

 

 

Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)

E380

Triammoniumcitraat

 

 

Synthetisch zout van citroenzuur (E330)

E381

Ammoniumijzercitraat

 

 

synthetisch zout

E385

Calcium EDTA

 

E400-499 : Emulgatoren

Emulgatoren veranderen de textuur van een product en zorgen ervoor dat twee oorspronkelijk niet met elkaar te mengen stoffen toch gemengd kunnen worden.

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerking

 

Verdikkingsmiddel

E400

Alginezuur

 

 

Zout van Alginezuur (E400)

E401

Natriumalginaat

 

 

Zout van Alginezuur (E400)

E402

Kaliumalginaat

 

 

Zout van Alginezuur (E400)

E403

Ammoniumalginaat

 

 

Zout van Alginezuur (E400)

E404

Calciumalginaat

 

 

Ester van Alginezuur (E400)

E405

Propyleenglycolalginaat

 

Natuurlijk

Verdikkingsmiddel

E406

Agar-Agar

 

Natuurlijk

Verdikkingsmiddel

E407

Carrageen

 

Natuurlijk

Verdikkingsmiddel

E408

Furcelleran

 

Natuurlijk

Verdikkingsmiddel

E410

Johannesbroodpitmeel

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

Natuurlijk

Verdikkingsmiddel

E412

Gurapitmeel

 

Natuurlijk

Verdikkingsmiddel

E413

Tragacanth

 

Natuurlijk

Verdikkingsmiddel

E414

Arabische Gom

 

Natuurlijk

Verdikkingsmiddel

E415

Xanthaangom

 

Natuurlijk

Verdikkingsmiddel

E416

Karayagom

 

Natuurlijk

Verdikkingsmiddel

E417

Taragom

 

 

Natuurlijke suikeralcohol

E420

Sorbitol

 

 

Natuurlijke suikeralcohol

E421

Mannitol

 

 

Natuurlijk alcohol

E422

Glycerol

 

Vetzuren

Synthetische emulgator

E430

Polyoxyethyleen(8)stearaat

 

Vetzuren

Synthetische emulgator

E431

Polyoxyethyleen(40)stearaat

 

Vetzuren

Synthetische emulgator

E432

Tween 20

 

Vetzuren

Synthetische emulgator

E433

Polysorbaat 80

 

Vetzuren

Synthetische emulgator

E434

Tween 40

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

Vetzuren

Synthetische emulgator

E435

Tween 60

 

Vetzuren

Synthetische emulgator

E436

Tween 65

 

Natuurlijk

Verdikkingsmiddel

E440a

Pectine

 

Synthetisch

Bereid uit pectine

E440b

Geamineerde pectine

 

Natuurlijk

Verdikkinsmiddel

E441

Gelatine

 

Synthetisch

Synthetische emulgatoren

E442

Ammoniumfosfatiden

 

Synthetisch

Stabilisator

E445

Clycerolester

 

Synthetisch

Zout

E450a

Dinatriumdiwaterstofdifosfaat

 

Synthetisch

Zout

E450a

Trinatriumdifosfaat

 

Synthetisch

Zout

E450a

Tetranatriumdifosfaat

 

Synthetisch

Zout

E450a

Tetrakaliumdifosfaat

 

Synthetisch

Zout

E450b

Pentanatriumtrifosfaat

 

Synthetisch

Zout

E450b

Pentakaliumtrifosfaat

 

Synthetisch

Zout

E450c

Natriumpolyfosfaat

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

Synthetisch

Zout

E450c

Kaliumpolyfosfaat

 

 

Synthetische stabilisatoren

E452, E452I-E452iv

Polyfosfaten

 

 

Natuurlijk polymeer, houtstof

E460

Microkristallijn Cellulose

 

 

Natuurlijk polymeer, houtstof

E460

Cellulose

 

 

Bereid uit cellulose (E460)

E461

Methylcellulose

 

 

Bereid uit cellulose (E460)

E463

Hydroxypropylcellulose

 

 

Bereid uit cellulose (E460)

E464

Hydroxypropylmethylcellulose

 

 

Bereid uit cellulose (E460)

E465

Methylethylcellulose

 

 

Bereid uit cellulose (E460)

E466

Natriumcarboxymethylcellulose

 

Vetzuren

Zouten van vetten

E470

Vetzuurzouten

 

Vetzuren

Soort vet

E471

Mono- en diglyceriden van vetzuren

 

Vetzuren

Synthetische emulgatoren

E472a

Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met azijnzuur

 

Vetzuren

Synthetische emulgatoren

E472b

Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met melkzuur

 

Vetzuren

Synthetische emulgatoren

E472c

Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met citroenzuur

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

Vetzuren

Synthetische emulgatoren

E472d

Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met wijnsteenzuur

 

Vetzuren

Synthetische emulgatoren

E472e

Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met azijnzuurderivaten

 

Vetzuren

Synthetische emulgatoren

E472f

Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met azijn- en wijnsteenzuur

 

Vetzuren

Synthetische emulgatoren

E473

Suiker-esters

 

Combinatie van suiker met vetzuren.

Synthetische emulgatoren

E474

Suikerglyceriden

 

Mengsel van melkzuur en stearinezuur

Synthetische emulgatoren

E481/482

Natrium/Calcium-stearoyllactylaat

 

Mengsel van wijnsteenzuur en stearinezuur

Synthetische emulgatoren

E483

Stearyltartraat

 

Mengsel van citroenzuur en stearinezuur

Synthetische emulgatoren

E484

Stearylcitraat

 

Vetzuren

Synthetische emulgatoren

E491-495

Verbindingen van sorbitol (een plantaardige stof) met diverse vetzuren

 

E500-599 : Diverse additieven

Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelenregelen dat de zuurte niet te hoog is of houdt de klontenering tegen of zorgt ervoor dat brood sneller rijst.

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

Opmerkingen

base

E500

Natriumcarbonaat

 

 

base

E500a

Natriumwaterstofcarbonaat

 

 

base

E501

Kaliumcarbonaat

 

 

base

E503

Ammoniumcarbonaat

 

 

base, anti-klontermiddel

E504

Magnesiumcarbonaat

 

 

bron van ijzer

E505

IJzercarbonaat

 

 

Natuurlijk zuur

E507

Zoutzuur

 

 

zout

E508

Kaliumchloride

 

 

metaalionen binder

E509

Calciumchloride

 

 

smaakstof, deegverbeteraar

E510

Ammoniumchloride

 

 

verstevigingsmiddel

E511

Magnesiumchloride

 

 

Zuur

E513

Zwavelzuur

 

 

zuur

E514

Natriumsulfaat

 

 

zoutvervanger

E515

Kaliumsulfaat

 

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

verstevigingsmiddel

E516

Calciumsulfaat

 

 

magnesium bron

E518

Magnesiumsulfaat

 

 

verstevigingsmiddel

E520

Aluminiumsulfaat

 

 

verstevigingsmiddel

E521

Aluminiumnatriumsulfaat

 

 

rijsmiddel

E523

Aluminiumammoniumsulfaat

 

 

base

E524

Natriumhydroxyde

 

 

base

E525

Kaliumhydroxyde

 

 

base

E526

Calciumhydroxyde

 

 

base

E527

Ammonia

 

 

base

E528

Magnesiumhydroxyde

 

 

base

E529

Calciumoxyde

 

 

base, anti-klontermiddel

E530

Magnesiumoxyde

 

 

anti-klontermiddel

E535

Natriumferrocyanide

 

 

anti-klontermiddel

E536

Kaliumferrocyanide

 

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

anti-klontermiddel

E537

Ferrohexacyanomanganaat

 

 

rijsmiddel

E540

Dicalciumdifosfaat

 

 

rijsmiddel

E541

Zuur natriumaluminiumfosfaat

 

 

smeltzout

E541

Basisch natriumaluminiumfosfaat

 

 

anti-klontermiddel

E542

Beendermeel

 

 

Stabilisator

E543

Natriumcalciumpolyfosfaat

 

 

Emulgator

E544

Calciumpolyfosfaat

 

 

Emulgator

E545

Ammoniumpolyfosfaten

 

 

emulgator

E546

Dimagnesiumdifosfaat

 

 

anti-klontermiddel

E550

Natriumsilicaat

 

 

anti-klontermiddel

E551

Siliciumdioxyde

 

 

anti-klontermiddel

E552

Calciumsilicaat

 

 

anti-klontermiddel

E553a

Magnesiumsilicaat

 

 

anti-klontermiddel

E553b

Talk

 

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

anti-klontermiddel

E554

Natriumaluminiumsilicaat

 

 

anti-klontermiddel

E555

Kaliumaluminiumsilicaat

 

 

anti-klontermiddel

E556

Aluminiumcalciumsilicaat

 

 

anti-klontermiddel

E557

Zinksilicaat

 

 

anti-klontermiddel

E558

Bentoniet

 

 

anti-klontermiddel

E559

Kaolien

 

 

anti-klontermiddel

E570

Stearinezuur

 

 

anti-klontermiddel

E571

Ammoniumstearaat

 

 

anti-klontermiddel

E572

Magnesiumstearaat

 

 

anti-klontermiddel

E573

Aluminiumstearaat

 

 

metaalionen-binder

E574

Gluconzuur

 

 

metaalionen-binder

E575

Glucono-delta-lacton

 

 

metaalionen-binder

E576

Natriumgluconaat

 

 

metaalionen-binder

E577

Kaliumgluconaat

 

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

zuurteregelaar

E578

Calciumgluconaat

 

 

ijzerbron

E579

IJzer gluconaat

 

 

E600-699 : Smaakversterkers

Smaakversterkers zorgen dat de smaak van een product sterker wordt of voegen een smaak toe.

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

Synthetisch

Natuurlijk aminozuur, smaakversterker

E620

L-glutaminezuur

Sommige mensen kunnen er overgevoelig voor zijn (zie E621). Mag niet in babyvoeding (jonger dan 3 maanden) worden gebruikt.

Synthetisch

Natuurlijk aminozuur, smaakversterker

E621

Natriumglutamaat

Kan bij overgevoeligheid persoonlijkheidsveranderingen, woedeaanvallen, schizofrenie, apathie en gedragsstoornissen zoals hyperactiviteit veroorzaken. Mag niet in babyvoeding (jonger dan 3 maanden) worden gebruikt.

Synthetisch

Natuurlijk aminozuur smaakversterker

E622

Kaliumglutamaat

Vergelijkbaar met E621

Synthetisch

Natuurlijk aminozuur smaakversterker

E623

Calciumglutamaat

Vergelijkbaar met E621

Synthetisch

Natuurlijk aminozuur smaakversterker

E624

Ammoniumglutamaat

Vergelijkbaar met E621

Synthetisch

Natuurlijk aminozuur smaakversterker

E625

Magnesiumglutamaat

Vergelijkbaar met E621, maar kan soms ook een kalmerende werking hebben

Natuurlijk

Smaakversterker

E626

Guanylzuur

Kan bij overgevoeligheid astmatische reacties of oedeemvorming veroorzaken. Verdacht van het veroorzaken van hyperactiviteit bij kinderen. Mag niet in babyvoeding (jonger dan 3 maanden) worden gebruikt.

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

Natuurlijk

Smaakversterker

E627

Natriumguanylaat

Vergelijkbaar met E626. Vooral gewonnen uit gist

Natuurlijk

Smaakversterker

E628

Kaliumguanylaat

Vergelijkbaar met E626. Vooral gewonnen uit gist

Natuurlijk

Smaakversterker

E629

Calciumguanylaat

Vergelijkbaar met E626. Vooral gewonnen uit gist

Natuurlijk

Smaakversterker

E630

Inosinezuur

Vooral gewonnen uit vlees en sardines.

Natuurlijk

Smaakversterker

E631

Natriuminosinaat

Vooral gewonnen uit vlees en sardines.

Natuurlijk

Smaakversterker

E632

Kaliuminosinaat

Vooral gewonnen uit vlees en sardines.

Natuurlijk

Smaakversterker

E633

Calciuminosinaat

Vooral gewonnen uit vlees en sardines.

Natuurlijk

Smaakversterker

E635

Natrium-5′-ribonucleotide

Vooral gewonnen uit vlees en sardines.

Natuurlijk

Smaakversterker

E636

Maltol

Normaal gewonnen uit mout

Natuurlijk

Smaakversterker

E637

Ethylmaltol

 

 

 

E640

Glycine

Wordt gemaakt uit gelatine, dus uit botten

Synthetisch

Smaakversterker

E650

Zinkacetaat

 

E700-799 : Conserveermiddelen

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

De schimmel Streptomyces ambofaciens

Conserveermiddel

E710

Spiramycines

Een groep van antibiotica

De schimmel Streptomyces fradiae

Conserveermiddel

E713

Tylosine

Een groep van antibiotica

 

E900-999 : Anti-schuimmiddelen, glansmiddelen, deegverbeteraars, zoetstoffen

Meelverbeteraars verbeteren de bakeigenschappen van meel. Verpakkingsgassen verlengen de houdbaarheid van een product door ontbreken zuurstof. Op het etiket beter bekend als ‘verpakt onder beschermende atmosfeer’. Zoetstoffen geven een product een zoete smaak zonder calorieën.

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

 

anti-schuimmiddel

E900

Dimethylpolysiloxaan

 

Gemaakt door bijen

Natuurlijk glansmiddel

E901

Bijenwas

 

Uitscheidingsproduct van luizen.

Natuurlijk glansmiddel

E902

Candelillawas

 

 

Natuurlijk glansmiddel

E903

Carnaubawas

 

 

Glansmiddelen

E904

Shellac

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

 

Natuurlijk glansmiddel

E905

Minerale koolwaterstoffen

 

 

Natuurlijk glansmiddel

E906

Benzoëgom

 

 

Natuurlijk glansmiddel

E907

Paraffinewas

 

 

Natuurlijk glansmiddel

E908

Rijstkorrelwas

 

 

Natuurlijk glansmiddel

E912

Montaanzuur

Risico voor allergieën.

Een vetachtig uitscheidingsproduct van schapen.

Natuurlijk glansmiddel

E913

Lanoline

 

Synthetisch

Glansmiddel

E914

Polyethyleenwas

 

 

Natuurlijk aminozuur

E915

Colofoniumesters

 

Gewonnen uit eiwitten, vooral uit haren.

Natuurlijk aminozuur

E920

L-cysteïne

 

Gewonnen uit eiwitten, vooral uit haren.

deegverbeteraar

E921

L-cystine

 

 

deegverbeteraar

E922

Kaliumpersulfaat

 

 

deegverbeteraar

E923

Ammoniumiumpersulfaat

 

 

conserveermiddel

E924

Kaliumbromaat

 

 

Bleekmiddel

E925

Chloor

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

 

deegverbeteraar

E927

Azodicarbonamide

 

Natuurlijk

Stabilisator/Drijfgas

E927b

Carbamide

 

Natuurlijk

Stabilisator/Drijfgas

E938

Argon

 

Natuurlijk

Stabilisator/Drijfgas

E939

Helium

 

Natuurlijk

Stabilisator/Drijfgas

E941

Stikstof

 

Natuurlijk

Stabilisator/Drijfgas

E942

Stikstofoxidule

 

Petrochemisch

Drijfgas

E943a

Butaan

 

Petrochemisch

Drijfgas

E943b

Isobutaan

 

Petrochemisch

Drijfgas

E944

Propaan

 

Natuurlijk

Drijfgas

E948

Zuurstof

 

Natuurlijk

Gas

E949

Waterstof

 

Synthetisch

Zoetstof

E950

Acesulfam K

 

Synthetisch

Zoetstof

E951

Aspartaam

 

Synthetisch

Zoetstof

E952

Cyclamaat

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

Synthethisch

Zoetstof

E953

Isomalt

Uit sacharose / via GM gemaakt

Natuurlijk

Zoetstof

E954

Saccharine

 

Synthetisch

Zoetstof

E955

Sucralose

Bekend onder de naam Splenda.

Eiwit uit tropische plant Thaumatococcus daniellii

Zoetstof

E957

Thaumatine

 

 

 

E959

Neohesperidine

 

Natuurlijk

Zoetstof

E960

Stevia

Steviolglycosiden, 300 x zoeter dan suiker

Syntethisch

Zoetstof

E961

Neotaam

Tot 13000 keer zoeter dan suiker

Synthetisch

Zoetstof

E962

Zout van Aspartaam

 

Synthetisch

 

E965

Maltitol

Kan van GM-bron zijn

Gemaakt uit (koe)melksuiker

 

E966

Lactitol

 

Syntethisch

Zoetstof

E967

Xilitol

 

Natuurlijk

Zoetstof

E968

Erythritol

 

Natuurlijk

Schuimverwekker

E999

Quillaja

 

 

E1400-1499 : Gemodificeerde zetmelen

 

Herkomst

Doel

E-Nummer

Naam

opmerkingen

 

verdikkingsmiddel

E1400

Dextrine

 

 

verdikkingsmiddel

E1401

Zuurbehandeld zetmeel

 

 

verdikkingsmiddel

E1402

Loogbehandeld zetmeel

 

 

verdikkingsmiddel

E1403

Gebleekt zetmeel

 

 

verdikkingsmiddel

E1404

Geoxydeerd zetmeel

Kan GM zijn of natuurlijk

 

verdikkingsmiddel

E1410

Monozetmeelfosfaat

 

 

verdikkingsmiddel

E1411

Dizetmeelfosfaat

 

 

verdikkingsmiddel

E1412

Dizetmeelfosfaat

 

 

verdikkingsmiddel

E1413

Gefosfateerd dizetmeelfosfaat

 

 

verdikkingsmiddel

E1414

Geacetyleerd dizetmeelfosfaat

 

 

verdikkingsmiddel

E1420

Zetmeelacetaat

 

 

verdikkingsmiddel

E1421

Zetmeelacetaat

 

Herkomst

Doel

E-nummer

Naam

Opmerkingen

 

verdikkingsmiddel

E1422

Geacetyleerd dizetmeeladipaat

 

 

verdikkingsmiddel

E1423

Geacetyleerd dizetmeelglycerol

 

 

verdikkingsmiddel

E1430

Dizetmeelglycerol

 

 

verdikkingsmiddel

E1440

Hydroxypropylzetmeel

 

 

verdikkingsmiddel

E1441

Hydroxypropyldizetmeelglycerol

 

 

verdikkingsmiddel

E1442

Hydroxypropyldizetmeelfosfaat

 

 

verdikkingsmiddel

E1450

Zetmeelnatirumocten

Mijden indien GM

 

verdikkingsmiddel

E1451

Geacetyleerd geoxideerd zetmeel

Mijden indien GM

 

Hoewel deze lijst zelfstandig door ons is samengesteld, komt een deel van deze lijst komt overeen met het boekje “Wat zit er in uw eten?“. Dit boekje is zeer handzaam en waarschijnlijk makkelijker mee te nemen dan 15 uitgeprinte pagina’s. Wat is dan het verschil? Deze bovenstaande lijst is iets completer en iets milder. Het boekje is wel heel erg streng zag ik.

 

 
 
Copyright © 1980   PVAG  All Rights Reserved.